Novinka v podobe Huawei Pura 70 Pro ma zaujala vo viacerých ohľadoch.

Model Huawei Pura 70 Pro bol predstavený len nedávno. Na Slovensko prišiel ako zástupca kvalitných vlajkových lodí čínskeho výrobcu a nástupca minuloročného Huawei P60 Pro. Séria Huawei P bola totiž tento rok premenovaná na Huawei Pura a prichádza s novou identitou a posolstvom na trhu. Pura 70 Pro sa nám dostal aj do redakcie a musím skonštatovať, že už na prvý pohľad zaujal nielen balením, ale aj konštrukciou.

S Pura 70 Pro som strávila niekoľko dní a otestovala ho ako svoj vlastný smartfón. Moje očakávania však pokoril a dokázal mi, že aj telefón bez Google služieb môže byť tou pravou vlajkovou loďou. Ako sa mi s ním pracovalo a komu by som tento telefón odporučila zhrniem v tejto recenzii.

Huawei Pura 70 Pro s klasickým bohatým balením

Balenie je prvá vec, s ktorou pri smartfóne prídete do kontaktu. Huawei k modelu Pura 70 Pro pribalil všetko, čo na jeho používanie potrebujete. Okrem telefónu teda v balení nájdete aj pevný plastový priesvitný kryt, ktorý zakrýva zadnú stranu telefónu. Bočné kovové rámiky s tlačidlami necháva odokryté. Ďalej v ňom nájdete nástroj na vytiahnutie karty SIM, kábel na nabíjanie a 100 W adaptér s konektorom USB-A aj USB-C. Oceňujem snahu výrobcu ponúknuť kompletné balenie k smartfónu. Najmä v prípade telefónov s rýchlejším nabíjaním totiž zvyčajne používatelia nemajú také adaptéry doma a vďaka kompletnému baleniu som mala možnosť tento telefón otestovať poriadne aj v oblasti nabíjania.

Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Pro

Model Huawei Pura 70 Pro je elegantným zariadením, ktoré ma oslovilo už v momente, keď som ho vybaľovala. Na prvý pohľad je totiž cítiť, že telefón je kvalitne spracovaný. Jeho rozmery sú 162,6 x 75,1 x 8,4 mm a váži 220 gramov. Veľkosť uhlopriečky displeja je 6,8″ a aj keď ide o jeden z väčších telefónov, pri používaní mi to vôbec neprekážalo. Dôvodom je práve dobré spracovanie, ktoré skvele sadne do ruky. Telefón je príjemne zaoblený a dobre sa s ním pracuje aj v jednej ruke.

Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Pro

Pura 70 Pro sa na Slovensku predáva v čiernej a bielej farbe. Ja som telefón testovala v bielej, ktorá je matná a pôsobí elegantne. Nezachytáva odtlačky prstov na zadnej strane, na ktorej nájdete aj zaujímavo umiestnený fotoaparát. Modul fotoaparátu je totiž trojuholníkový a príjemne skosený. Pri používaní v jednej ruke si o tento modul môžete oprieť prst, ktorým si neprekrývate fotoaparát.

Displej je zakrivený mierne po všetkých stranách

Zakrivenie displeja modelu Huawei Pura 70 Pro oceňujem. Osobne som nabehla na trend plochých displejov a zakrivené displeje mi teda veľmi neimponujú. Ak však výrobca spracuje takýto displej poriadne, dokáže pôsobiť elegantne a dobre sa používa. To je prípad aj tohto telefónu, ktorého displej je zakrivený po všetkých stranách. Nie však príliš, ale len mierne. Vďaka tomu je práca s displejom prirodzená.

Ide o LTPO OLED panel s možnosťou zmeny obnovovacej frekvencie až do 120 Hz. Maximálny jas displeja je na úrovni 2500 nitov a dobre sa s ním pracuje aj na slnku. Pri používaní som tak nenarazila na žiadnu situáciu, keď by som v exteriéri na displej nevidela. O ochranu displeja sa stará Kunlun Glass druhej generácie. Táto ochrana displeja je výrazne lepšia v porovnaní s tou, ktorá chránila predchádzajúci model v podobe P60 Pro. Na displeji však nájdete aj nalepenú ochrannú fóliu proti škrabancom, čo taktiež oceňujem.

Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Pro

Pod displejom nájdete aj spoľahlivú čítačku odtlačkov prstov. Počas používania sa mi ani raz nestalo, že by nepracovala ako má, jednoducho reagovala rýchlo a presne.

Operačný systém v podaní EMUI 14.2

Model Huawei Pura 70 Pro prichádza s operačným systémom EMUI 14.2. Tento systém je postavený na Androide 12, ktorý teda nie je najnovšou verziu Androidu. O väčšinu optimalizácie či funkcií sa však stará práve nadstavba EMUI 14.2, ktorá je bohatá na aplikácie od Huawei. Obchod AppGallery je základom, no alternatívami pre Google aplikácie sú aj Mapy Petal, e-mailový klient od Huawei či Huawei Wallet, do ktorej si viete nahrať svoje karty pre bezkontaktné platenie. Aj keď Google služby štandardne v smartfóne nenájdete, jednoducho sa však dajú rozbehnúť a (takmer) plnohodnotne používať.

Základom je nainštalovať si do smartfónu microG, čo slúži na sprístupnenie Google služieb. Túto aplikáciu je možné jednoducho vyhľadať aj prostredníctvom AppGallery a v priebehu pár minút rozbehnete v telefóne Google služby plnohodnotne. Aby ste však mali ako do smartfónu dostať aj Google aplikácie, potrebujete na to ďalšiu aplikáciu. Osobne som si overila GBox, ktorý dokáže inštalovať aplikácie aj natívne. Jednoducho som tak do telefónu dostala napríklad Google Telefón, Správy, klávesnicu Gboard, YouTube či Chrome. Jednoducho som si nainštalovala všetky aplikácie, ktoré som potrebovala na bežné fungovanie so smartfónom.

Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Pro

Pri používaní Huawei Pura 70 Pro som narazila len na tri obmedzenia, ktoré pri Google aplikáciách nastali. Jedna z nich bola pri otváraní odkazu na Meet z Messengeru, pričom mi aplikácia Google Meet nedokázala otvoriť tento odkaz a aplikácia sa otvorila na východiskovej obrazovke. Druhým obmedzením je absencia podpory pre RCS správy, všetky správy teda prebiehali v štandarde SMS. V treťom prípade šlo o aplikáciu Telefón od Googlu, kde som si chcela synchronizovať kontakty. Tie sa však automaticky nesynchronizujú, tak som si ich zosynchronizovala v Outlooku a zobrazila ich v telefóne takýmto spôsobom.

Platby mobilom sú možné. Využíva sa na to služba Curve Pay prostredníctvom Huawei Wallet. Ani platby mobilom teda nie sú obmedzením a telefón sa dá využívať plnohodnotne. Ak by ste si však nevedeli rady s používaním Google služieb v Huawei smartfóne, dávame do pozornosti náš článok, kde si prácu so smartfónom podrobnejšie vysvetľujeme.

Výkon v podobe Kirin 9010 (avšak 4G)

Výkon modelu Huawei Pura 70 Pro nechýba. Základom je 7 nm čipset Kirin 9010, ktorý v Číne ponúka možnosť pripojenia do 5G siete. V Európe však narazíte na obmedzenie, telefón vás pripojí nanajvýš do 4G siete. Pre mnohých to nemusí byť obmedzením, čo je aj mojím prípadom. Rýchlosť 4G siete mi postačuje a pri používaní telefónu som nezaznamenala výrazný rozdiel v porovnaní s 5G smartfónom, ktorý bežne využívam.

Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Pro

To, že je Huawei Pura 70 Pro vlajková loď som si overila aj pri náročnejšom používaní. Multitasking zvláda skvele, nespomaľuje sa, neseká a neprehrieva sa. Prehriatie telefónu som zaregistrovala len raz, a to keď som sedela na pláži, mobil som síce mala v taške ale nahrávala som video na cloud a zároveň zdieľala internetové pripojenie do ďalších zariadení. Telefón ma však na to upozornil a jednoducho vypol hotspot.

Telefón som otestovala aj v rámci benchmarkovej platformy AnTuTu. Tá odhalila zaujímavé výsledky a model obdržal celkovo 872 521 bodov. To síce neznie tak, že by šlo o najvýkonnejší model, no dôležitá je aj optimalizácia, chladenie a energetická úspornosť, ktorou sa model môže pýšiť.

Model Huawei Pura 70 Pro som v redakcii testovala s 12 GB RAM a 512 GB interným úložiskom. Slot na SD kartu síce neponúka, no pri takomto veľkom úložisku ho ani nebudete potrebovať. Výnimkou by bola možno situácia, keď by ste smartfón využívali na časté fotenie a natáčanie videí, vtedy by ste však zrejme siahli aj po cloudovom priestore.

Na batériu vydrží aj dva dni bez nabíjania

Výdrž batérie smartfónu je podľa mňa nadpriemerná. Huawei dokázal vytvoriť smartfón, ktorý na jedno nabitie pokojne vydrží aj dva dni, ak ho teda nepoužívate neustále. Pri bežnom používaní smartfónu na volanie, písanie správ a nejaké tie sociálne siete som so smartfónom dokázala vydržať celé dva dni. Pri náročnejšom používaní, napríklad pri vychádzke spojenej s fototestom, som so smartfónom dokázala vydržať na jedno nabitie približne jeden a pol dňa. Každodenné nabíjanie ma však netrápilo, čo ma príjemne prekvapilo po skúsenosti s viacerými vlajkovými loďami.

Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Pro

Batéria telefónu má pritom kapacitu 5050 mAh. Dlhú výdrž batérie má však na svedomí aj optimalizácia telefónu z hľadiska softvéru a energeticky úsporný čipset. Nabíjanie telefónu je podporované maximálne pri 100 W a nabíjačku v podobe adaptéra aj kábla nájdete priamo v balení. K dispozícii je pritom režim štandardného nabíjania a rýchleho nabíjania, ktorý je nutný aktivovať manuálne. Pri štandardnom nabíjaní smartfónu som už po 5 minútach nabíjania zaregistrovala 20 % batérie z úplnej nuly. 50 % trvalo nabiť 15 minút a 100 % som zaregistrovala po 38 minútach.

Rýchle nabíjanie smartfónu vám dokáže ušetriť pár minút času. Len 5 minút nabíjania nabije smartfón na 30 %, po 15 minútach som v smartfóne zaregistrovala 59 %. Na 100 % som sa dostala za 34 minút.

Okrem 100 W nabíjania telefón podporuje aj 80 W bezdrôtové nabíjanie. Nechýba mu ani podpora pre reverzné nabíjanie káblom a bezdrôtovo pri 18, resp. 20 W.

Fotoaparát je hlavnou súčasťou smartfónu

Fotomobilov je dnes na trhu skutočne veľa. Začiatkom roka sa totiž predstavilo niekoľko zaujímavých zariadení z dielne konkurenčných značiek v podobe HONOR Magic6 Pro, Xiaomi 14 Ultra či Samsung Galaxy S24 Ultra. Prvé dva spomínané smartfóny som mala aj možnosť otestovať a porovnať, pričom Pura 70 Pro podľa mňa patrí na rebríčku ešte vyššie ako modely od Xiaomi či HONOR.

Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Pro

Hlavný širokouhlý snímač fotoaparátu má 50 Mpx. Ten dopĺňajú ešte dva ďalšie snímače v zložení 48 Mpx teleobjektívu a 12,5 Mpx ultraširokouhlého snímača. Selfie fotoaparát má 32 Mpx a ide o fotoaparát, ktorý vytvára skutočne pekné snímky. Odporúčam však neaktivovať si režim skrášlenia tváre, keď sú snímky mierne nereálne a menej ostré. Teleobjektív disponuje 3,5-násobným optickým priblížením, Pura 70 Pro má však u mňa pochvalu aj za 10-násobné priblíženie. Zatiaľ sa mi nepodarilo naraziť na smartfón, ktorý by pri 10-násobnom priblížení odfotil také detailné fotky vo vysokej kvalite ako práve Pura 70 Pro. Môžem teda povedať, že ide skutočne o špecialistu na mobilnú fotografiu.

S modelom Huawei Pura 70 Pro som nafotila skutočne stovky snímok. Bola s ním radosť chodiť a fotiť či už detailné snímky pri makro režime alebo bežné snímky či detailné fotky aj z väčšej diaľky. Počas fotenia sa mi ani raz nestalo, že by telefón neodfotil snímky tak, ako by som si to predstavovala. Pochvalu má za mňa aj pri nočných fotografiách, keď dokázal nádherne odfotiť aj nočnú oblohu.

Zabudnúť nesmiem ani na variabilnú clonu smartfónu s 10 nastaveniami. Tá sa dokáže nastavovať automaticky, no v manuálnom režime si ju viete prispôsobiť aj podľa vlastnej potreby. Snímky, ktoré som vytvorila modelom Huawei Pura 70 Pro si môžete pozrieť v plnej kvalite na mojom úložisku OneDrive, ktoré nájdete na tomto odkaze. Natáčanie videa je možné maximálne v 4K pri 60 fps a ukážku si môžete pozrieť v našej videorecenzii na YouTube.

Hlavný 50 Mpx snímač fotoaparátu

3,5x priblíženie

10x priblíženie

12,5 Mpx ultraširokouhlý snímač

Selfie snímky

Portrétová fotografia

Vyfotené modelom Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Huawei Pura 70 Pro

Nočný režim

Makro snímky

Huawei Pura 70 Pro: Verdikt

Model Huawei Pura 70 Pro je jedným z najlepších smartfónov súčasnosti s cenou nad 1000 eur. Jeho hlavnou súčasťou je bezpochyby fotoaparát, ktorý dokáže vytvárať pekné snímky v každej situácii. Obľúbila som si najmä 10-násobné priblíženie a tiež režim makro, no dobre sa mu darilo aj v nočných podmienkach. Pura 70 Pro je taktiež vhodná pre každého, kto sa nechce trápiť s nabíjaním smartfónu a chce veľkú výdrž batérie. Práve veľká batéria ma zachránila aj na cestách, keď som nemala k dispozícii zásuvku na nabíjanie a telefón som si nabíjala len chvíľu v hoteli, za použitia režimu rýchleho nabíjania. Batéria mi však dokázala vydržať skutočne dlho, v porovnaní s dnešnými vlajkovými loďami.

Páči sa mi aj konštrukcia smartfónu. Dizajn je trochu netradičný, no fotoaparát uložený v trojuholníkovom module je elegantný. Smartfón v bielej farbe vyzerá luxusne a príjemne sa drží v ruke aj vďaka jemnému zakriveniu displeja po všetkých stranách.

Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Pro

Ako som už spomenula, tento rok som mala možnosť testovať viaceré vlajkové lode. Nikdy by som však nepovedala, že práve Huawei Pura 70 Pro bude mojím obľúbeným. Na začiatku som mala rôzne predsudky voči smartfónu bez služieb Google, čo som však pomerne rýchlo vyriešila. Telefónu od Huawei by som sa dnes teda určite nebála a ak by som mala rozpočet 1000 eur a viac na kúpu smartfónu, Pura 70 Pro by bol pravdepodobne mojím favoritom.

Cena: 1199 eur

Zapožičal: Huawei

Páči sa nám

  • Zaoblenie smartfónu a displeja
  • Kompletné balenie s nabíjačkou aj krytom na mobil
  • Rýchle 100 W nabíjanie
  • Výdrž batérie aj dva dni
  • Skvelé snímky v režime makro, 10x priblíženie aj nočný režim
  • Jednoduchá inštalácia aplikácií od Googlu
  • Málo predinštalovaných aplikácií

Nepáči sa nám

  • Absencia 5G sietí aj napriek podpore v Číne
  • Starší Android 12, ktorý však kompenzuje nadstavba EMUI 14.2

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.