Klasický Android tablet je v ohrození. Môže ho nahradiť užitočnejší Chrome OS.

Minulý rok umožnil Google na vybraných Chrome OS zariadeniach spúšťať Android aplikácie. Kým spočiatku to bolo celkom „peklo“ čo sa týka používateľského zážitku, dnes je situácia iná a aj podpora od tretích strán je na dobrej úrovni. Nový Google Pixelbook je jeden z najzaujímavejších konvertibilných notebookov roka, má seriózne parametre, a zároveň funguje aj ako snáď najlepší Android tablet na trhu – napriek tomu, že beží na Chrome OS, spúšťa aj Android aplikácie a je podstatne výkonnejší a lepšie spracovaný.

Chystaný update pre Chrome OS prinesie možnosť behu aplikácií na pozadí. Toto bol doposiaľ jeden z najväčších problémov tohto operačného systému, keďže používatelia Windowsu a macOS sú zvyknutí na prácu s viacerými oknami a programami bežiacimi zároveň. Chrome OS beta 64 už paralelný beh aplikácií umožňuje, takže uvedenie funkcie k masám formou oficálneho updatu očakávame v najbližšej dobe.

V praxi to znamená niekoľko vecí. Chrome OS ako operačný systém sa dostáva bližšie k statusu reálne použiteľného systému pre produktivitu. Zároveň však Android ako operačný systém pre tablety tak trochu stráca zmysel – na Chrome OS rozbeháte rovnaké aplikácie, ale dokážete spraviť omnoho viac a väčšiu plochu poriadne využiť. Google asi tiež už stráca dôveru v Android ako OS pre tablety, keďže potichu stiahol z predaja svoj Pixel C. Veď načo by ho aj predával, keď Pixelbook dokáže to isté a ešte viac?

Zdroj: Gizmodo, The Verge, Android Police

Operačný systém Chrome OS sa objaví aj v tabletoch