PlayStation 4 je najnovšia herná konzola od spoločnosti Sony.

V prvom rade ide o herné zariadenie, ponúka však aj zopár užitočných multimediálnych funkcií. Konzola je dostupná celkovo v troch verziách, ktoré sa odlišujú maximálnym možným rozlíšením:

PlayStation 4 a PS4 Slim – rozlíšenie Full HD
PlayStation 4 Pro – viac výkonu, podpora 4K HDR v aplikáciách a hrách

Multimediálne funkcie

Konzola funguje aj ako prehrávač Blu-ray diskov, avšak 4K Blu-ray disky neprehrá žiaden model PS4-ky. Ani PS4 Pro, čo je škoda. K dispozícii sú multimediálne aplikácie Netflix, Plex, Spotify, MUBI, FILMBOX LIVE a YouTube, pričom PlayStation 4 Pro umožňuje streamovanie obsahu v rozlíšení až 4K. V prípade pôvodného modelu PS4 a PS4 Slim je maximálne podporované rozlíšenie Full HD.

PlayStation 4 obsahuje aj systémovú aplikáciu multimediálneho prehrávača s podporou DLNA serverov a lokálneho obsahu. Aplikácia však ponúka iba veľmi základné funkcie, nepodporuje nastavovanie a výber externých či interných titulkov. Obsah prehrá aj z pripojených USB diskov, ale mali sme problém s niektorými externými USB diskami, ktoré PS4-ka síce rozpoznala, ale tvrdila, že neobsahujú žiaden multimediálny obsah. Xbox One S pritom videá na tomto disku rozpoznal bez problémov a rovnako aj dokázal prehrať všetok obsah. Disk pritom využíval systém súborov exFAT, ktorý PlayStation podporuje.

Prehrávanie z klasických USB kľúčov nám fungovalo bez problémov. Prekvapilo nás, že PS4 nevie rozpoznať súbory, ktoré nie sú uložené v nejakom priečinku a trochu nepraktická, minimálne v prípade PS4 Pro, je aj konštrukcia v okolí USB portov. Tá zamedzuje pripojeniu hrubších USB kľúčov. Aj nám sa stalo, že sme kvôli tomu viaceré USB kľúče nepripojili a obsah sme museli prehrať na iný kľúč. Toto je špecifická situácia, s ktorou sme sa nestretli v prípade iných zariadení v tomto článku.

Herné funkcie

PlayStation 4 Pro je aktuálne najvýkonnejšia herná konzola na trhu s výkonom na úrovni 4,2 teraflopov. Tento výkon využijete najmä v kombinácii so 4K televízorom a potenciálne aj pri hraní vo virtuálnej realite PlayStation VR. Ak 4K televízor nemáte a neplánujete jeho kúpu, lacnejší model PS4 Slim je o 100 eur lacnejší. Na oboch verziách konzoly si zahráte tie isté hry.

Čo sa herných funkcií týka, PlayStation 4 aj Xbox One sú si veľmi podobné ponukou hier. Líšia sa iba exkluzívnymi hrami. V prípade PS4 je to napr. Uncharted 4, Bloodborne alebo novinka Horizon Zero Dawn, o ktorej píšeme v aktuálnej hernej rubrike. Ide o hru, kvôli ktorej sa oplatí kúpiť PS4 Pro aj so 4K HDR televízorom, pretože vyzerá skutočne dobre.

Do úvahy treba brať aj fakt, že online multiplayer v hrách vyžaduje predplatné v službe PlayStation Plus. Tá vám každý mesiac nadelí 6 hier, z toho minimálne 2 sú pre PS4. Predplatitelia PS Plus sa teda nebudú nudiť a budú mať k dispozícii hry na hranie aj bez toho, aby si ich museli kupovať v obchodoch.

Cena: od 249 EUR (PS4 Slim), od 389 EUR (PS4 Pro)

Plusy

+ 4K hranie a streamovanie v prípade PS4 Pro
+ Funguje aj ako Blu-ray prehrávač
+ Aktuálne bezkonkurenčný herný výkon (PS4 Pro)
+ Bohatá ponuka kvalitných hier
+ Možnosť dokúpiť virtuálnu realitu PS VR

Mínusy

– PS4 Pro neprehrá 4K Blu-ray disky
– O niečo horšie multimediálne funkcie ako Xbox One
– Do USB portov sa nezmestia niektoré USB kľúče kvôli vyčnievajúcemu šasi
– Chýbajú pokročilé funkcie (správa titulkov atď.) v aplikácii na prehrávanie videa

Ďalšie multimediálne zariadenia do obývačky, ktoré by vás mohli zaujať:

Apple TV 4. generácie
Generické (radové) Android prehrávače
Chromecast
NVIDIA SHIELD TV

Verdikt

PlayStation 4 Pro je aktuálne najvýkonnejšia herná konzola so základnými multimediálnymi funkciami.

Parametre jednotlivých produktov:

ModelPlayStation 4 / Slim / Pro 
Maximálne podporované rozlíšenieFull HD / Full HD / 4K
Podpora HDRNie / Nie / Áno
Prehrávanie Blu-ray diskovÁno / Áno / Áno
Podporované videoH.264, MPEG4, MKV/AVI/MP4/MPEG-2/AVCHD
Podporované audioMP3, AAC LC, AC-3, MP2, podpora priestorového zvuku
Funkcie, ktoré stoja za pozornosťMožnosť dokúpiť virtuálnu realitu PS VR, Netflix, prehrávanie videí z USB
Hlavná výhoda zariadeniaHerný výkon

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Vyberáme najlepšie multimediálne zariadenie do obývačky: NVIDIA SHIELD TV 2015 / 2017

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit