O tom, že na Slovensku už existuje 5G sieť sme vás na stránke TOUCHIT už informovali. Ide o pripojenie, ktoré prevádzkuje operátor 4ka a to v Banskej Bystrici v pomerne obmedzenom priestore okolo sídla operátora tohto v biznis centre AURIS.

Keď sme boli na mieste v júni tohto roka, boli sme svedkami toho, ako komunikačná rýchlosť dosiahla hodnotu 1000 Mbit/s, pričom spojenie bolo realizované na telefóne značky ZTE. Práve technológia tejto firmy je základom 4G infraštruktúry 4ky a vzájomná spolupráca bude pokračovať aj v prípade sietí 5G. Zároveň sa tu uskutočnil aj prvý oficiálny videohovor cez 5G na Slovensku. Akurát, že koncové zariadenie ZTE sú na Slovensku vyslovene raritou. Len pripomeňme, že sú postavené na technológii Qualcomm Snapdragon 855, ktorý však využívajú aj iné 5G telefóny.

5G sieť operátora 4ka v Banskej Bystrici

Jeden z relatívne na Slovensku získateľných 5G telefónov je však Huawei Mate 20X (5G). Presnejšie povedané, napr. v Rakúsku sa dá celkom jednoducho kúpiť, v našich predajniach zatiaľ nie je dostupný.

K samotnej 5G sieti od 4ky. Tá dnes ešte nie je ešte otvorená pre zákazníkov. Ak ju chcete využiť, musíte mať okrem samotného 5G telefónu aj špeciálnu SIM kartu, ktorá je určená na toto spojenie. My sme od operátora takúto kartu pre účely testu vypýtali. Zároveň sme si od spoločnosti Huawei požičali vyššie uvedený telefón a vycestovali sme do Baskej Bystrice.

Ako to funguje?

No spojiť Huawei s procesorom Kirin 980 s technológiou ZTE je celkom výzva. Teda aspoň časová – nastavovali sme parametre prepojovacieho bodu viac ako hodinu, kým na displeji neobjavilo dlho očakávané 5G. Od tejto chvíle bolo pripojenie stabilné a dalo sa plne využívať. Zapožičaná SIM karta však bola určená len pre siete 5G, nebolo teda možné porovnať sieť 4G a 5G na rovnakom telefóne na rovnakom mieste a v podobnom čase. Rovnako pokrytie je pomerne malé, napr. v strede Baskej Bystrice na námestí sme sa už pripojiť nedokázali.

Ešte treba spomnenúť, že telefón sme pred testom nechali updatovať na najnovší firmvér. So starším firmvérom totiž môžu byť celkom problémy, ako sme si vyskúšali pri našom teste technológie 5G v Monacu.

Testovali sme sieť 5G. Toto sú naše poznatky. Ako je to so zdravím a 5G? Doplnené o VIDEO

Čo 5G prinesie?

Tak asi očakávane vyššiu rýchlosť, hlavne po tom, ako sa 5G spája s až astronomickými hodnotami. My sme po úspešnom pripojení namerali hodnotu maximálne 700 Mbit/s, priemerne to ale bolo menej – reálne okolo 300 Mbit/s. Vysoké rýchlosti sa prejavovali len pri dowloade, pri uploade sme namerali maximálne 52 Mbit/s, priemerne však len 24 Mbit/s. Výhoda 5G siete je však predovšetkým v nízkej latencii, teda malom oneskorení. Aby sme takéto niečo vyskúšali, bolo by asi potrebné riadiť nejaký stroj na diaľku. My sme vyskúšali sledovanie videí na youtube, stiahli sme si veľké súbory cez internet a všetko šlo hladko. Samozrejme, na tejto sieti sme boli v dobe testovania pravdepodobne sami a vo výsledku tak môžu byť komunikačné rýchlosti iné.

Čo je dôležité?

Podstatné je, že sieť 5G na Slovensku máme, konkrétne rodí sa. Zatiaľ to nie je na verejné použitie a tiež spôsob pripojenia by vyžadoval časovo náročné prispôsobenie každého z u nás predávaných telefónov.

Avšak to, že je možné pripojiť Huawei postavený na úplne inej technológii ako je v ZTE je fajn aj pre samotnú značku Huawei. Nami dosiahnuté rýchlosti sú samozrejme dosť ďaleko za deklarovanými maximami, ale osobne ich považujeme za celkom slušné. 5G len začína a má kam rásť a to na rozdiel od 4G.

Vieme, že viacero ľudí poukazuje na nebezpečie 5G siete na ľudské zdravie. K tejto téme vás odkazujeme na náš špeciálny článok.

Prichádza 5G-pokalypsa? Aký (ne)majú 5G siete dopad na naše zdravie

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.