Služba je dostupná aj pre iné zariadenia, vrátane Apple TV, smartfónov a tabletov.

Pravidelným čitateľom nášho magazínu TOUCHIT a našej webovej stránky netreba zariadenie NVIDIA SHIELD TV detailne predstavovať. Písali sme o ňom viackrát a podelili sme sa s vami o krátkodobé aj dlhodobé skúsenosti. V našom veľkom prehľadovom teste multimediálnych zariadení do obývačky sme ocenili jeho flexibilitu a SHIELD TV je zariadenie, ktoré sa aktuálne najbližšie približuje našej predstave o tom, ako by mohla vyzerať budúcnosť televízie.

Jeho hlavnou výhodou je, že podporuje veľké množstvo video a audio aplikácií a má potenciál zaujať najmä mladšiu generáciu, ktorá používa služby ako YouTube, Netflix, Prime Video, HBO GO či Spotify. SHIELD TV všetky tieto služby podporuje, aj keď v prípade HBO GO momentálne iba cez zabudovanú funkciu Google Cast, ktorá je základom zariadenia Chromecast. SHIELD TV ďalej podporuje množstvo ďalších multimediálnych aplikácií a v mnohých z nich umožňuje sledovať obsah až v rozlíšení 4K vrátane podpory HDR.

Multimediálna krabička od NVIDIE má tiež vo výbave nadštandardné herné funkcie, avšak až donedávna jej chýbala aplikácia na sledovanie živého TV vysielania, ktorá by plnohodnotne využívala vlastnosti platformy Android TV a umožnila SHIELDu nahradiť všetky ostatné set-top boxy a prehrávače v našej a možno aj vo vašej obývačke. Na Slovensku máme k dispozícii Magio GO a táto služba na SHIELD TV funguje – musíte si však vytvoriť inštalačný súbor aplikácie a tzv. „sideloadnúť“ ho do zariadenia. Nevýhodou je neprispôsobené ovládanie, nakoľko používate aplikáciu pre smartfóny a tablety. Ďalšou aplikáciou na sledovanie TV vysielania je služba AntikTV, ktorá svoj účel plní skvelo a momentálne je dostupná zadarmo. Jej hlavnou výhodou je intuitívne a pohodlné ovládanie a už spomenutá cena.

Nedávno sa ponuka aplikácií na sledovanie živého TV vysielania rozrástla o službu SledovanieTV.sk. Otestovali sme ju nielen v kombinácii s NVIDIA SHIELD TV, ale aj na oficiálnom set-top boxe. V tomto článku sa však zameriame na naše skúsenosti so zariadením od NVIDIE, nakoľko SledovanieTV je pravdepodobne jediná lokálna aplikácia svojho druhu, ktorá naplno podporuje funkcionalitu Android TV.

NVIDIA SHIELD TV (2017): Aktuálne je v predaji aj lacnejší model, ktorý obsahuj iba diaľkové ovládanie v balení

Obsah v HD, archív aj nahrávky

Rozhranie aplikácie SledovanieTV je jednoduché a prehľadné. Úvodná obrazovka obsahuje zoznam TV staníc a ich aktuálny program. Táto obrazovka môže pôsobiť trochu stroho. Ďalej nechýba prístup k uloženým nahrávkam a k programovému sprievodcovi, ktorý obsahuje televízny program a prístup k už odvysielaným reláciám, ktoré sú dostupné v archíve. Doba dostupnosti relácií v archíve a priestor na nahrávky sú závislé od predplateného balíčka. Základný balík stojí 5,99 eur mesačne, ponúka 25-hodinový archív. Drahšie balíky majú 7-dňový TV archív.

V rámci programového sprievodcu si môžete prehrávať živé TV vysielanie alebo si púšťať aktuálne relácie od začiatku či už ukončené z archívu. Tiež môžete vytvárať nahrávky a to pre konkrétnu reláciu alebo v prípade seriálov pre celú sériu. Je praktické, že sa automaticky vytvoria nahrávky všetkých dielov, ktoré už boli odvysielané a ešte sú dostupné v archíve.

SledovanieTV vysiela obsah v SD alebo HD rozlíšení. My sme sledovali TV vysielanie v HD kvalite, s obrazom sme boli spokojní. HD kvalita je v prípade balíka Štandard dostupná pre 30 zo 72 TV kanálov. Na obrazovke s prehrávaním videa môžete posúvať čas alebo sa rýchlo prepínať medzi predchádzajúcou alebo ďalšou reláciou v TV programe. Tiež môžete aktivovať nahrávanie alebo režim obraz v obraze, ktorý je jednou z unikátnych vlastností platformy Android TV. Televíziu tak môžete sledovať a zároveň sa navigovať v rámci používateľského rozhrania. Chýbala nám však možnosť rýchlo sa prepínať medzi TV kanálmi – bolo potrebné vrátiť sa na úvodnú obrazovku.

Rozhranie aplikácie SledovanieTV pre NVIDIA SHIELD TV

Špičková integrácia s Android TV

Tento nedostatok však odstraňuje integrácia služby do aplikácie Aktívne kanály od Googlu. Tá funguje ako centrum televízneho vysielania, do ktorého si môžete importovať obsah z kompatibilných aplikácií a vytvoriť si tak zoznam TV kanálov, kde sa kombinujú klasické TV kanály s internetovými televíziami a ďalšími zdrojmi obsahu. V prípade aplikácie Aktívne kanály sa môžete rýchlo prepínať medzi jednotlivými TV kanálmi aj zo služby SledovanieTV. Chýba však prístup k archívu a nahrávkam – tieto funkcie sú prístupné iba zo samotnej aplikácie. To by teoreticky mohlo niekoho otravovať, nakoľko sa budete prepínať medzi dvoma aplikáciami.

Faktom však je, že SledovanieTV podporuje v rámci Android TV aj funkciu odporúčaní a vyhľadávanie. Odporúčania sa zobrazujú v prvom riadku domovskej obrazovky a môžu pomôcť nájsť potenciálne atraktívny obsah. Vyhľadávanie zobrazuje výsledky z internetu a nainštalovaných (kompatibilných) aplikácií, takže získate napr. podrobné informácie o seriáli a prístup k odvysielaným častiam v archíve. Je to praktické a výborne to nahrádza chýbajúce vyhľadávanie v rámci aplikácie samotnej.

SledovanieTV podporuje v rámci Android TV funkcie ako obraz v obraze, odporúčania aj systémové vyhľadávanie

Verdikt

Pri používaní služby SledovanieTV na NVIDIA SHIELD TV sme prakticky zabudli, že nepoužívame káblovú televíziu alebo digitálnu televíziu cez samostatný set-top box od operátora. Kvalita služby bola výborná a ocenili sme aj špičkové prepojenie s platformou Android TV. Uznávame však, že nie každý bude z tejto funkcionality nadšený rovnako ako my. Je množstvo používateľov, ktorým vyhovuje set-top box od operátora s jednoduchým ovládaním a jedinou funkcionalitou – prehrávaním TV vysielania.

Z pohľadu zariadenia NVIDIA SHIELD TV je však skvelé, že existuje služba ako SledovanieTV. Kruh sa uzatvára a táto malá škatuľka sa naozaj stáva univerzálnym multimediálnym centrom obývačky. Ponúka totiž prístup k prakticky každému typu video služieb. Je zrejmé, že to ocenia najmä náročnejší používatelia. Prínos služby SledovanieTV si uvedomuje aj samotná NVIDIA, ktorá až do 31. marca 2018 rozdáva ku každému SHIELDu bonus vo forme 2-mesačného predplatného služby v balíku Štandard zadarmo.

Ak vás zaujímajú podrobnejšie dojmy z testovania samotného zariadenia NVIDIA SHIELD TV, prečítajte si našu staršiu detailnú recenziu.

Prečítajte si aj:

Recenzia NVIDIA SHIELD TV (2017): Takto vyzerá budúcnosť televízie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit