Formát HEIF, ktorý poznáte z operačného systému macOS High Sierra a iOS 11 si môžete prezerať aj v Zoner Photo Studio X.

Rozšírenie tohto formátu má na svedomí najmä Apple, no problémom bolo prezeranie týchto obrázkov mimo zariadenia. Vďaka najnovšej zimnej aktualizácii si môžete tieto formáty prezerať aj na počítači. Ide o nástupcu formátu JPEG, ktorý nie je tak efektívny. Nový formát HEIF (High Efficiency Image File Format) bol takisto vyvinutý skupinou Moving Picture Experts Group (MPEG) na ukladanie statických aj pohyblivých obrázkov. Teda akoby videa s kodekom H.265 v podobe statických snímok.

Novinka by mala mať o 40÷50 % efektívnejšiu veľkosť v porovnaní so staručkým JPEG formátom. HEIF podporuje na rozdiel od JPEGu aj priehľadné pozadia. Na to ste doteraz museli použiť formát PNG. Takže bude otázkou času, kedy sa postupne prejde na novinku aj z formátu PNG.

V ZPS X je funkcia zatiaľ v experimentálnej funkcii. Po inštalácii aplikácie ju treba aktivovať dodatočne v Nastavenia – Pokročilé

Ďalšie vylepšenia najnovšej aktualizáciu sú:

Minulá aktualizácia priniesla retušovacie štetce, teraz ich editor fotografií ešte vylepšuje. V module Vyvolať pribudli nástroje Vyhladzovací štetec a Klonovanie štruktúry.

Klonovanie štruktúry prenáša štruktúru vzoru, farbu vynecháva. Vhodné je to napríklad na umelecké stvárnenie a kombinovanie fotiek. Dokážete preniesť napríklad hadiu kožu na kožu v ľudskom tele. V prípade úpravy portrétových fotiek sa dá týmto spôsobom upravovať pleť, do ktorej zasahujú vlasy.

V module Vyvolať je teraz nová funkcia Polarizácia. Nájdete ju aj v Editore vo filtri Farba.

Ďalším vylepšením je možnosť retušovania v novej vrstve. Retušovanie bude prebiehať na novej vrstve a prebehne nedeštruktívna úprava. Pridaním ďalšej vrstvy sa budú brať aj súčty vrstiev pod ňou.

Optimalizácia sa týka aj náhľadov. Porovnanie ostrosti na RAW fotkách sa dá robiť efektívnejšie vďaka funkcii lepšieho cachovania.

Fotoknihy dostávajú veľkú aktualizáciu. Sú tu nové šablóny a teraz sa dajú upravovať. Vypínať sa dajú rôzne masky na grafické orezanie fotografií, pridávať texty alebo iným spôsobom výrazne prispôsobiť svoju fotoknihu.

Ďalšia novinka je práca s OneDrive. Pred použitím tejto funkcie je potrebné v nastaveniach aplikácie OneDrive zaškrtnúť voľbu Súbory na požiadanie.

Prečítajte si aj:

Čo prináša zimná aktualizácia programu Zoner Photo Studio X?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.