Testovali sme dva monitory, ktoré ponúkajú základné vlastnosti a dobrú cenu. Jeden z testovaných modelov nás zároveň prekvapil svojím konceptom.

AOC E2476VWM6

AOC E2476VWM6 je 23,6-palcový monitor v atraktívnom prevedení. Páčil sa nám najmä dizajn stojana, ktorý je elegantný tvarom aj farebným prevedením. Bohužiaľ, neumožňuje meniť nastavenie výšky obrazovky. Upravíte si iba jeho naklonenie, v rozmedzí -4° až 21,5°.

aoc_monitor_vyd5_nowat

Monitor má TN panel s rozlíšením 1920 × 1080. Jeho parametre sú štandardné. Obraz pôsobí verne, skreslenie farieb vás určite nebude iritovať. Minimálne z hľadiska jeho využitia. Produkt je určený najmä do domácnosti a na bežné účely. To znamená kancelárska práca, sledovanie filmov, zábava.

K pozorovacím uhlom pripomienky nemáme. Sú štandardné na pomery TN panelov. Podsvietenie je rovnomerné. Zariadenie prekvapilo pomerne slabou konektivitou. K dispozícii je iba jeden VGA a jeden HDMI port. Vedľa nich sa nachádza výstup na slúchadlá. Monitor však podporuje aj MHL štandard. USB hub chýba, k dispozícii nie sú ani úchytky pre káble.

Doplňme spotrebu, ktorú sme namerali na úrovni 18 W. Monitor ponúka štandardné režimy a možnosti nastavenia farieb, jasu a kontrastu. K dispozícii je aj technológia, ktorá obmedzuje modré svetlo. To obvykle unavuje oči.

AOC E2476VWM6 je štandardný monitor, ktorý vo svojej cenovej kategórii výraznejšie nevyčnieva. Svoj účel plní, má pekný dizajn a dobrú vernosť zobrazenia farieb.

Cena: 155 EUR
Zapožičal: AOC

Philips 221S6QUMB

Tento monitor sa odlišuje od prevažnej väčšiny ostatných modelov. V balení nájdete iba kábel na napájanie a USB kábel. Samotné zariadenie neobsahuje žiaden videovstup, medzi konektormi nájdete dvojicu USB 2.0 portov, eternetový port a vstupy a výstupy pre audio. Je to dané tým, že Philips 221S6QUMB je navrhnutý ako USB dokovací monitor pre notebooky.

philips_monitor_vyd5_nowat

V praxi to znamená, že k notebooku pripojíte USB kábel (monitor pre tento účel využíva tretí USB port) a po nainštalovaní programu DisplayLink a reštartovaní počítača sa obrazovka samostatne aktivuje. Prekvapením môže byť absencia akýchkoľvek ovládacích prvkov, takže monitor budete vypínať a zapínať iba softvérovo, prípadne vytiahnutím USB kábla. Nepodarilo sa nám však nájsť spôsob, ako meniť nastavenie jasu, farieb alebo vyberať z prípadných vopred nastavených režimov. To je škoda a náročnejším používateľom to môže chýbať.

Philips 221S6QUMB sa snaží zaujať skôr ako viacúčelové zariadenie než bežný monitor. Panel má 21,5 palcov a hoci využíva AH-IPS technológiu, zobrazovacie uhly by sme očakávali o niečo lepšie. Platí to pri pohľade zboku pod veľkým uhlom. Podsvietenie bolo dobré, rovnomerné. Hoci sme nenašli spôsob, ako upravovať nastavenie jasu, kontrastu atď., prednastavený obraz bol dobrý. Verne zobrazoval farby a nebol ani prehnane jasný ani príliš tmavý. Vhodný pre potreby každodennej práce.

Konštrukciu monitora chválime. Je ľahká a kompaktná, ponúka však bohaté možnosti nastavenia. Upravíte si výšku stojana, náklon a natočenie. Obrazovku je možné pretočiť o 90° a využívať v režime na výšku. Porty sme už spomenuli, monitor ponúka úchytku na káble, ktorá je umiestnená na zadnej strane stojana.

Výrobca predpokladá, že monitor bude mať nasledujúce využitie. K USB portom pripojíte príslušenstvo a do eternetového portu kábel s pripojením do internetu. Keď prídete do kancelárie alebo domov a notebook pripojíte, razom získate prístup k externému displeju a ostatným funkciám. Monitor obsahuje aj zabudované reproduktory, ale ich kvalita je nevýrazná. Spotrebu monitora sme namerali na úrovni 20 W.

Hoci je monitor prezentovaný ako príslušenstvo pre notebooky a najmä ultrabooky, ktoré majú obmedzený počet portov, môžete ho využiť aj v kombinácii s bežným stolným počítačom. Vtedy však nevynikne jeho úplný potenciál.

Cena 179 eur nie je prehnaná, avšak v tejto cenovej rovine sú dostupné aj monitory, ktoré ponúkajú o niečo lepšiu kvalitu obrazu a bohatšie možnosti nastavení. Philips 221S6QUMB je atypický monitor s dobrým konceptom, ktorý teoreticky funguje. A fungoval aj počas nášho testovania. Avšak vo väčšine prípadov by sme dali asi prednosť štandardnému monitoru. Zvlášť, keď sú dnes rozšírené bezdrôtové technológie Wi-Fi a Bluetooth príslušenstvo.

Cena: 179 EUR
Zapožičal: Philips

Verdikt touchIT

AOC E2476VWM6 je bežný 23,6-palcový monitor s pekným dizajnom a štandardným zobrazením farieb. Tento monitor v ničom výrazne nevyniká, ale nemá výraznejšie nedostatky. Monitor je vhodný do kancelárie aj domácnosti. Philips 221S6QUMB má atypický koncept. Prekvapil absenciou ovládacích tlačidiel. Prepojenie s notebookom je jednoduché a pohodlné. Chválime extra funkcie, bohužiaľ sú na úkor nastavení zobrazenia. Tento monitor si môže nájsť svojich fanúšikov, avšak predpokladáme, že väčšine používateľov postačia klasické a možno lacnejšie obrazovky.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit