Začiatkom tohto mesiaca Qualcomm oznámil partnerstvo so Samsungom, ktoré znamená, že očakávaná vlajková loď Galaxy S8 bude disponovať tým najlepším, čo americký výrobca procesorov pre smartfóny kedy stvoril – čipovou súpravou Snapdragon 835. Prvenstvo z pohľadu výkonu však, minimálne do dátumu predstavenia Galaxy S8, bude patriť inej značke. Predbehnúť ho má čoraz populárnejší Xiaomi so svojim prémiovým modelom Mi6.

Snapdragon 835 je síce ešte stále v procese výroby, už teraz sa ale vynárajú rôzne špekulácie a úniky informácií, ktoré predpovedajú jeho použitie v budúcoročných vlajkových lodiach rozličných značiek. Prvým bol práve Samsung so svojim chystaným modelom Galaxy S8, na ktorý už netrpezlivo čakajú všetci verní fanúšikovia sklamaní z kauzy Note 7.

image_keith-kressin-qualcomm-ben-suh-samsung-with-10nm-snapdragon-835-feature_nowat

Najväčším lákadlom 835-ky má byť, ako inak, opäť vyšší výkon. Ak je pre niekoho fascinujúci exponenciálne narastajúci výkon v čoraz miniatúrnejších rozmeroch, potom sa môže tešiť na zdvojnásobenie počtu jadier, ktoré budú vedieť pracovať až s 3 GHz frekvenciou. Nesmieme opomenúť ani novinku v podobe zabudovaného modemu X16, ktorý má byť, údajne, prvým gigabitovým modemom v smartfónoch vôbec. Nebude tiež chýbať vylepšená grafika Adreno 540, podpora pre 4K displeje, duálne fotoaparáty či rýchlejšie interné úložisko UFS 2.1.

Podľa zdrojov portálu GSM Arena bude práve čínsky Xiaomi Mi6 prvým smartfónom s týmto vysoko výkonnou čipovou súpravou, aj keď mu prvenstvo bude možno patriť len pár dní, nakoľko Samsung i Xiaomi by mali svoje novinky predstaviť v marci 2017. Tomuto tvrdeniu by mohla nahrávať skutočnosť, že aj tento rok bol Xiaomi prvým, ktorý v modeli Mi5 predstavil dovtedajší najlepší procesor Snapdragon 820.

snapdragon-835-715x374-640x335_6d22-640_nowat

Sami sme zvedaví, komu sa podarí predstaviť ho skôr a aký reálny dopad na používateľa bude tento chipset mať. Aký je váš názor? Uvítali by ste Snapdragon 835 i vo vašom smartfóne? Alebo ste s výkonom spokojní a vyššie spomínané čísla považujete len za marketingové lákadlá výrobcov?