Vesmírny teleskop Jamesa Webba nanovo odfotografoval jednu z ikonických scén, ktoré preslávili jeho predchodcu, Hubblov vesmírny teleskop.

Sú ňou takzvané Piliere stvorenia, nachádzajúce sa v hmlovine Orla, vzdialenej od Zeme približne 7000 svetelných rokov. Hubblov teleskop ich nasnímal už v roku 1995, ale Webbov teleskop ich svojou blízkou infračervenou kamerou zachytil oveľa podrobnejšie.

Piliere stvorenia sú tvorené chladným molekulárnym vodíkom a prachom z kremíka a uhlíka. UV svetlo žiariace z blízkych horúcich hviezd ich postupne eroduje a rodia sa z nich nové hviezdy. Tieto tzv. protohviezdy sú na smínke Webbovho teleskopu viditeľné ako jasné červené gule s ostrými difrakčnými hrotmi.

Pôvodná snímka Pilierov stvorenia z Hubblovho teleskopu

Na okrajoch stĺpov sú zreteľné aj červeno-oranžové oblasti, ktoré pripomínajú lávu. Ide o výtrysky z formujúcich sa hviezd, ktoré majú zatiaľ len niekoľko stotisíc rokov.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba bol vypustený koncom roka 2021 a odvtedy pravidelne prináša úchvatné fotografie vesmíru. Sú medzi nimi napríklad snímky Jupitera, Neptúna a jeho prstencov či fotografie atmosfér exoplanét. Fotografie z teleskopu zverejňuje Európska vesmírna agentúra (ESA) aj americká NASA.

Zdroj: Arstechnica.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.