Rok 2015 bol bohatý na viacero kvalitných titulov.

V porovnaní s ostatnými článkami „Aký bol rok 2015„, hry sú špecifická kategória. Nemá zmysel hodnotiť stav trhu, pretože ten sa výraznejšie nemení. Hry sú ako filmy, na pozadí sa možno aplikujú nové technológie, ale spotrebiteľ ich nevníma. Áno, grafika sa zlepšuje, hry profitujú z väčšieho dostupného výkonu, ale inak je všetko „po starom„. Ešte stále vychádza množstvo AAA titulov, nezávislé hry si vybudovali stabilnú pozíciu na konzolách a PC a v mobilnom segmente sa darí free-to-play titulom, ktoré si môžete zahrať zadarmo, ale vývojári zarábajú pomocou mikrotransakcií.

Cloudové hranie od PlayStationu má dve tváre. Funkcia Remote Play streamuje do mobilných zariadení z vašej konzoly PS4. PlayStation Now prenáša hry z plnohodnotného cloudu

Z hľadiska rekapitulácie trhu bude zaujímavejšie pozrieť sa na hry o rok. 2016 má byť rokom virtuálnej reality, na trh príde Oculus Rift, HTC Vive aj PlayStation VR. Bude teda zaujímavé sledovať, ako tieto nové technológie zmenia trh a či sa dokážu presadiť. Virtuálnej realite z dlhodobého hľadiska veríme, ale začiatky budú ťažké.

Tento článok teda budeme koncipovať trochu inak. Povieme vám, aké tohtoročné hry by ste si nemali nechať ujsť a vedzte, že aktuálny rok považujeme za jeden z najlepších v celej histórii hier.

Prečítajte si tiež: Aký bol rok 2015: Smartfóny

xbox_one_windows_10_nowat

Multiplatformové tituly

Zaklínač 3 – Tretí Zaklínač je najlepšia hra, ktorá sa tento rok dostala na trh. Bodka. Ponúka hodiny kvalitnej zábavy. Ak ste fanúšikom RPG žánru, Zaklínača 3 si nenechajte ujsť a to aj v prípade, že ste predchádzajúce diely nehrali.

Fallout 4 – Dlhoočakávaný štvrtý Fallout je tu. Bethesda ho tento rok oznámila a stihla aj vydať. Hra v porovnaní s predchodcom neprináša výrazne odlišný zážitok a pokiaľ vám nesadla trojka, štvorka to asi nezmení. Avšak pre fanúšikov post-apokalyptického sveta je Fallout nutnosťou.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – Pôvodne konzolová séria sa tento rok dočkala vydania vo verzii pre PC. Ak chcete pochopiť, prečo sú milióny hráčov po celom svete nadšení zo série MGS, The Phantom Pain vám to vysvetlí naozaj dôkladne.

Prečítajte si tiež: Aký bol rok 2015: Tablety

zaklinac-3-divoky-hon-cz-16-dlc-pc-dvd-211868_vyd5_nowat

Hry pre PC

Pillars of Eternity – Táto hra vznikla vďaka tomu, že fanúšikovia starých RPG hier, ako je Baldur´s Gate, chceli duchovného nástupcu tejto série. Vývojári svoje sľuby splnili a Pillars of Eternity je vynikajúci zážitok a moderný návrat do dôb klasických RPG hier.

StarCraft II: Legacy of the Void – Čo povedať o novom StarCrafte. Blizzard je unikátne vývojárske štúdio a dokazuje to neustále. Trilógia StarCraftu II sa uzatvorila, avšak fanúšikovia hry sa môžu tešiť na ďalší obsah.

Her Story – Titul Her Story získal „herného Oskara“ za najlepšiu nezávislú hru roka 2015. Ešte sme sa k nej nedostali, takže nevieme, či oprávnene, ale audiovizuálna stránka vyzerá atraktívne. Her Story je k dispozícii aj pre iOS.

Prečítajte si tiež: Aký bol rok 2015: Notebooky

pillarsofethernity_vyd5_nowat

Exkluzívne tituly pre Xbox One

Rise of the Tomb Raider – Xbox One mal tohtoročné Vianoce naozaj „nabité„. Z exkluzivít nás najviac zaujal nový Tomb Raider, ktorý považujeme za najlepšiu hru s Larou Croft od vydania pôvodného TR. Ak máte PC, nemusíte smútiť, hra by sa mala objaviť na STEAMe ešte tento mesiac.

Halo 5: Guardians – Značka Halo je synonymom Xboxu. Piaty diel priniesol presne to, čo fanúšikovia série očakávali.

Forza Motorsport 6 – Jedna z najlepších pretekárskych hier, ktorá sa dostala tento rok na trh. Pre mnohých najlepšia.

Prečítajte si tiež: Aký bol rok 2015: Inteligentné hodinky

Exkluzívne tituly pre PlayStation 4

Bloodborne – Tvorcovia série Dark Souls si nachvíľu odskočili a vytvorili temné akčné RPG pre konzolu PlayStation 4. Je to jednoznačne najlepšia exkluzivita, ktorú Sony tento rok vydalo. Ak ste dostali novú PS4 a máte radi výzvu, Bloodborne si kúpte. Ale pozor, asi budete často umierať.

Until Dawn – Táto hra nás prekvapila. Ide totiž o interaktívny „teen“ horor. Podobné pokusy v minulosti nedopadli príliš dobre, Until Dawn je však výnimka a je to jeden z najlepších tohtoročných hororov celkovo, vrátane filmov.

Uncharted: The Nathan Drake Collection – Séria Uncharted je povinnosť. Ak ste hru nehrali na PS3, resty môžete dobehnúť na PS4. V kolekcii máte prvé tri diely, ten štvrtý vychádza pre PS4 tento rok.

Prečítajte si tiež: Aký bol rok 2015: Herné konzoly

bloodborne_nowat

Hry zadarmo

Heroes of the Storm – Budeme sa opakovať, ale Blizzard je unikát. Vstúpil na trh MOBA hier, ktorým dominuje League of Legends a DOTA 2 (aj tieto dve hry odporúčame) a dokázal si obhájiť svoje miesto, ako aj trochu oživiť žáner.

Hearthstone – Opäť Blizzard. Ak chcete nejakú kartovú hru, na trh nenájdete nič lepšie ako Hearthstone. A môžete hrať aj na mobilných zariadeniach so systémom iOS a Android.

WildStar – WildStar je vydarené MMORPG, ktoré muselo reagovať na trendy trhu a tak si ho dnes zahráte aj zadarmo. Odporúčame.

Prečítajte si tiež: Aký bol rok 2015: Multimediálne reproduktory

Heroes of the storm_KL_nowat

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit