Čo napadlo riaditeľa Applu v snahe zachrániť miliardy eur? No predsa vyprodukovať list, ktorý je výsmechom do tváre všetkým Európanom a vlastne aj všetkým pracujúcim ľudom na celom svete. Nedeľník TOUCHIT vážne i nevážne. Nezviazané IT témy na tisíc spôsobov.

Ak ste v priebehu týždňa nezastihli tú fantastickú novinu, na úvod v rýchlosti zhrniem celú situáciu. Európska komisia vymerala pre Apple daňový doplatok 13 miliárd eur. Aby bolo jasné, tu nejde o žiadnu pokutu. Tu ide o peniaze, ktoré táto spoločnosť mala podľa správnosti v posledných rokoch odviesť na daniach, ale neodviedla, pretože ich od nej Írsko, kde jej európska pobočka má sídlo, nepožadovalo.

Samotné nariadenie Európske komisie nepatrí priamo Applu, ale Írsku. Táto krajina je členom EU a komisia mu nariadila, aby tieto peniaze od Apple vybralo (plus úroky), pretože podľa daňových zákonov ich vybrať malo. Daňové úľavy, ktoré Apple využívalo s odobrením Írska, sú totiž v EU nelegálne. Toto rozhodnutie európskych regulačných úradov je výsledkom prvej fázy masívneho vyšetrovania daňových dohôd amerických medzinárodných firiem, ktoré pôsobia naprieč Európou, v snahe zabrániť neférovej konkurencii a vzniku monopolov.

Toľko k strohým faktom. Poďme sa teraz pozrieť, kto je tu podľa môjho názoru sviniar, špekulant a podvodník a možno so mnou budete aj súhlasiť.

Som príliš bohatý na to, aby som platil dane

Predstavte si nejaké hypotetické miesto, v ktorom ste predajcom na trhu, pričom zarobíte mesačne tisíc zlatiek a po odvedení 20 % dane vám 800 zostane. Z odvedenej dane sa udržuje cesta popri stánkoch, platí sa stráž proti zlodejom a takisto aj verejné osvetlenie. Ste teda spokojný a všetko ide tak ako má. Náhle sa ale objaví nový stánok, kde nejaký predajca predáva to čo vy. Takisto zarobí tisíc zlatiek, avšak pri výbere daní si všimnete, že on zaplatí len 10 zlatiek a 990 mu zostane. Keď sa výbercu daní pýtate prečo, povie vám, že má s ním dohodu a on platí len 1 % daň, namiesto vašej 20 %, avšak táto dohoda platí len pre neho.

Je jasné, že sa budete cítiť oklamaný. Konkurent má totiž neférovú výhodu v tom, že zarobí viac za tú istú prácu a dokonca vás môže aj z trhu vytlačiť, pretože môže svoje výrobky predávať lacnejšie a pritom stále mať vďaka menšej dani taký istý zisk ako vy. Okrem toho je navyše aj parazitom, pretože stráž, osvetlenie, cestu a iné veci využíva k svojmu prospechu, bez toho aby na ne daňou spravodlivo prispieval tak ako ostatní.

Tento vymyslený príbeh vám má priblížiť to, ako sa cítia malé a stredné firmy, ktoré poctivo odvádzajú dane a pritom vidia, že multimiliardové spoločnosti sa vyhýbajú týmto povinnostiam ako slalomár vlajočkám na svahu.

Kým bežný človek musí dane zaplatiť, inak by sa do neho štát pustil a všetko by skončilo exekúciou alebo väzením, obrovské firmy zamestnávajú armádu „daňových kúzelníkov“, schopných nájsť diery a nedostatky v zákonoch a platbe daní sa vyhnúť.

Takto je možné, aby platili smiešne dane, na úrovni maličkých firiem a pritom mali mamutie, často niekoľko miliardové zisky. Osobne som absolútne šokovaný, že sa dajú nájsť na verejnosti ľudia, ktorí toto správanie firiem ospevujú a hovoria „ak sú tie firmy šikovné, keď tieto chyby nájdu a využijú“.

No len si skúste predstaviť, že bývate v paneláku, kde sa všetci skladáte veľké peniaze na nové zateplenie a každý spravodlivo platí svoj podiel podľa plochy bytu. Niekomu sa pritom podarí odhaliť, že ak zadá plochu presnejšie na viac desatinných miest, nahlasovací systém to nezvládne a celé číslo zmení na nulu. Tým pádom mu vyjde nulový mesačný poplatok za zateplenie a daná osoba neplatí nič. Je tento človek šikovný, ak to urobí úmyselne? Alebo je to len podvodník a parazit, ktorý si užíva benefity zateplenia na úkor toho, že iní ľudia platila poctivo?

Kto tu je ublížený a kto je nenažraný parazit?

Mne osobne srdce zaplesalo radosťou, keď som zbadal, že sa konečne niečo začína diať a ekonomickí a daňoví špecialisti sa pod taktovkou Európskej komisie pustili aj do tých najmocnejších a najväčších firiem sveta. Tie totiž používajú komplexnú mašinériu daňových trikov, ktoré je neľahké prekuknúť bez extrémne podrobnej analýzy, alebo sa všetci pozerajú tak akosi inam, za nejaké to príjemné finančné „nevšimné“.

Apple nie je prvou firmou, na ktorú si vyšetrovatelia Európskej komisie posvietili. V minulom roku sa podobného verdiktu dočkala sieť kaviarní Starbucks a automobilka Fiat, ktoré majú v Holandsku a Luxembursku za podobné praktiky navaliť doplatok 30 miliónov eur.

To je však len vrchol ľadovca. Minulý týždeň rakúsky kancelár Christian Kern (hlava rakúskej vlády), činy európskej komisie pochválil a posťažoval sa, že v Rakúsku americké magafirmy Starbucks a on-line predajca Amazon zaplatia na daniach menej, než pouličné stánky predávajúce párky v rožku.

Apple v posledných rokoch dosahuje vôbec najvyšší čistý zisk zo všetkých (neštátnych) firiem na svete. V minulom roku šlo o viac ako 53 miliárd dolárov (pri tržbách 233 miliárd), pričom uvádza, že dve tretiny z toho pochádzajú z neamerických trhov.

Vzhľadom na otvorené obchodovanie v rámci eurozóny stačí, aby mal zastúpenie len v jednom členskom štáte a odtiaľ riadi svoju sieť obchodov v celej EU. Tak ako iné americké firmy, Apple zriadil pobočku tam, kde sú dane najmenšie, teda v Írsku. V tejto krajine je korporátna daň iba 12,5 %.

Problémom je, že Apple takúto daň na rozdiel od iných firiem neplatí. Regulačná komisia EU zistila, že Apple má s Írskou vládou od roku 1991 dohody, ktoré daň umelo a výrazne znížili. Tie umožnili, aby Apple nahlasoval zisky prostredníctvom dvoch pobočiek (Apple Sales International a Apple Operations Europe), pričom ich hlásenia „nezodpovedali ekonomickej realite“. Daňová dohoda bola podľa EU regulátorov nelegálna, pretože poskytla pre Apple výraznú výhodu pred jej konkurentmi.

Kým ostatné firmy boli v Írsku povinné platiť daň na úrovni 12,5 %, Applu bolo umožnené, aby platil menej ako 2 %, pričom táto suma sa stávala čoraz absurdnejšia. Kým v roku 2003 to bolo ešte 1 %, v roku 2014 už šlo len o 0,005 %. Asi netreba uvádzať, že enormné zisky Applu prišli až po roku 2009 s nástupom smartfónov a teda čím enormnejšie firma zarábala a stávala sa najúspešnejšou na svete, tým menšiu daň platila.

Keďže ale na základe dohôd o obchode v rámci EU nemôže členský štát poskytovať daňové výhody vybraným spoločnostiam, šlo o nelegálnu činnosť a regulačné orgány si v nasledujúcom období na tieto praktiky posvietia vo viacerých štátoch EU.

Joylon Maugham, britský špecialista na korporátne daňové právo sa k prípadu vyjadril, že či už sa Applu podarí z rozhodnutia vymaniť alebo nie, medzinárodné firmy sa začnú trochu „vpratávať do kože“ a prestanú aplikovať aspoň tie najagresívnejšie praktiky daňového vyhýbania.

Írska daňová špecialistka Aisling Donohue z firmy MGPartners sa vyjadrila, že americké technologické spoločnosti sa daniam vyhýbajú v EU vo veľkej miere, avšak nikto to nerobí tak drzo a v takej miere ako Apple. Vyhlásila pri tom, že absolútne nechápe, prečo daňoví experti tejto firmy použitú schému už dávno nezmenili, pretože im muselo byť jasné, že sa blížia problémy.

Mne to príde ako klasické drzé chovanie niekoho, kto chce stále viac a viac a nedokáže sa nabažiť. Postupné zníženie dane na 0,005 % je fakt niečo ohavné.

Absurdný list pre verejnosť ako výsmech všetkým Európanom

Keď už teraz viac menej vieme čo je veci, poďme sa pozrieť na oficiálnu reakciu Apple. Ide o otvorený list, z ktorého sa mne osobne zdvihol žalúdok a nemohol som uveriť, že toto vôbec niekto dokáže splodiť.

Otvorený list sa nazýva Správa pre Apple fanúšikov v Európe, pričom je pod ním podpísaný výkonný riaditeľ Tim Cook. V úvode rozpovedá srdcervúci príbeh o tom, ako pred 36 rokmi, dlho pred érou iPhonov a iPadov, založil Steve Jobs prvú pobočku v Európe, aby mohol predávať svoje produkty aj tu. Rozhodol sa pre Írsko, kde v 120 tisícovom meste Cork založil pobočku so 60 zamestnancami.

V tom čase toto mesto údajne trpelo vysokou nezamestnanosťou a extrémne malými ekonomickými investíciami. Ale skvelý vodca Applu tam videl komunitu bohatú na talenty a veril, že jedného dňa budú schopní prispieť k rastu, ktorého sa firma možno jedného dňa dočká.

Toto som ja neprikrášlil. Pokojne si to v liste prečítajte, aby ste aj vy videli, aký je Steve Jobs úplný Ježiš Kristus, ktorý okamžite videl, že niečo v tých úbohých ľuďoch je, len im treba dať šancu. Och veľký Steve, kde by oni len bez teba boli a čo by si počali.

To, že jediný dôvod prečo do Írska Apple prišlo je, že krajina mala najmenšie dane a bolo z nej možné predávať do celej EU sa tu pravdaže nespomína. Na tom očividne nezáležalo.

Ďalej sa dozvieme, že dnes Apple zamestnáva v Írsku skoro 6000 ľudí a vďaka šľachetnému činu Jobsa sa ekonomika v meste Cork rozbehla a dnes je lepšia ako nikdy predtým. V Európe sa prostredníctvom svojho úspechu stal Apple stvoriteľom 1,5 milióna pracovných miest, od programátorov aplikácii pre App Store, až po výrobcov niektorého hardvéru.

Cook poznamenal, že behom rokov sa Apple takisto stal najväčším daňovým poplatníkom v USA, v Írsku a takisto na svete. V priebehu rokov pritom dostal mnoho inštrukcií od Írskej vlády, ako má správne postupovať podľa ich miestnych daňových zákonov, pričom pre neho platilo to, čo pre ostatné firmy. Vždy dodržiaval zákony a firma zaplatila všetky dane, ktoré dlžila.

Ale teraz beda. Zlá Európska komisia chce prepísať históriu Applu v Írsku. Ignoruje írske daňové zákony a prevracia naruby medzinárodné daňové dohody. Dokonca tvrdí, že Apple dostalo špeciálne daňové úľavy. Cook sa ale dušuje, že tieto obvinenia sa nezakladajú na pravde. Apple vraj žiadne špeciálne zaobchádzanie nemá.

K tejto téme sa pekne vyjadril Matt Gardner, riaditeľ neziskového Inštitútu pre dane a ekonomické nariadenia, zameriavajúceho sa na informovanie verejnosti a dôsledkoch daňových zmien. Jeho práce často využíva aj organizácia Občania pre daňovú spravodlivosť (CTJ). Podľa neho je skoro neuveriteľné, že Apple vôbec zapiera, že sa im dostalo špeciálne zaobchádzanie.

Írsko – Ľudový daniar

Posmešne sa vyjadril hlavne k časti, kde Cook ohlasuje, že Apple sa správa tak ako všetky ostatné spoločnosti podnikajúce v Írsku. Tvrdí, že všetky firmy majú rovnaké podmienky, i keď jasné, že len megakorporácie majú prostriedky na to, aby vytvorili veľmi komplikované štruktúry na vyhýbanie sa daniam. Apple podľa reportu EK vytvorilo dcérske spoločnosti, ktorých účel nebol žiadny iný, než vyhnutie sa plateniu daní. K ničomu inému nie sú vôbec potrebné. Írsko pred týmito spoločnosťami zavrelo oči a kývlo. To ale automaticky neznamená, že je to správne.

Mne to príde, ako keby nejaký hokejista brutálne buchol hokejkou do tváre protihráča a potom, ako to športová komisia dodatočne z videozáznamu zistila a udelila mu stop na 3 zápasy, začal by sa hráč obhajovať tým, že to bolo v poriadku, pretože to rozhodca neodpískal.

Cook následne v liste vyplakáva, že „Európska komisia od nás chce, aby sme spätne zaplatili nejakú ďalšiu daň, ktorú vláda írska hovorí, že im nedlžíme“. Zároveň pri tom upozorňuje, že to má ďalekosiahle dôsledky, pretože Európska komisia vlastne navrhuje, aby írske zákony boli prepísané tak, ako to EK chce, čo je devastujúca rana pre suverenitu členských štátov EU.

Podľa Cooka bude mať tento útok na Apple veľmi škodlivý efekt na investície a tvorbu pracovných miest v celej Európe. Každá firma je totiž náhle v riziku, že jedného dňa bude nútená retrospektívne zaplatiť dane za zákony, ktoré v daných rokoch neexistovali.

Ako ale Matt Gardner na tento nezmysel pekne podotkol, jediné čo EK chce je, aby Apple zaplatilo 12,5 % daň, akú má Írsko aj v zákonoch a akú platia v Írsku aj ostatné spoločnosti. Nejde o žiadnu retroaktívnu zmenu. Jediné čo hovoria je: ZAPLAŤ TAK AKO PLATIA OSTATNÍ. A nehraj sa na urazeného, keď ti niekto hovorí, že tvoja daň 0,005 % je neférová a zvyšok stále dlžíš. Ide o spravodlivosť, aby mali všetky spoločnosti rovnaké podmienky. Nejde o žiadny útok na Apple, ktorý si Cook vysnil.

Je dosť  možné, že Apple z hľadiska finančného objemu platí najväčšiu daň zo všetkých spoločností na svete a v USA, ale dôvod je jednoducho taký, že takmer nikto sa ich ziskom v súčasnosti ani nepribližuje. To, že platia najviac neznamená, že platia férovo.

Cook následne list uzatvára s vyjadrením, že zdaňovanie nadnárodných spoločností je komplexné, ale jednu fundamentálnu vec majú pravidlá po celom svete spoločnú. Zisky firmy sú zdaňované tam, kde je vytváraná hodnota, čo je v prípade Applu v USA. Keďže výskum a vývoj prebieha v Kalifornii, drvivú väčšinu zisku preto Apple údajne zdaňuje v USA.

To je veľmi zaujímavé, pretože až doteraz obrovské zisky nahlasoval Apple v Írsku, takže ich v USA zdaňovať nemusí. Podľa reportov, ktoré vydáva Apple pre investorov, pochádza z USA len tretina toho, čo firma zarobí. Gardner tu pekne podotkol, že buď sú lož tie hlásenia, alebo je lož to, že drvivá väčšina ziskov je zdanená v USA, ako to Cook hovorí v liste. Obe tvrdenia nemôžu byť pravdivé.

To už mi pripomína také to primitívne „v USA poviem, že som to zdanil v EU a v EU poviem, že som to zdanil v USA“, zatiaľ čo peniažky akosi zmiznú nezdanené a všetci sú spokojní. Veď daň bola papierovo odvedená a to, že to bolo 0,00000HOVNO nikto nezistí.

Kto je tu komu čo dlžný?

Ja pravdaže úplne chápem to, že jediná možnosť pre Cooka je obvinenia poprieť a hovoriť, že je v tom Apple nevinne. To je samozrejmé z povahy jeho pozície. To čo je ale celkom nepochopiteľné a celkom odporné je to, ako v liste apeluje na európskych fanúšikov a vyplakáva štýlom, že firma prišla do Írska ako mesiáš, vykonala zázrak, chmáry sa rozplynuli a všetci začali tancovať a spievať. A teraz sa ublížene Apple pýta, že či je toto vďaka od Európy, ktorú si zaslúži.

Všetko je spravodlivé. Ty odvedieš na daniach 200 eur z tisíc eurovej výplaty a ja 200 eur z môjho miliardového zisku

Všetko je spravodlivé. Ty odvedieš na daniach 200 eur z tisíc eurovej výplaty a ja 200 eur z môjho miliardového zisku

Íri ani iní Európania ale Applu nič nedlžia. Apple je firma, ktorá predáva produkty a necháva si za ne aj kráľovsky zaplatiť. O maržiach aké má, sa drvivej väčšine hardvérových firiem ani nesníva. Nie je pravdaže nič zlé na tom, že sa firme darí a je nadmieru úspešná. To ale neznamená, že je automaticky nejaký dar pre ľudstvo, ktorý musíme velebiť a upravovať pravidlá tak, aby ctihodnému pánovi viac slušili.

Na svete by mali byť dve spravodlivosti. Smrť a dane. Kto žije, jedného dňa zomrie a kto zarába, platí dane. Nikto pravdaže neplatí dane rád. Každému by sa páčilo, keby si všetky zarobené peniaze mohol nechať a štátu žiadne „výpalné“ neodovzdal. Lenže potrebujeme cesty, potrebujeme školy, potrebujeme políciu a nemocnice. Potrebujeme milióny ďalších vecí v rámci celej infraštruktúry, ktoré nám umožňujú žiť pohodlný život v civilizácii. Tieto veci sa musia zaplatiť a jediný spôsob ako to urobiť je, že sa na ne všetci v rámci daní zložíme.

Tovar Applu putuje po európskych cestách, jeho írski zamestnanci študovali na európskych školách a potrebujú európske nemocnice, prepravu, kanalizáciu a čističku odpadových vôd. Apple túto štruktúru využíva, na Európskom trhu kasíruje miliardy a neplatí svoj férový podiel na daniach, čím má výhodu nad inými firmami, ktoré dane platia.

Apple nie je žiadna dobročinná organizácia bojujúca za blaho ľudstva. Ide o firmu navrhujúcu hardvér a softvér prekristapána. Nikto od nej nechce nejakú miliardársku daň typu plať viac, lebo vidíme, že máš veľa. Jediné čo sa od nich chce je – plať tak ako všetci ostatní.

Len tak mimochodom, nebojte sa, že by im zaplatenie 13 miliardovej daňovej dlžoby nejako ublížilo. Apple má dnes voľne na účtoch 232 miliárd dolárov v hotovosti. Z toho 214 miliárd je mimo USA. Prečo asi…

Nedeľník TOUCHIT hľadajte na našom webe ako inak každú nedeľu. Ak ste predchádzajúce zmeškali, nájdete ich všetky pod rovnomenným kľúčovým slovom.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.