Stačí mu zadať úlohu a Google Asistent sa o všetko postará.

Virtuálni asistenti dnes majú pomerne obmedzenú funkcionalitu. Dokážu odpovedať na vaše otázky a v niektorých prípadoch uľahčia aj ovládanie smartfónu, aby ste nemuseli všetko nastavovať dotykovým ovládaním. Namiesto toho zadáte povel a asistent vytočí žiadaný kontakt, nastaví budík alebo skontroluje kalendár a pridá novú udalosť.

Google sa však s takouto funkcionalitou nechce uspokojiť a otvorene hovorí o tom, že Google Asistent je tu od toho, aby vám pomohol robiť veci. A to sa netýka iba ovládania smartfónu. Internetový gigant preto vyvíja technológiu s názvom Google Duplex, ktorá posunie interakciu človeka s umelou inteligenciou na úplne novú úroveň. Virtuálny asistent vám bude môcť objednať rezerváciu u kaderníka či v reštaurácii – stačí mu iba zadať povel.

Ako by mala táto technológia fungovať v praxi, ukázal Google počas konferencie Google I/O. Prezentoval dvojicu skutočných telefonických hovorov medzi Google Asistentom a človekom, ktorý nevedel, že volá s umelou inteligenciou a nie s človekom. Prvý rozhovor prebehol bez komplikácií – Asistent volal do kaderníctva a dohodol rezerváciu v žiadaný deň a čas. Dokázal tiež odpovedať na rôzne doplňujúce otázky.

V prípade druhého telefonátu bola situácia komplikovanejšia. Asistent zadal jasnú požiadavku, tú však nebolo možné splniť. Ako to dopadlo? Pozrite si vo videu, prvý telefonát začína v čase 1:10:

Google prezentoval dva skutočné telefonické hovory medzi umelou inteligenciou a človekom

Prečítajte si aj:

Google chce zmeniť spôsob, ako používame smartfóny. Android P prinesie tieto novinky

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit