Áno, na digitálnu zrkadlovku alebo lepší fotoaparát si naozaj môžete kúpiť polarizačný filter a jeho správnym nastavením dosiahnuť efekt veľmi pekného zobrazenia oblohy. Len ho nemôžete nechať doma a musíte ho mať stále so sebou. A jeho nasadzovanie je trochu prácne.

Ak ho zabudnete, stále vám môže pomôcť program Zoner Photo Studio X (ZPS X). Práve v ňom sa nachádza položka nazvaná polarizácia a tú s výhodou využijeme.

Zoberme si fotografiu, ktorá obsahuje veľkú časť oblohy. Na jej stmavenie by sa síce dal použiť Prechodový filter v hornej časti obrázka, ale efekt by nebol celkom taký, ako očakávame. Chceme stmaviť len oblohu, ostatné časti až tak nie. Vyskúšajme teda prejsť do modulu Vyvolať a tu zvolíme položku Polarizácia. Tá sa nachádza v záložke Farba.

Pôvodnú fotografiu s dostatkom oblohy otvorte v module Vyvolať

Nám sa oplatilo nastaviť polarizáciu celkom na maximum, vtedy totiž dochádza k výraznému stmaveniu oblohy a tým aj celkovému dramatickému podaniu obrazu. Ako sme si overili, výsledok sa veľmi dobre podobá na to, čo by ste dosiahli skutočným filtrom nasadeným na objektív.

Toto je výsledok po aplikovaní filtra Polarizácia

Sami uznáte, že úprava polarizáciou obrazu celkom prospeje k dramatickému podaniu. Stále samozrejme ostáva možnosť nosiť polarizačný filter so sebou. Jeho výhodou je to, že dokáže eliminovať napr. odlesky od vodnej hladiny, čo v programe ZPS X zatiaľ nedokážeme.

Ešte viac sa nám úprava polarizáciou zapáčila pri monochromatických fotografiách. Čiernobielu fotku si vytvoríme z pôvodnej farebnej zaškrtnutím položky Odtiene šedi v module Vyvolať. Potom vyberieme metódu úpravy Ručné miešanie kanálov a stiahneme celkom na 0 modrú farbu. Následne jazdcom Polarizácia pohybujeme, pokiaľ nie sme spokojní s tým, ako obraz vyzerá. Takto sa dá pekne realizovať retro fotografia.

Polarizácia na monochromatickom obraze vyzerá obzvlášť zaujímavo a pridáva na retro efekte

Veríme, že sa vám táto úprava fotografií zapáči a odporúčame vám vyskúšať program Zoner Photo Studio X. Má množstvo funkcií a je to komplexný nástroj dobrého fotografa.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.