Odolné telefóny pútajú pozornosť a firma Caterpillar pred niekoľkými rokmi výrazne vstúpila na náš trh. Kým vtedy to boli základné telefóny bez Androidu, dnes sú to plnohodnotné smartfóny.

Vydržia naozaj veľa a oplatí sa na ne upriamiť pozornosť. Prekvapením je rozhodne aj model Coolpad R1. Toto je vynikajúci telefón na bežné používanie. Nádherný dizajn a ultra tenký vzhľad si určite zamilujete. Takisto vždy s nadšením očakávame Meizu. Aj teraz ide o nadštandardný smartfón.

CAT S30

Odolný telefón si obľúbili používatelia pracujúci vonku alebo v podmienkach, kde dizajnové tenké telefóny neprežijú. Tento model vyhotovením vyčnieva spomedzi iných modelov v sérii výrobcu. Zmena spočíva v miernom zaoblení rohov a hrán. Celkovo má telefón silné obloženie, ktoré ho chráni pri bežnom používaní alebo pohodení či priamo páde na zem.

S30_3_nowat_vyd2015_6_nowat

Výrobca hovorí o tom, že telefón vydrží pád z výšky 1,8 metra. Ideálne však je, aby telefón nespadol. Displej má síce chránený sklom Gorilla Glass, niečo utlmí pogumovaný kryt, no stále je tu veľký displej náchylný na prasknutie. Telefón má telo zosilnené skrutkami, ktoré držia ochranný obal pokope. Všetky konektory sú zakryté a prístup k nim je menej pohodlný.

Kým trochu povolia, museli sme kryt na microUSB konektor odklopiť nožíkom. Slot na dve Nano SIM karty je na boku, vedľa microSDXC konektora. Tlačidlá na úpravu hlasitosti sú od seba oddelené, čím sa zlepšuje použitie v rukaviciach. Na opačnej hrane je tlačidlo na vypnutie, no zdalo sa nám dosť vysoko. Pod ním je žlté tlačidlo, ktorého funkciu si môžete nastaviť, napríklad aj na prebudenie telefónu, a tak sčasti nahradiť pôvodné tlačidlo na zapnutie.

Model S30 je odolný aj voči vode a prachu. Ponoriť ho môžete na dobu 60 minút do hĺbky 1 m. Svojimi parametrami odolnosti splnil výrobca certifikáciu vojenského štandardu Mil SPEC 810G. Kryt má povrchovú úpravu na zvýšenú odolnosť proti olejovým škvrnám a mastnotám. Pod displejom sú mechanické ovládacie tlačidlá, čo je výhoda opäť pri ovládaní v rukaviciach.

Technológie a používanie
Telefón je stavaný na bežné používanie na stavbe, v dielňach alebo kdekoľvek, kde potrebujete ovládať telefón v rukaviciach. To sme my síce nepotrebovali, ale páči sa nám, že displej funguje aj keď je mokrý. Nestane sa vám to, čo pri iných telefónoch, keď vám aj pri miernom mrholení zmokne displej. Nižšie rozlíšenie displeja nám reálne nijak neprekážalo.

Procesor Snapdragon 210 dosť ovplyvňuje celkový chod telefónu. Občas je pomalší, to hlavne pri zapínaní aplikácií. Surfovanie na webe je pohodlné, prakticky rovnako ako pri rýchlejších smartfónoch. Výhodou je vysoká kapacita akumulátora. Ten umožní najmä dlhú výdrž v pohotovostnom režime. Je to teda ideálny telefón aj na horské túry a pre náročné povolania. Pri bežnom používaní sme ale nemali pocit, že je tu nejaká nadštandardná kapacita batérie.

Výdrž bola jeden deň pri častejšom používaní, pol dňa navyše sme získali strážením toho, ktoré bezdrôtové funkcie sú povolené. Telefón je vhodný na internet, maily a iné kancelárske využitie. Nie je vhodný na hry, jednak svojím telom a aj nižším výkonom. Prekvapení sme boli ale z fotoaparátu. Zaostrovanie nie je najrýchlejšie, potrebujete asi sekundu, no výsledná kvalita fotiek je prijateľná. Umelé osvetlenie pridá na šume, ale toto je jeden z mála CAT telefónov, ktoré môžete pokojne odporučiť aj na vytváranie fotodokumentácie na stavbe alebo inde. Na video radšej zabudnite. HD video pri 10 fps je tu prakticky zbytočné.

Hodnotenie
+ odolná konštrukcia, ovládacie tlačidlá, dlhá výdrž v pohotovostnom režime
– pomalý CPU, slabšie technické parametre

Cena: 329 EUR
Zapožičal: CAT

CAT S40

V teste máme zároveň aj vybavenejší model zo série S. Hneď na úvod povedzme, že aj krajší a sme presvedčení, že rovnaký pocit budú zdieľať aj ostatní. Tlačidlá pod displejom sú klasické, teda mechanické a telefón sa dobre ovláda v rukaviciach. Tiež je tu odolnosť voči vode a prachu a telefón môžete ponoriť do hĺbky 1 m pod dobu 60 minút. Pád prežije z výšky 1,8 m. Je kompletne pogumovaný vrátane bokov zosilnených hliníkovými plátmi.

S40-2-angles_vyd2015_6_nowat

Tlačidlá na hlasitosť a vypnutie displeja sú od seba oddelené, čo opäť zlepšuje manipuláciu v rukaviciach. Na telefóne sme si vyskúšali, že aj pri mokrom displeji sa dá ovládať, tam väčšina telefónov zlyháva. Na ľavom boku nechýba programovateľné tlačidlo. Priradiť mu môžete nejakú systémovú funkciu alebo spustenie aplikácie. Stačí ho dlho pridržať. My sme si nastavili voľbu na zapnutie LED blesku vo forme príručného svetla.

Kryt má špeciálnu povrchovú úpravu, aby bol odolný voči mastnotám aj olejovým škvrnám, presne ako v prípade modelu S30. Všetky konektory sú zakryté. Horný audiokonektor aj microUSB konektor na boku. Tu je treba dodať, že nie je tak zapustený, aby bolo treba použiť špeciálny microUSB kábel dodávaný k telefónu. Použiť sa dá už hocijaký, plastové krytie konektora už nebude zavadzať.

Priestor na microSDXC kartu aj dve Nano SIM karty je na bočnej hrane. Stačí odňať kryt, no potrebovali sme na to nožík alebo umelé a pevné nechty. Je to v poriadku, nakoľko vyberanie týchto kariet nebude na dennom poriadku a sme radšej za zosilnenú ochranu krytia.

Technológie a používanie
Počas testovania sa objavila aktualizácia firmvéru s veľkosťou 30 MB. Je to pravidlom a CAT sa o svoje telefóny stará a vydáva často nový firmvér. Operačný systém má predinštalovaný aj špeciálny obchod s aplikáciami pre tento smartfón. Sú to rôzne „elektrikárske“ aplikácie, no aj bežné appky. Celkom nechápeme tento „obchod“. Jednak máte možnosť použiť Google Play a navyše nie je pekný.

V čase Windows 95 možno v poriadku, dnes sa už takýto dizajn nenosí. Telefón je rovnako rýchly ako model S30, no je tu lepší displej a zväčšenie dátového úložiska. Hoci o „lepšom“ displeji môžeme diskutovať. Rozlíšenie je malé, no v praxi nám ani tých 540 × 960 px neprekážalo. Stále sme k telefónu pristupovali ako k odolnému, s ktorým zvládnete aj -25 °C mrazy a s vodou i pádmi sa kamaráti.

Jeho výhoda je v tom, že má prijateľný tvar tela aj na bežné kancelárske použitie a navyše má špeciality do terénu. Prepínanie aplikácií je pomalšie najmä kvôli 1 GB RAM a samozrejme menej výkonnému CPU. V rámci aplikácie Flashlight ako svetelnej baterky máte aj kompas, možnosť blikať SOS signál a zároveň vám na spodnom riadku telefón zobrazuje čas, pokým môžete takto využívať telefón. Detail, ale inak praktická funkcia, ťuknutím na displej sa prepne „svietenie“ cez displej a vtedy sa podstate zvýši jas a displej vyžaruje biely podklad.

Hodnotenie
+ efektný a praktický dizajn, odolné telo, ovládacie tlačidlá
– nižší výkon a technické parametre

Cena: 389 EUR
Zapožičal: CAT

Coolpad S mini

Telefón, ktorý je ultra tenký a meria len 5,5 mm. To je nový Coolpad R1, ktorý sme testovali medzi prvými na svete. Na internete o ňom nie je zatiaľ ani zmienky. Veľmi sa nám tento model zapáčil a je vidno, že reči o dizajne a snahe priniesť zaujímavé zariadenia aj na náš trh, neboli prázdne. Má oblé telo, ktoré sa dosť podobá na iPhone. No predstavte si, že by ste z iPhonu vypustili ešte trochu vzduchu.

tip_coolpad_s_mini_vyd2015_6_nowat

Prvé dni bolo naozaj neštandardné držať takúto placku v ruke. Je veľmi ľahký a svojím dizajnom je to skutočne špičkový telefón. Audiokonektor je na hornej hrane, ktorá je zaoblená tak ako aj zvyšné tri. Prakticky je hrúbka telefónu len o kúsok presahujúca priemer tohto konektora. Telefón nie je nijako ochudobnený, a tak je to adekvátny zástupca strednej triedy. Fotoaparát na zadnej strane len mierne presahuje telo, LED blesk je úplne zapustený do hlavnej línie zadného krytu.

Pri používaní si treba dať pozor, aby sa vám telefón nevyšmykol z ruky. Na jeho tenučký dizajn aj zaoblené hrany sa dá zvyknúť, no je to skutočne trochu iné zariadenie, než sme boli doteraz zvyknutí.

Technológie a používanie
Telefón používa kartu micro SIM. To je aj jediná karta, ktorú do telefónu vložíte. Vystačiť treba s necelými 16 GB úložného priestoru. Pre nás to nie je problém, multimediálne ladení používatelia s Google Music alebo Spotify a off-line skladbami či videom budú musieť trochu šetriť. Procesor Snapdragon 410 je vhodný na bežné používanie a telefón je dostatočne svižný. Na pracovné veci je to vynikajúca placka.

Vybavíte s ňou emaily, vhodná je na prezeranie webu, ale zahráte sa aj hry. Dotýkanie sa displeja, ktorý má zaoblené ochranné sklo na bokoch je veľmi príjemné. Toto na nás rozhodne urobilo dojem. Navyše tu máte systémovú nadstavbu priamo od výrobcu. Tá sa nám páčila a pripomína nám jednoduchšie launchery, ktorými môžete nahradiť prerastené nadstavby iných výrobcov. Coolpad má skutočne svieži koncept a prostredie sa vám bude páčiť. Tiež aj Inteligentná kontrola. To je nová položka v menu nastavení. Prispôsobiť sa dá funkcionalita hlavného tlačidla, ktoré bežne slúži k návratu na hlavnú obrazovku.

Tiež aj možnosti, akým spôsobom – gestom zobudíte telefón vrátane prebudenia hlasom. Aktivovanie snímky obrazovky potiahnutím troch prstov na displeji je vynikajúce a funguje bezchybne. Príjemne prekvapení sme z fotoaparátu. Nie je to fotomobil, no veľmi pekné fotky spravíte aj večer v podniku a o selfie skrášlení ani nehovoríme. Tu si výrobca zobral to najlepšie z prechádzajúceho modelu Porto.

Vo výbave priamo od výrobcu máte aj Kompas. Nevýhodou je ale krátka výdrž na batériu. Bavíme sa v reálnej praxi o jednom pracovnom dni. Telefón treba nabiť každý podvečer, ak ho cez deň intenzívnejšie používate. Nie je to smartfón na cestovanie bez možnosti jeho nabitia. Ak nemáte problém s nosením powerbanky, je model R1 skutočne unikátny smartfón, ktorý jednoznačne odporúčame.

Hodnotenie
+ ultra tenký, ľahučký, zaoblené ochranné sklo, rýchly systém, kvalita fotiek, špeciálne selfie
– výdrž akumulátora, odliepanie krytu – predprodukčná vzorka

Cena: 229 EUR
Zapožičal: Coolpad

Meizu m2 note

Značka Meizu si vybudovala postavenie rešpektovaného výrobcu smartfónov, no prvé modely bolo treba brať s rezervou. Jednak rozhranie nebolo úplne vyladené a miestami chýbajúca lokalizácia ukázala čínske znaky. Aktuálne je dostupný model s prívlastkom „note“, ktorý výrobca pravdepodobne pridal kvôli 5,5″ uhlopriečke. Je to síce väčší telefón, no stále je akceptovateľný pre používateľov 5″ smartfónov. Do kategórie phabletov ho ešte neradíme. Výrazným znakom je okrem pre túto značku charakteristického dizajnu aj nadstavba systému Flyme OS 4.5 a je postavený na Androide 5.1.

meizu (1)_vyd2015_6_4_nowat

 

 

 

 

Telefón má polykarbonátové telo, ktoré zvyšuje jeho odolnosť a zároveň nezvyšuje hmotnosť, ako to robí hliník. Pod displejom je len jedno tlačidlo. To je oválne a dá sa stláčať tak, ako na iných telefónoch. Zároveň je to však aj touchpad. Okolo neho totiž nie sú ďalšie tlačidlá. Pohyby a ťuknutia, na ktoré bude reagovať sa dajú nastaviť pomerne detailne. Navyše ide o výborne spracovaný prvok, na ktorý si rýchlo zvyknete a dokonca aj po rozbalení telefónu sa ho naučíte používať bez návodu.

Hrúbka mohla byť aj menšia, no výrobca aspoň zapustil fotoaparát aj duálny LED blesk. Na boku sú štandardné tlačidlá, tak ako aj konektory na hornej a spodnej hrane. Priestor na dve Nano SIM karty alebo Nano SIM + microSDXC je na boku telefónu. V balení je ostrý predmet na vysunutie kolísky.

Technológie a používanie
Telefón je vhodný aj na náročnejšie používanie, teda napríklad na hranie hier. Na veľkom displeji s jasnými farbami si ich určite vychutnáte. Je tu trojjadrový GPU Mali T720 s vysokým herným výkonom. Nám sa telefón páčil aj na pozeranie videí. Rovnako zdôrazňujeme plynulosť aj pri systémových animáciách. Nadstavba Flyme OS pridala niektoré ďalšie, takže získate mix Androidu a iOS.

Vyzerá to veľmi pekne a vo väčšine prípadov sú prechody plynulé, akoby sa celý obraz kĺzal po displeji. Rozhranie sa dá prispôsobiť, no veľa pekných tém bude treba platiť. Tu trochu narážame na čínsky obchod. Predsa len u nás ešte nie je Meizu tak doma. Základná téma síce vyzerá stroho, no páčila sa nám a takúto grafickú zmenu sme uvítali. Špecialitou je fotoaparát, s ktorým sa dá rozumne fotiť aj pri žiarivke a využiť rôzne Instagramové efekty alebo spôsoby fotenia.

Teda zvládnete aj spomalený záber alebo napríklad panorámu. Moderné je dnes vlastné nastavenie parametrov, a tak je tu aj režim Pro. Ešte špeciálnejšou záležitosťou je fotoaparát na selfie. Predný má rozlíšenie 5 Mpx a podľa nás fotí výborne aj bez prilepšovania J. Ak však chcete využiť moderné technológie a vyzerať tak ešte lepšie, k dispozícii je zvýraznenie očí, zoštíhlenie tváre, vyhladenie pokožky a bielenie. Občas sme mali pocit, že bielenie aplikujete na všetko iné len nie zuby. Celkovo sa nám koncept páčil, no a zlepšila sa aj kompatibilita aplikácií. Až tak, že sa jej netreba nijak venovať, podobne ako pri iných značkách.

Hodnotenie
+ odolnejšie telo, dotykové tlačidlo s touchpadom, displej, výdrž
– subjektívne by sme ho prijali tenší

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Meizu

TOUCH_IT_2015_07_test_tel_nowat

Verdikt touchIT

CAT S30 je hlavne odolný telefón. Výrobca ho pripravil tak, aby fyzicky vydržal čo najviac, no príliš nezaujme technickými parametrami. CAT S40 je krásny telefón v odolnom vyhotovení. Kto je na vážkach a chce odolný smartfón, no nie obrovské a neforemné telo, toto je ten správy model. Využijete ho dobre aj pri pozeraní filmov alebo kancelárskom využití.

Použiteľný je aj fotoaparát, na video zabudnite. HD rozlíšenie a 15 sn./s. tu ani nemuselo byť. Coolpad S mini je tenší, než by ste čakali. Áno, toto na nás urobilo obrovský dojem. Je to špičkový mobil na čítanie kníh, surfovanie na webe a vybavovanie pracovných záležitostí. Výdrž jeden deň, no aj tak ide o unikátny kúsok. Meizu m2 note je smartfón s vysokým výkonom.

V kategórii strednej triedy, kam ho cenou zaraďujeme, poskytne nadštandardný výkon. Akumulátor Sony si svoju úlohu plní veľmi dobre. Celý deň pri náročnom využívaní pre m2 note nie je problém.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.