Týždeň od poslednej RETRO témy ubehol ako voda a my máme pre vás pripravený nový, špeciálny diel – Zaspomínajte si s TOUCHIT. Dnes sa vrátime do čias bývalého Československa, presnejšie do rokov 1955 až 1958. 

V predchádzajúcich častiach sme spomínali na rôzne mobilné telefóny, ktoré boli ikonami svojej doby a tešili sa veľkej obľube mnohých používateľov. Ale ako v každej časti spomíname, RETRO blog nie je len o mobilných telefónoch, je o všetkých (staršie datovaných) zaujímavostiach zo sveta technológií, ktoré boli niečím výnimočné. A Optikotechna Přerov, neskôr Meopta, bola jednou z výnimočných spoločností bývalého Československa, ktorá vyrábala fotoaparáty Flexaret. Spoločnosť Meopta ich vyrábala od roku 1939 do roku 1970, avšak do roku 1945 pod značkou Optikotechna Přerov.

flexaret-foto-35

Fenomén fotografovania je neutíchajúci, fotí takmer každý, najčastejšie smartfónom, digitálom alebo zrkadlovkou. Poslednú možnosť využívajú vášnivejší fotografi, či už profesionálni alebo amatérski. Zo zrkadloviek predsa vznikajú aj tie najkvalitnejšie fotografie. Aké zrkadlovky používate vy? Nikon, Canon, Leica ? V podstate „je to jedno“, ani jedna nie je naša domáca značka.

flexaret1_nowat

Len málo kto vie (mladšie generácie), že keby nebolo (stále je) toľko politických záujmov a „dohôd“, pravdepodobne by sme mohli dnes fotografovať aj špičkovými zrkadlovkami spoločnosti Meopta. Táto spoločnosť síce funguje do dnes, je úspešná, ale fotoaparáty už nevyrába. Venuje sa vývoju a výrobe špičkových optických systémov pre armádu, voľný čas a pod. Práve týmto smerom bola Meopta tlačená, pričom vývoj a výroba fotoaparátov išla bokom. Meopta je česko-americká spoločnosť.

Ikonou a asi najznámejším zariadením tejto spoločnosti je mechanická zrkadlovka Flexaret, ktorá rokmi prešla niekoľkými modelovými označeniami. My v redakcii sa môžeme pochváliť modelom Flexaret IV-a, ktorý sa vyrábal v rokoch 1955 až 1958. Všetky modely fotoaparátov Flexaret sú mechanické, dvojoké zrkadlovky s hliníkovým telom. Zariadenie je určené pre fotografovanie na zvitkový film, avšak niektoré modely boli schopné po vložení špeciálneho adaptéru pracovať s 35 mm kinofilmom. Náš model IV-a bol prvý, ktorý dokázal pracovať s týmto kinofilmom. Výsledné fotografie boli samozrejme čiernobiele v základnom formáte 6 × 6. Výhodou boli lacné vývojky, ktoré ste mohli mať doma a vyvolávať si fotografie svojpomocne.

„Predchodcami Flexaretu boli modely Optiflex a Flexette z továrne bratov Bradáčov, predstavené v roku 1938. Továreň neskôr prevzala spoločnosť Optikotechna Přerov a už v roku 1939 bol predstavený prvý model – Flexaret I“.

reklama1939cb_optiflex_nowat

Podľa viacerých zdrojov bol Flexaret určený pre amatérskych fotografov, ale často tieto zrkadlovky používali aj profesionáli, ako napr. Taras Kuščynskij, Erich Einhorn, a taktiež známy český fotograf Jan Saudek.

Poďme si ale povedať niečo o fotoaparáte, ktorý reálne vlastníme – Flexaret IVa

Model IVa bol vôbec prvý, v ktorom bol oficiálne použitý objektív Belar 1:3,5 / 80 mm (štvor-šošovkový objektív typu – triplet). Podobné objektívy sa dajú nájsť aj v niektorých zariadeniach Rolleiflex, Tessar alebo Yashicy – Yashinon.

flexaret-foto-13

Spúšť uzávierky má svoje miesto v pravej strane na úrovni hľadáčikového objektívu. Spúšť však nie je tlačidlo, ako sme dnes zvyknutí, ale kovová páčka (pohyb zhora-dole), ktorá ide podstatne z tuha.

flexaret-foto-5

Naťahovanie uzávierky je zakomponované v objektíve snímača, kde sa nachádza aj koliesko nastavenia uzávierky a malý otvor na dávkovanie oleja v prípade potreby premazania.

flexaret-foto-18

Svetlík, jednoduchšie povedané hľadáčik fotoaparátu, je iný, ako ho poznáme dnes. V tomto zariadení bol výrazne zmodernizovaný a lepšie ovládateľný ako jeho predchodcovia. Následne všetky nastávajúce zariadenia Flexaret disponovali týmto typom svetlíka. Hľadáčik mal zakomponovanú aj malú lupu, ak bolo treba zaostriť na detail.

V koliesku nastavenia a pretáčania filmu (ľavá strana) bol zakomponovaný aj ručne nastaviteľný ukazovateľ druhu použitého filmu. Pod týmto kolieskom sa nachádzalo aj počítadlo zhotovených fotografií.

Zaostrenie na objekt sa dolaďovalo pomocou špeciálnej páčky pod dvojicou objektívov, ktorá mala zreteľne rozpísané stupne vzdialeností.

flexaret-foto-17

Poslednou zaujímavou časťou sú útroby Flexaretu, kde sa aplikoval zvitkový film. Takmer celá (otvárateľná) zadná strana zariadenia je kryt tejto „filmovej časti, kde to celé vznikalo“.

Flexaret IV bol vyrábaný v niekoľkých ďalších modelových vyhotoveniach IV/ IVa / IVb / IV ŠKOLSKÝ PRÍSTROJ. Všetky boli takmer rovnaké, až na niekoľko konštrukčných zásahov. Flexaret IV (všetky modely) bol tiež posledným modelom, ktorý nemal spojené naťahovanie uzávierky s posunom filmu. Jeho používanie tak bolo o niečo komplikovanejšie ako u novších modelov. Optická kvalita zariadenia je však s nimi porovnateľná.

flexaret-foto-9

Špecifikácia fotoaparátu Flexaret IVa

  • Rok výroby: 1955 – 1958
  • Objektív hľadáčika: Anastigmat 1:3 / 80 mm s vonkajším priemerom 30 mm pre nasadenie filtrov a šošoviek.
  • Objektív snímača: Belar 1:3,5 / 80 mm s vonkajším priemerom 30 mm pre nasadenie filtrov a šošoviek.
  • Uzávierka: Metax 1s – 1/400s (používala sa aj uzávierka Prontor SVS 1s – 1/300s)
  • Počítadlo: mechanické a spojené s posunom filmu, blokovanie dvojitého osvitu filmu, naťahovanie uzávierky nebolo kombinované s pretáčaním filmu.
  • Film: zvitkový film 120 na cievke B2 alebo kinofilm v kazete

Originálny návod k mechanickej zrkadlovke Flexaret IVa

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Pozrite si aj zaujímavý dokument českej televízie o fotoaparátoch flexaret. VIDEO TU.

S flexaretem celým svetem“ Dobový slogan spoločnosti, ktorá vyrábala tieto fotoaparáty. Pravdivé slová z dokumentu hovoria – „keby zdravý rozum víťazil na politikou, nemuseli by sme dnes nosiť na krku fotoaparáty japonskej či nemeckej výroby

Sme na konci špeciálnej RETRO témy zaspomínajte si s TOUCHIT, ktorá vás, veríme, potešila a bola odlišná ako tie predchádzajúce. A ako už viete, o týždeň sme tu pre vás s novou RETRO témou – Zaspomínajte si s TOUCHIT. A o čom bude? Nechajte sa prekvapiť. Ďakujeme za vašu pozornosť.

Ak ste zmeškali niektorú z RETRO tém, nech sa páči, vyberte si:

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Nokia 6020

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Sony Ericsson c510

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Siemens MC60

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Nokia N73

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Sony Ericsson T630

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Nokia 3310

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Siemens S6

A nezabudnite, že mi sa pozeráme aj dnu, tak sa pozrite s nami – Pozrime sa dnu

Pomocný zdroj údajov: www.cevela.eu , www.wikipedia.org  

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE