Doplnené 25. 7. 2017: Microsoft potvrdil, že Skicár bude aj naďalej dostupný ako bezplatná aplikácia, ktorú si budete môcť stiahnuť z Windows Obchodu. 

Skicár už teda nebude predinštalovanou súčasťou systému Windows 10, avšak záujemcovia si budú môcť túto aplikáciu bezplatne stiahnuť a nainštalovať z Windows Obchodu.

Pôvodný článok 24. 7. 2017: Po 32 rokoch by to znamenalo koniec éry Skicára, tradičného programu vo Windows

Paint, Malování, či Skicár by tak nemusel byť medzi aplikáciami v ďalšej aktualizácii Windows 10. Názov Skicár sa prvýkrát objavil v slovenskej lokalizácii Windows 98. Nie sme asi jediní, kto bol z tohto názvu šokovaný.

Microsoft uviedol na svojej stránke k aktualizácii Windows 10 Fall Creators Update informácie o programoch, ktoré budú odstránené. Tiež je v zozname ďalší stĺpec a tam sa hovorí o programoch so zastaraným kódom. To znamená, že nie je teraz jasné či Skicár prežije v jesennej aktualizácii. No jeho osud je teraz značne neistý.

Pôvodne išlo o program firmy ZSoft s názvom PC Paintbrush. Išlo o 1-ibtový monochromatický program pre Windows 1.0 v roku 1985. V apríli prišiel do Windowsu Paint 3D v aktualizácii Windows 10 Creators Update.

Dôvodom nespokojnosti mnohých používateľov na internete nie je len nostalgia. Skutočný prínos Skicára pozná každý, kto robil niečo s grafikou. Na rýchle vloženie a orezanie, prekrytie častí obrázka ale podčiarknutie niečoho, je to ideálny program. Nič rýchlejšie, lepšie a jednoduchšie nenájdete.

Okrem toho budú definitívne odstránené aplikácie ako Outlook Express, Reader App a Readerlist (oba sú totiž v Edge) a tiež program Syskey. Emailový klient je starý, to bez diskusie a namiesto Syskey je lepšie použiť funkciu BitLocker. S tým jednoznačne súhlasíme.

Uvidíme teda na jeseň, aký osud postihne klasický Skicár.

Zdroj: TechSpot

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.