Excelentné prevedenie novej vlajkovej lode od HTC prináša precíznu remeselnú prácu, vysoký  výkon a veľmi dobré obrazové funkcie

HTC 10_PerLeft_CarbonGray_nowat

Spoločnosť HTC dnes uviedla svoj najnovší smartfón, na ktorom pracovala počas ostatných 12 mesiacov. Proces vývoja sa inšpiroval spätnou väzbou od zákazníkov. Pri príprave kládli vývojári veľkú pozornosť na detail a HTC 10 prináša všetko, čo by ste očakávali od vlajkovej lode. Desiatka je znakom vysokého výkonu či nezávislosti, ale je aj symbolom toho, že celok je viac než len suma častí. Najnovší prírastok do skupiny telefónov HTC kombinuje špičkový fotoaparát so špičkovým audiom, metalickým dizajnom a vysokým výkonom.

HTC 10_PerLeft_GlacierSilver_nowat

Dizajn smerom k dokonalosti

Dizajn HTC 10 sa inšpiroval svetlom a smeruje k dokonalosti. Odvážne kontúry zdôrazňujú kovové materiály. Skosené hrany dokážu dobre odrážať svetlo, a tým ponúknu tenší, krehkejší vzhľad. Na kovové telo hladko a plynule nadväzuje kompletne presklená predná strana. Tímy dizajnérov pripravili telefón s precízne tvarovaným vypínacím tlačidlom, tenkými reproduktormi s lepšou kvalitou zvuku a senzorom, ktorý prst rozpozná pri akomkoľvek uhle.

HTC 10_SidePer_CarbonGray_nowat
Ďalšou dôležitou požiadavkou je vyhotovenie. HTC 10 zvládne každodenné nárazy, pády aj škrabance. V procese vývoja bola novinka vystavená viac ako 168 hodinám teplotných záťažových testov v rozsahu od -20 °C po +60 °C. Tiež telefón prežil viac ako 10 000 testov pádov, ohýbania, škrabania či korózie.

Prvá kamera svetovej triedy

HTC 10 prináša vynikajúci fotoaparát. S opticky stabilizovanými šošovkami f/1.8 na prednej a rovnako aj na zadnej kamere, novými väčšími senzormi s rozlíšením 12 miliónov ultrapixelov (1,55 um na pixel), rýchlejším laserovým automatickým zaostrovaním hlavnej kamery, širokouhlým objektívom a bleskom obrazovky na prednej UltraSelfie kamery, umožní tento smartfón robiť ostré fotografie s vysokým rozlíšením aj pri slabom osvetlení a z oboch strán.

Perfume - M10 - Handset - Image - Global - CarbonGray

Kamera sa dokáže spustiť už za 0,6 sekundy a laserové automatické zaostrovanie druhej generácie zabezpečí rýchlejšie zaostrenie. Rýchlosť umožní fotografovať aj v sekvenčnom režime „burst“. Nastavenia sú pohodlne dostupné na dotyk. Režim Pro prináša pokročilé možnosti pre skúsenejších fotografov aj vo formáte RAW.
Fotoaparát získal skóre DxOMark 88, čo je jedno z najvyšších hodnotení v kategórii smartfónov vôbec. Hodnotenie je výsledkom desiatok tisícov hodín, investovaných do vyladenia jednotlivých prvkov pre fotografie a videá svetovej triedy.

Obraz a zvuk

Obrazové možnosti s rozlíšením 4K dopĺňa HTC 10 ešte 24-bitovým Hi-Res stereo zvukom, čo je svetové prvenstvo. Zvuk zachytáva 256 krát viac detailov cez dvojnásobne väčšie frekvenčné pásmo. Nahrávky budú znieť ako keby ste ich počúvali naživo. HTC 10 uspokojí aj audiofilov, má certifikát Hi-Res audio a hudbu dokáže prehrať tak, ako znela v predstavách umelcov pri nahrávaní. Zosilňovač pre slúchadlá prináša dvojnásobný výkon ako bežný slúchadlový zosilňovač, ďalej možnosť upscalingu zo 16-bitového na 24-bitový záznam a presnú konverziu z digitálneho na analógový režim. To všetko v kombinácii prináša desaťnásobne nižšie skreslenie a špičkový zvukový výkon.

HTC 10_SidePer_GlacierSilver_nowat
Úplne nový systém Personal Audio Profile dokáže ešte viac skvalitniť zážitok z počúvania. Vytvára jedinečný profil, ktorý je individuálne vyladený pre každého poslucháča. Frekvencie dokáže dynamicky prispôsobiť pre každé ucho a hudbu prehráva čo najvernejšie. Kvalitnejšie reproduktory HTC BoomSound Hi-Fi edition prinášajú oddelený basový a výškový reproduktor, podobne ako špičkové akustické systémy, s vlastným zosilňovačom pre každý reproduktor.

Výkon

HTC 10 ponúkne špičkový hardvér a softvér. Spúšťanie aplikácií je dvojnásobne rýchlejšie a LCD displej 2K ďalšej generácie prináša o 30 % viac farieb. Displej prináša zážitok ako v kine. Súčasne o 50% citlivejšie reaguje na dotyk, dokáže zaznamenať dokonca aj letmý či rýchly pohyb prsta.

