Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od roku 2025 sa bude Dacia ako výrobca podieľať na majstrovstvách sveta v rally, ktorých vrcholom je Dakar, výnimočné ľudské dobrodružstvo, ktoré už viac ako 40 rokov každoročne spája viac ako 60 národností a 500 dobrodruhov na jedinečnej súťaži.

Dakar je dokonalou ukážkou rovnováhy medzi racionálnym a emocionálnym, ktorá je základom DNA značky.

Rally-raid je ľudským a športovým dobrodružstvom v súlade s identitou značky Dacia:
– Za volantom prototypu s pohonom všetkých štyroch kolies, ktorý bol vyvinutý na zvládnutie tých najextrémnejších podmienok, sa odohráva dobrodružstvo Robust & Outdoor.
– Ekologické dobrodružstvo: keďže Dacia dbá na vplyv na životné prostredie, a preto bude jazdiť s pretekárskym vozidlom na syntetické palivo.
– Nevyhnutné, ale cool dobrodružstvo s ambicióznym cieľom, v ktorom nezostane miesto na zbytočnosti.

Dakar bude pre značku Dacia testovacím poľom a laboratóriom nápadov. Bude to príležitosť otestovať a vyskúšať nové inteligentné riešenia „à la Dacia“, pokiaľ ide o vonkajšie funkcie, ale aj výber energie.

Predtým, ako sa prototypy Dacia postavia na štart sezóny 2025, prejdú testovacími fázami Rally v Maroku v roku 2024.

DACIA SA SPOLIEHA NA SILNÚ A SKÚSENÚ TECHNICKÚ ZÁKLADŇU

Dacia sa pri tomto zaujímavom projekte spolieha na schopnosti skupiny Renault a využíva skúsenosti spoločnosti Prodrive s vývojom prototypov pre rally.

Spoločnosť Prodrive je už takmer 40 rokov jedným z hlavných hráčov v motoristickom športe na celom svete a pomáha významným značkám vyhrávať mnohé medzinárodné šampionáty.

Prodrive sa zúčastňuje pretekov Dakar a Rally-Raid od roku 2020 a zúčastnil sa posledných troch Rally Dakar s vozidlami navrhnutými a riadenými vlastnými tímami, pričom v rokoch 2022 a 2023 dosiahol druhé miesto v celkovom poradí so Sébastienom Loebom, ktorý je teraz súčasťou nového tímu Dacia.

SÉBASTIEN LOEB A CRISTINA GUTIERREZ HERRERO BUDÚ JAZDCAMI ZNAČKY DACIA

Španielska jazdkyňa rally Cristina Gutierrez Herrero sa stala prvou Španielkou v kategórii automobilov, ktorá dokončila Dakar v roku 2017. V rokoch 2017 až 2023 zúčastnila už na 7 Rally Dakar. Cristina je od roku 2012 aj majsterkou Španielska v terénnych rally (kategória žien). Má 31 rokov.

49-ročný francúzsky jazdec rally Sébastien Loeb vyhral v rokoch 2004 až 2012 deväťkrát za sebou majstrovstvá sveta v rally.
Je najúspešnejším jazdcom v automobilovom športe a často sa považuje za najlepšieho jazdca rally všetkých čias.
Sébastien Loeb sa na Dakare zúčastňuje od roku 2016. V roku 2021 sedel za volantom vozidla Bahrain Raid Xtreme Hunter, ktoré navrhol britský tím Prodrive. Príbeh medzi Sébastienom Loebom a Prodrive teraz pokračuje za volantom vozidla Dacia.

PROTOTYP VOZIDLA DACIA NA SYNTENTICKÉ PALIVO VYROBENÉ SPOLOČNOSŤOU ARAMCO

Prototyp Dacia bude používať syntetické palivo vyrobené spoločnosťou Aramco, ktorá je svetovým lídrom v oblasti energetiky a chemického priemyslu.

Syntetické palivo dodávané spoločnosťou Aramco sa vyrába kombináciou obnoviteľného vodíka so zachyteným CO2, čím vzniká nízkouhlíkové palivo, ktoré je kompatibilné s dnešnými motormi.

Rally Dakar je pre značku Dacia ideálnym miestom na testovanie tejto technológie.

Značky: