Nielenže sa dá Winamp stiahnuť z internetu, ale k dispozícii máte kompletný zdrojový kód.

O tom, že k tejto udalosti nastane, sme informovali ešte v máji. Ide o ikonický prehrávač, ktorý tu máme už od roku 1997. Za jeho raketovou popularitou stál najmä množstvo podporovaných hudobných súborov, ako aj veľmi dobrá podpora súborov MP3. Nevyžadoval silný počítač a na vtedajšie časy sa vyznačoval obrovským množstvom funkcií a možnosti prispôsobenia. Tu si môžete stiahnuť pôvodnú verziu bežiaci aj na Windows 11.

Podporoval modifikácie vzhľadu, ktoré sa označovali ako skiny. Vzniklo množstvo motívov, vďaka ktorým prehrávač kompletne zmenil svoj vizuál. O dostupnosti zdrojového kódu informoval magazín Bleeping Computer.

Prehrávač sa vyznačoval množstvom funkcií v oblasti zvuku a neskôr vznikla aj platená verzia s prívlastkom Pro. Tá umožňovala napríklad ripovanie audio stôp z CD. V roku 2013 bol však vývoj prehrávača ukončený a udialo sa tak z časti aj kvôli širšiemu nástupu internetu a streamovacím službám. Zdrojový kód sa dá stiahnuť z GitHubu a ktokoľvek ho môže upravovať a pridávať do neho nové funkcie.

Kameňom úrazu je však licencia, ktorá zakazuje následnú distribúciu takto upraveného kódu. Dá sa to chápať aj ako ochrana vývojárov proti vzniku množstva projektov, ktoré nebudú vo výsledku odkazovať na pôvodný prehrávač. Je to však ale zároveň zabijak komunity, ktorá by sa mohla pokúsiť tento prehrávač oživiť. Nakoniec, trh by rozhodol a tie najlepšie distribúcie by si našli cestu medzi používateľov.

Otázkou teraz bude, akou formou by mohli vývojári modernizovať zastaraný kód a prinášať nové funkcie. Stále tu máme množstvo streamovacích služieb, ktoré sú používateľmi využívané. Používatelia dnes žiadajú, aby softvér fungoval na viacerých platformách. Za možno rodiacim sa úspechom bude stáť výzva na vytvorenie prehrávača pre počítače ale aj smartfóny.

winamp licence githubZdroj: GitHub WinampDesktop / winamp

Zdroj: Bleeping Computer

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.