Pozornosť venovaná detailom tu však nekončí. Ľudí dnes zaujíma bezpečnosť, a preto HTC vyvinula snímač odtlačkov prstov, ktorý dokáže zariadenie odomknúť za 0,2 sekundy. Algoritmus zariadenia dokáže rozpoznávať rýchlejšie a presnejšie. Smartfón bol od začiatku projektovaný na dlhšiu životnosť. HTC 10 v sebe skrýva procesor Qualcomm Snapdragon s rozšíreným systémom 4G LTE. Telefón súčasne podporuje technológiu Boost+, ktorá umožňuje, aby bol telefón rýchlejší, spotreboval menej energie a uľahčil užívateľom správu aplikácií. Taktiež zahŕňa inteligentnú podporu, ktorá automaticky optimalizuje svoju pamäť, booster batérie pri hraní hier, ktorý optimalizuje spotrebu batérie pri hraní hier. Nový systém PowerBotics automaticky detekuje a vypne aplikácie, ktoré nadmerne zaťažujú batériu, dokáže zvýšiť jej životnosť až o 30% a umožní výdrž až dva dni na jedno nabitie.
Technológia Boost+ nielen zvyšuje výkon, ale jeho funkcia App Lock tiež pridáva novú vrstvu zabezpečenia tým, že umožňuje uzamknúť ktorúkoľvek aplikáciu, ktorú si vyberiete, zatiaľ čo App Manager poskytne okamžitú opravu, keď aplikácia nefunguje správne.

HTC 10 ponúkne v balení tiež najnovšiu rýchlonabíjačku 3,0 Rapid Charger s vylepšením tepelného hospodárstva. Batériu možno nabiť na 50% kapacity už za 30 minút.

Všetko máte pod kontrolou

Novinka ponúkne znížený počet duplicitne prednastavených aplikácií a zredukovaný predinštalovaný softvér (tzv. bloatware), a súčasne integruje to najlepšie od HTC a Google. Výsledkom je jednoduchší telefón, ktorého obsah kontroluje používateľ.
Nový Freestyle Layout od HTC už nevyžaduje prednastavenú štruktúru obrazovky, ktorá by diktovala jej vzhľad. Ikonky, nálepky či widgety môžete kreatívne presúvať kam len chcete. Môžete ich vrstviť, radiť do skupín, prepájať nálepky s aplikáciami, alebo niektoré ikonky vymazať – podľa želania.
Najnovšia verzia HTC Themes zabezpečuje prístup k tisícom profesionálnych tém, ktoré obsahujú vlastné ikony, pozadia či zvuky. Umožňujú prispôsobiť si telefón osobnému štýlu.

Dostupnosť

HTC 10 bude k dispozícii od mája 2016 v dvoch farebných kombináciách: Carbon Grey a Glacier Silver. Informáciu o dostupnosť tohto telefónu na slovenskom trhu prinesieme hneď, ako dostaneme oficiálnu odpoveď od zastúpenia HTC na Slovensku.

Špecifikácie

Rozmery: 145,9 × 71,9 × 3.0 ÷ 9.0 mm
Hmotnosť: 161 gramov
Displej: 5,2 ipalcový, Quad HD (2560 × 1440 pixelov, 564 ppi) Super LCD 5 so zakriveným Gorilla Glass

Operačný systém: Android 6.0 s HTC Sense

Procesor: osemjadrový, Qualcomm Snapdragon 820, 2,2 GHz

Pamäťová kapacita: 16 alebo 32 GB pamäte, 4 GB RAM, rozšírenie o microSD kartu do 2 TB

Hlavná kamera: 12 MPix HTC UltraPixel 2 (1,55 μm veľkosť pixelov)
Laserové zaostrovanie, BSI snímač
optická stabilizácia obrazu
f/1.8 , 26 mm ohnisková vzdialenosť
Dvojtónový LED blesk
nahrávanie 4K videa a Hi-Res Audio
Spomalený pohyb s 720p, 120 fps
Fotorežimy: Auto-HDR, Panorama, Pro mode s manuálnym nastavením a podporou 12-bit RAW, Hyperlapse, Zoe , Video Pic, spojité snímanie 8 fps

Predná kamera: 5 MPix, autofocus a optická stabilizácia obrazu

Zvuk: HTC BoomSound Hi-Fi Edition´, Dolby Audio, tri mirokfóny

Snímače: vonkajšie osvetlenie, snímač priblíženia. pohybu, kompas, gyro, magnetic, snímač odtlačku prsta, Sensor Hub for activity tracking
Konektivita:

USB 3.1 Gen1, Type-C
3,5 mm stereo audio jack
Bluetooth 4.2
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5GHz)
NFC
DisplayPort
DNLA
Miracast
Google Cast
AirPlay
HTC Connect na bezdrôtové prepojenie médií z telefónu na kompatibilný multiroom audio systém, TV a prenosné reproduktory.

Batéria: Kapacita: 3000 mAh, Quick Charge 3.0

TIP: HTC je už možné vidieť aj na videu

VIDEO: HTC 10 na videu a neoficiálnych fotkách

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.