Do dvoch rokov chce pristáť na Mesiaci a následne preskúmavať zvyšok vesmíru.

Čína oznámila ambiciózne plány, ktoré súvisia s misiami do vesmíru. Jej vesmírny program napreduje veľkou rýchlosťou a krajina verí, že do roku 2018 pristane na odvrátenej strane Mesiaca. Ďalším cieľom bude Mars, na ktorý chce Čína poslať prvú prieskumnú sondu do konca roka 2020. Nasledovať bude druhá misia, ktorej súčasťou bude získanie vzoriek z povrchu červenej planéty.

Čína verí, že v roku 2030 bude patriť medzi svetových lídrov, čo sa prieskumu vesmíru týka. Krajina sa tomuto odvetviu začala venovať relatívne neskoro. Svoj prvý satelit vyslala do vesmíru v roku 1970 – v dobe, kedy už po Mesiaci chodil prvý Američan. Na neskorý štart svojho vesmírneho programu však zareagovala obrovskými investíciami do výskumu a tréningu.

Od roku 2003 pristála Čína s roverom na Mesiaci a vybudovala vesmírne laboratórium, ktoré má pomôcť vytvoriť 20 tonovú vesmírnu stanicu. Za posledných 13 rokov takisto poslala do vesmíru 5 ľudských posádok a uskutočnila svoju prvú prechádzku vo vesmíre.

Zdroj: CNN

Prečítajte si aj:

VIDEO: Pozrite si, ako nás Elon Musk dostane na Mars. Prví ľudia ho údajne začnú osídľovať už v roku 2023

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit