Ďalšia várka zariadení s Apple Intelligence je skoro tu.

Apple len nedávno začal predávať nové smartfóny iPhone 16 (Plus) a iPhone 16 Pro (Max) a už pripravuje ďalšiu várku nových zariadení. Predstavené by mali byť v priebehu októbra, pričom nikoho neprekvapím, keď napíšem, že pôjde o nové MacBooky a iPady, ktoré budú pripravené na funkcie umelej inteligencie s názvom Apple Intelligence.

Apple tak začne postupnú transformáciu počítačov Mac na procesory M4 a po dlhej dobe vynoví najnovší iPad mini, ktorý doplní nová generácia základného iPadu.

MacBook Pro s M4

Už tento mesiac by sme sa mali dočkať nových MacBookov Pro s procesormi Apple M4 a modelov zo sérií iMac a Mac mini s totožnými procesormi. V roku 2025 sa k nim pridajú aj vynovené MacBooky Air a počítače Mac Pro a Mac Studio. Bude to prvýkrát, čo Apple použije jednu generáciu procesora M vo všetkých sériách počítačov Mac.

MacBooky Pro s procesorom M4 prídu na trh opäť v 14 a 16-palcovej veľkosti a mali by priniesť najmä vynovené komponenty. Okrem nového procesora sa očakáva nárast operačnej pamäte základnej verzie notebooku na 16 GB RAM a zväčšenie úložiska na 512 GB. Pod tieto pozitívne zmeny sa podpísali najmä AI funkcie.

MacBook Pro s procesorom M3Zdroj: Apple
MacBook Pro s procesorom M4 by mal mať rovnaký dizajn ako jeho predchodca

Mac mini s M4 a novým dizajnom

Mac mini by mal okrem nových procesorov M4 a M4 Pro ponúknuť najmä úplne nový dizajn. Nová verzia bude výrazne menšia v porovnaní s aktuálnou generáciou a veľkosťou sa bude približovať set-top boxu Apple TV.

Mac mini takisto príde o tradičný USB port typu USB-A. Portová výbava by mala pozostávať z piatich USB-C portov (dva vpredu, tri vzadu), z ethernetu, HDMI výstupu a 3,5 mm jacku. Nový Mac mini by mal obsahovať zabudovaný zdroj.

iPad 11

Aj v prípade nových iPadov sa očakáva, že budú pripravené na funkcie umelej inteligencie. Toto je dobrá správa najmä pre základný iPad, ktorý by mohol dostať citeľne výkonnejší procesor a výrazne väčšiu operačnú pamäť (8 GB RAM) ako jeho 10. generácia.

Ďalšie zmeny nečakajte. Otázkou ostáva cena. Objavili sa špekulácie, že by iPad 11 mohol štartovať s nižšou cenou ako jeho predchodca. Otázne je, či sa to Applu podarí dosiahnuť a zároveň zlepšiť komponenty tabletu, aby zvládal funkcie Apple Intelligence.

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022)

iPad mini 7

iPad mini 7 sa dočká novej verzie po troch rokoch. Aj napriek tomu by malo ísť o pomerne nudný upgrade, ktorý bude zameraný primárne na zlepšenie procesora a zväčšenie operačnej pamäte.

Samozrejme, Apple nás možnože prekvapí nejakou drobnosťou, avšak dá sa predpokladať, že hlavné zlepšenia pripravovaných jesenných iPadov budú zamerané najmä na to, aby zvládali AI funkcie.

Z pohľadu používateľov zo Slovenska sú síce funkcie Apple Intelligence druhoradé, avšak nové komponenty oceníte z hľadiska bežného používania. Dvojnásobne, ak plánujete nový iPad používať niekoľko rokov a chcete, aby bol na takéto používanie pripravený.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit