Sledovanie ľudí cez rádiové vlny na základe Wi-Fi signálu vyzerá ako možné.

Výskumníci z Carnegie Mellon University ukázali spôsob, ako sa dajú využiť zariadenia typu router s Wi-Fi na snímanie ľudí cez steny. Zapojená je aj umelá inteligencia resp. presnejšie povedané hlboká neurónová sieť s názvom DensePose.

Možno ste videli vo filmoch, ako sa pri narušení supertajného miesta vypínajú aj monitory. Nejde o sci-fi a s použitím špecializovanej techniky a znalostí je možné rekonštruovať obraz vyžarovaný z monitorov, minimálne tých na báze CRT.

aicouncillor wifi sonarZdroj: aicouncillor

V tomto prípade ide o akýsi sonar na mapovanie signálov Wi-Fi a UV súradníc. Tento postup dokáže vytvoriť 3D modely tvaru človeka bez toho, aby museli byť použité drahé kamery alebo špecializované radary. Aj keď sa možno zdá, že ide o výrazné narušenie súkromia, chápanie tejto technológie môže byť opačné. Dal by sa napríklad použiť na snímanie osôb, na ktoré potrebujete v rámci zdravotnej starostlivosti dohliadať.

Typicky možno pri starších alebo chorých ľuďoch. Nebolo by potrebné ich sledovať klasickou kamerou, ale novým spôsobom s Wi-Fi radarom. Na rozdiel od klasickej kamery by do veľkej miery zostalo zachované ich súkromie.

Vidieť by boli len hrubé obrysy, na základe ktorých by sa dalo posúdiť, či konkrétna osoba nepotrebuje pomoc. Bolo by totiž vidieť, či sa pohybuje alebo zostala ležať na zemi. Technológia nie je ovplyvnená zlým osvetlením alebo inými prekážkami, bežná kamera napríklad neuvidí za skriňu, na rozdiel od Wi-Fi sonaru.

Zdroj: aicouncillor

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.