Prehliadač Vivaldi, prichádza s ďalšou aktualizáciou pre obe platformy – počítačovú a mobilnú, ktorá prináša niekoľko zaujímavých noviniek. Ak sa radi hráte, tak si určite nenechajte ujsť túto aktualizáciu.

Nové označenie nesie číslo 3.4 a prináša celkovo 8 nových funkcií, 33 opravených chýb a ako je zvykom, aktualizáciu Chromium jadra na verziu 86. Pre mobilnú verziu to sú 3 nové funkcie12 opravených chýb a taktiež s aktualizáciou na najnovšiu verziu Chromium jadra.

Počítačová verzia

Vivaldia – hra prehliadača Vivaldi

Každý to asi už zažil. Vypadol internet a počas čakania na jeho obnovenie mohol používateľ hrať hru s dinosaurom, ktorý preskakuje cez prekážky kde sa tempo hry postupne zrýchľuje. No odteraz už môžete dinosaura nechať pokojne oddychovať. 🙂

Vivaldi sa snaží byť jedinečným prehliadačom na trhu a chce ponúknuť svojím používateľom unikátne funkcie nie len pre prácu ale aj zábavu. A tu prichádza na svet jedinečná pixelovo orientovaná arkádová hra s názvom Vivaldia.

Hra je zasadená do retro štýlu hier z 80. rokov a inšpirovanou Futire NoirCyberpunk žánrami.
Hru je možné hrať na počítačovej aj mobilnej verzií. Pri počítačovej verzii je prístupná z rýchleho prístupu a pri mobilnej z ponuky.

Pre viac informácií o tejto hre nájdete v tomto článku.

Ďalšie možnosti pre konfigurovateľné ponuky

V predošlej verzii bola pridaná možnosť pre úpravu ponuky, podľa predstáv a požiadaviek používateľov. Tentoraz sa táto funkcia posúva o ďalší stupeň vyššie a prináša možnosť úpravy aj kontextových ponúk a pridanie vlastných odkazov.

Napríklad je možné upraviť si kontextovú ponuku pre prácu s listom, prípadne si presunúť často používané elementy priamo z ponuky do kontextovej ponuky a naopak. Bez obmedzení je možné aj premenovanie elementov aj priamo s emoji. Nastavenie vlastných ponúk je možné od klasickej ponuky, cez bočné panely, lištu záložiek, koša, až po zoskupené náhľady listov.

Pre plné využitie tejto funkcie je potrebné sa dostať do časti Nastavenia > Vzhľad > Ponuka.

vivaldi

Automatické znovu načítanie listov

Pokročilá správa listov dostáva ďalšiu zaujímavú funkciu. Opakované načítanie listu po určitom intervale. Pomocou tejto funkcie bude stránka stále aktuálna a nič dôležité už vám viac neunikne.

V kontextovej ponuke listu, je možné zvoliť si cez Opakovať načítanie > intervaly od 1, 2, 5, 10 a 30 minút. Taktiež je možné zakázať načítanie pre konkrétny list alebo pre všetky s aktivovaným opakovaním načítania. Prostredníctvom rýchlych príkazov je možné nastaviť si ľubovoľnú hodnotu v sekundách s minimálnou hodnotou 60 sekúnd (príkaz Opakovať načítanie # <- hodnota).

Po spustení odpočítavania sa v liste zobrazí malý indikátor, ktorý znázorňuje zvyšný čas kedy bude list znovu načítaný automaticky.

Táto funkcia môže byť presunutá na iné miesto, prípadne úplne vypnutá pomocou vyššie spomenutých voliteľných prispôsobení kontextovej ponuky. Je to na vás.

Ďalšie nové funkcie

Uloženie obsahu stránky priamo do poznámky: K možnostiam zachytenia snímky obrazovky pribudlo uloženie snímok priamo do novej poznámky. Stačí si cez funkciu zachytenia zvoliť Formát súboru > Vytvoriť poznámku s…

Ľahšie vytváranie priečinkov rýchleho prístupu: Jednoduchým presunutím jednej položky rýchleho prístupu na ďalšiu sa vytvorí nový priečinok v rýchlom prístupe. Pre ešte jednoduchšiu a rýchlejšiu prácu s obľúbenými položkami.

Jednoduchšie dlaždicovanie: Všetky doterajšie príkazy pre dlaždicovanie listov berú do úvahy naposledy použitý list. Čiže aktuálny a naposledy použitý list budú po spustení príkazu pre dlaždicovanie automaticky vybratý, v prípade že nepracujete s vybratými listami alebo skupinou listov.

Voľba vlastných avatarov: Pre tých, ktorý nepoužívajú synchronizáciu, bola pridaná možnosť zvoliť si vlastný obrázok v správcovi profilov.

vivaldi

Mobilná verzia

Zobrazenie úvodnej stránky

Úvodná stránka mobilnej verzie prehliadača Vivaldi umožňuje rýchlejší prístup k obľúbeným stránkam a k organizovaniu záložiek.

Vďaka významným vylepšeniam dizajnu majú teraz veľké miniatúry v predvolenom nastavení okrem názvu aj favicon. Vivaldi ide o krok ďalej a pridáva používateľom ďalšie možnosti na prezeranie a výber z množstva nových rozložení, ako napríklad:

  • Veľký rýchly prístup
  • Malý rýchly prístup
  • Rýchly prístup ako zoznam

Požadovaný spôsob zobrazenia môže byť zvolený v časti Nastavenia > Úvodná stránka.

Taktiež bol upravený dizajn ponuky, kde každá funkcia ma svoju ikonu.

vivaldi

Hra Vivaldia

Tak ako to bolo spomenuté na začiatku článku, aj mobilná verzia prehliadača obsahuje novú hru Vivaldi. Tú je možné spustiť priamo z ponuky a ovládať dotykom na obrazovke.

vivaldi

Spoločnosť Vivaldi sa naozaj snaží radiť medzi tie „iné“ firmy a svojím prístupom to aj dokazuje. Pridanie hry do prehliadača je možno pre niekoho zbytočnosť prípadne pre iného pekné spestrenie a využitie prehliadača aj pre oddych a zábavu. Tak či onak, Vivaldi pokračuje v snažení spraviť prehliadač pre svojich používateľov jedinečným a priniesol nám aj nádielku zaujímavých funkcií.

Plný zoznam zmien nájdete na tejto stránke.

Autor: Matúš Baňas

Prečítajte si aj:

Windows 10 vám vnúti Edge, aj keď ho nechcete

Značky: