Napriek tomu, že okolo seba vidíme veľa ľudí, ktorí sú postihnutí chorobou, je jasné, že pandémia odchádza. Uvoľňujú sa opatrenia, dá sa normálne chodiť do práce, otvára sa aj nočný život bez obmedzenia.

Vírus však nikam neodchádza, bude tu stále s nami. Otázka znie, ako by sme mali žiť v rámci pracoviska, aby sme boli dobre chránení pred chorobou spôsobenou vírusom. Pravda je, že sa na pracoviskách musíme správať trochu inak, samotné kancelárske budovy, ktoré sa budú stavať musia byť iné a inak to bude aj so zábavou.

Práca „naživo“, ako sme ju poznali pred pandémiou je zatiaľ oveľa efektívnejšia ako práca z domu. Pandémia pritom jednoznačne viaceré procesy urýchlila a dostali sme sa k procesom, ktoré sme dlho odkladali. Technológia však zatiaľ nie je na takej úrovni, aby dokázala adekvátne vynahradiť osobný kontakt ľudí.

Niektoré zamestnania to dokonca úplne vylučujú, hlavne sa to týka tých, ktoré sa vykonávajú manuálne. Nemôžete byť napr. pekárom a svoju prácu vykonávať z domu. Ale dá sa to celkom dobre pri zamestnaniach, kde je hlavným pracovným nástrojom počítač. Naozaj môžete mať schôdzky na diaľku, v redakcii sme zažili veľa tlačoviek cez kameru, mikrofón a reproduktor a dokonca sa na Slovensku rozmohla aj telemedecína.

Takto sme žili pri mítingoch dva roky
Takto sme žili pri mítingoch dva roky

Súčasný stav a výhľad do budúcna

Pri zamestnaniach, ktoré sa dajú vykonávať na diaľku, sme viacerí pracovali hlavne s nástrojmi ako sú Microsoft Teams, Zoom, Google Meet, Cisco Webex a pod. Technická kvalita takýchto stretnutí je potom daná kvalitou internetového pripojenia, použitej kamery a mikrofónu. Naozaj sa dá takto vytvoriť technicky dobré stretnutie, pri ktorom však možno zaspávate. Je to dané tým, že nemáte osobný kontakt s účastníkmi stretnutia, a to veľmi chýba.

Takéto obmedzenia končia, situácia sa mení. Stretnutia sa už uskutočňujú naživo, ale odohrávajú sa vo vyhradených zasadačkách. Do nich prejdete z miestnosti, kde máte vyhradené fixné alebo flexibilné pracovné miesto.

Zasadačku je najlepšie dopredu rezervovať a táto informácia musí byť následne zobrazená aj na displeji pri vstupe do zasadačkovej miestnosti. Ľudia hlavne na Slovensku totiž zatiaľ nemajú rezervácie príliš v obľube a ak vznikne požiadavka na stretnutie sa, skúšajú, ktorá je práve voľná. To je v poriadku, miestnosti sú na to aby sa využívali.

Súčasná firma tak musí mať zavedený systém, ktorý umožňuje rezerváciu zasadačiek, ktorý je dostupný pre každého zamestnanca a jeho výsledky sú jasne zverejnené aj na displejoch pri zasadačkách. Špecializované riešenie je Ricoh Spaces, ktoré umožňuje organizáciu práce pre firmy rôznych veľkostí.

Aby boli stretnutia zaujímavejšie, je pre ľudí vhodné, aby boli aj tematicky orientované, a to nielen svojím pomenovaním. Veľmi populárne sú v súčasnosti zamerania napr. na prírodné krásy Slovenska, videli sme aj vyslovene tematické zasadačky s orientáciou na filmy (napr. Star Wars), koníčky (skoky s padákom), zábavu (karty) a pod. Takéto zasadačky potom vytvárajú charakter danej firmy a sú medzi ľuďmi veľmi obľúbené.

Zobrazenie rezervácie kancelárie pomocou Ricoh SpacesZdroj: Ricoh
Zobrazenie rezervácie kancelárie pomocou Ricoh Spaces

Rúška a samostatné kancelárie

Rúška a respirátory tiež pomaly odchádzajú a je tu predpoklad, že v lete sa ich naozaj zbavíme aj v interiéroch. Asi dlhšie zostanú v prostriedkoch verejnej dopravy. Niektoré firmy na Slovensku to systematicky robia tak, že zamestnancov pravidelne testujú napr. na pracovisku každý týždeň a potom už v uzavretých skupinách fungujú bez rúšok. Pracuje sa tak oveľa príjemnejšie.

Do budúcna predpokladáme, že rúška zostanú na pracovisku pre prípady, keď je niekto klasicky prechladnutý, má napr. nádchu, prípadne teplotu. To sa v minulosti vôbec nerobilo, mali sme s tým skúsenosti z Ázie. Zároveň vzniknú pre tieto prípady pracovné miesta v izolovaných priestoroch a tieto bude možné na diaľku rezervovať.

Zasadačka zriadená tematicky ako knižnica v centre The Spot
Zasadačka zriadená tematicky ako knižnica v centre The Spot

Telemedecína

Tento odbor nabral počas pandémie výrazne na dôležitosti. Aj na Slovensku už existujú firmy, ktoré dokážu na diaľku a pravidelne diagnostikovať zdravotný stav. Ide o informácie preberané napr. z inteligentných hodiniek, tlakomerov s pripojením na internet a pod.

Hlavne inteligentné hodinky dnes majú pomerne presnú informáciu o funkcii srdca, pľúc, prípadne o krvnom obehu. V tomto prípade ide o prepojenie medzi človekom a zdravotníckym zariadením, v ktorom sú špecialisti schopní posúdiť tento stav.

Dokonca záchranky odosielajú dnes nameraný EKG záznam špecialistom, aby sa rozhodlo o správnom umiestnení pacienta. Niečo iné je potom prepojenie zdravotníckych zariadení medzi sebou a vykonávanie zásahov na diaľku – napr. sú to operácie, ktoré robia špecialisti kilometre vzdialení od svojho pacienta.

Prenos medicínskych údajov cez internet pomocou Omron EVOLVZdroj: Omron
Prenos medicínskych údajov cez internet pomocou Omron EVOLV

Rozvoj internetu na Slovensku

Práca z domu prirodzene aj po pandémii v istej forme zostane a bude na vás, ako si budete aktuálne želať vykonávať svoju prácu (ak vám to bude umožnené). S tým ale presne súvisí ďalší rozvoj internetu v našej krajine. Slovensko na tom s pripojením na internet nie je spomedzi svojich európskych susedov vôbec zle, ale na krajiny ako je Južná Kórea samozrejme nemáme.

Vláda SR má záujem pripojenie na internet vylepšiť a podľa ministerstva zodpovedného za informatizáciu Slovenska by už o 3 roky nemali na Slovensku existovať tzv. biele miesta. Myslia sa tým ale biele miesta pokrytia obyvateľstvom osídlených oblastí, nie celého územia.

Podľa pripravovanej úpravy stavebného zákona by napr. nebolo možné skolaudovať takú obytnú budovu, ktorá nemá možnosť vysokorýchlostného pripojenia na internet. Tak uvidíme, či sa tieto smelé plány naplnia, ohlásené to už bolo viackrát.

Vysokorýchlostný internet v domácnosti vo vyhotovení HuaweiZdroj: Huawei
Vysokorýchlostný internet v domácnosti vo vyhotovení Huawei

Auto ako pracovné miesto

Doba pandémie priniesla zmenu aj v tom, ako sa dá využiť auto. V skutočnosti je to vlastne dobre izolované pracovné miesto a využitie na prácu platí hlavne v prípade, že napr. hodinu nabíjate svoj elektromobil na nabíjačke.

Operátori na Slovensku idú výrazne po bezdrôtovom 5G pripojení a počas tohto roka sa stane štandardom vo viacerých mestách na Slovensku. Ale aj s dobre rozvinutým 4G pripojením sa dá dobre pracovať z auta. Tieto vozidlá sú už pripravené na to, aby ste mali Wi-Fi signál v kabíne auta pre všetkých cestujúcich a tiež je tu prispôsobenie napr. na pevné umiestenie smartfónu či dokonca notebooku v kabíne.

Niektoré autá dokonca môžete zmeniť na obývačku, pričom sa dajú sklopiť operadlá pre cestujúcich vpredu tak, aby ste mali vytvorenú zo sedačiek vzadu skoro posteľ a na projekčnom plátne pred čelným sklom následne v pohodlí sledujete filmy. Alebo si môžete pracovné prostredie zobraziť na veľkej ploche.

Premena auta na obývaciu alebo pracovnú miestnosť – Volkswagen ID.LifeZdroj: Volkswagen
Premena auta na obývaciu alebo pracovnú miestnosť – Volkswagen ID.Life

Výhľad do budúcna

Je fajn, že sme mohli odložiť prísne opatrenia platné počas pandémie. Technológia umožnila prežiť toto obdobie oveľa lepšie a efektívnejšie ako to bolo pri pandémii pred 100 rokmi. V súčasnosti sa pomocou vyššie opísaných riešení môžeme lepšie pripraviť na možný nástup niečoho podobného. Veríme však, že to nebude nutné.

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.