Windows 10 bude dostupný v celkovo siedmich verziách.

Konkrétny dátum vydania Windows 10 stále nepoznáme. Vieme iba, že to bude v lete. Microsoft však predstavil všetky edície, v ktorých bude nový operačný systém dostupný.

Základom bude edícia Windows 10 Home, ktorá je určená bežným používateľom. Pravdepodobne ju budete využívať na väčšine počítačov a notebookov. Obsahuje všetky dôležité funkcie, ako je prehliadač Microsoft Edge, biometrické overenie totožnosti Windows Hello a podpora univerzálnych aplikácií.

Nikoho neprekvapí ani dostupnosť edície Windows 10 Pro. Tá je nástupcom Windows 8 Pro. Podnikovým používateľom prinesie okrem iného aj aktualizácie Windows Update for Business.

Už dlhšiu dobu vieme, že Windows 10 bude dostupný aj na telefónoch. Microsoft dávnejšie oznámil, že na značku Windows Phone máme zabudnúť. Teraz prezradil, že operačný systém pre túto platformu bude mať oficiálne označenie Windows 10 Mobile. Systém ponúkne novú verziu balíka Office a funkciu Continuum. „Mobilné“ desiatky sa objavia aj v malých tabletoch, s obrazovkou menšou ako 8-palcov. Tablety s väčším displejom budú mať „klasickú“ verziu Windows 10.

Windows v telefónoch. Tak ide čas... (Autor: The Verge)

Windows v telefónoch. Tak ide čas… (Autor: The Verge)

Windows 10 Mobile bude takisto dostupný v prevedení pre podnikových používateľov. Nazýva sa Windows 10 Mobile Enterprise.

Ďalšie verzie, v ktorých bude Windows 10 dostupný, sú Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education a Windows 10 IoT Core. Enterprise edícia je určená veľkým podnikom z hľadiska licencií, Education sa objaví v školách a IoT verziu budú využívať miniatúrne zariadenia, ako je Raspberry Pi.

Zdroj: The Verge

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit