Konkurencia je dva roky popredu.

Apple tento rok predstavil viacero nových generácií svojich zariadení. Či už ide o nové smartfóny série iPhone 16 (Pro), vynovený iPad mini, tohtoročné iPady Pro a iPady Air či pripravované Macy a MacBooky, ktoré dostanú do výbavy nové procesory Apple M4, všetky tieto novinky sa výrazne točia okolo funkcií umelej inteligencie s názvom Apple Intelligence.

AI funkcie sú pre Apple magickým slovíčkom, ktorým sa tento rok snaží zaujať všetkých potenciálnych záujemcov a predať im nové generácie zariadení aj napriek tomu, že okrem prísľubu umelej inteligencie neprinášajú výraznejšie zlepšenia.

Lenže, Apple má problém a vie o ňom. Funkcie Apple Intelligence citeľne zaostávajú za konkurenciou. Pri pohľade na ponuku viacerých výrobcov smartfónov so systémom Android, či na AI funkcie v produktoch od Microsoftu, toto tvrdenie určite nikoho neprekvapí. Avšak problémom nie je len to, že Apple funkcie prídu na trh neskoro, ale aj to, že jeho technológia momentálne nedosahuje úrovne ostatných hráčov na trhu.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

ChatGPT je o 25 % presnejší a zodpovie o 30 % viac otázok

Tejto téme sa najnovšie venoval Mark Gurman z Bloombergu, ktorý v newsletteri Power On zdieľal informácie z prostredia Applu. Gurman tvrdí, že interné testovanie spoločnosti Apple potvrdilo, že ChatGPT od OpenAI je o 25 % presnejší ako Siri a dokáže odpovedať na 30 % viac otázok. Niektorí zamestnanci Applu tvrdia, že generatívna umelá inteligencia od Applu momentálne zaostáva za lídrami v odvetví o viac ako dva roky.

Samozrejme, táto situácia sa môže v budúcnosti zmeniť. AI funkcie od Applu sa čoskoro začnú, postupne, konečne dostávať do rúk používateľov a nakoľko budú dostupné vo všetkých segmentoch zariadení – smartfónoch, tabletoch, notebookoch a počítačoch, Apple ich bude môcť postupne zlepšovať.

Taktiež sa dá predpokladať, že technologický gigant o veľkosti Applu má k dispozícii všetky prostriedky na to, aby výrazne zainvestoval do umelej inteligencie a za krátku dobu dobehol konkurenciu a možnože ju aj predbehol. To však ukážu až najbližšie mesiace, resp. roky.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Zdroj: Power On

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit