Čo priniesol rok 2015 v oblasti zvuku, multimediálnych reproduktorov a slúchadiel? Zásadné vylepšenia, aj „kolotočiarsky“ dizajn.

Vo sfére zvuku sa dajú prinášať novinky, no výrobcovia majú neľahkú úlohu. Ak chcú totiž priniesť na trhu nový typ reproduktora, musia tomu prispôsobiť aj nastavenia meničov. Ten, čo hrá dobre v tele predchodcu, nemusí pod dizajnových a materiálových úpravách hrať rovnako dobre v novej verzii.

pulse2_lifestyle_01_nowat

Dizajn vedie. Je to vlastne prvotná záležitosť, ako sa odlíšiť spomedzi konkurencie, no aj medzi svojimi modelmi. Na trhu sú značne obľúbené tzv. multimediálne reproduktory. Teda také, ktoré podporujú prepojenie cez Bluetooth, majú vlastný akumulátor a sú dostatočne kompaktné na to, aby sa dali prenášať v batohu.

JBL Pulse 2, ktorý má celé telo pod krytom pokryté LED diódami

Okrem toho je tu nutnosť prepojenia so zariadeniami cez Bluetooth, no v rámci univerzálnosti výrobcovia pridávajú AUX konektor. Prepojovací kábel s dvomi 3,5 mm audio konektormi ale stále nie sú v balení samozrejmosťou. Do popredia sa dostávali modely, ktoré umožňujú pripojenie až troch Bluetooth zariadení. Spárovať sa tak dá reproduktor s notebookom, tabletom aj smartfónom. Zariadenie, ktoré posledné pustí hudbu do reproduktora, dostane prednosť a začne z neho hrať hudbu. To je veľmi užitočné pre celkové pohodlie a jednoduchosť pripojenia.

Prečítajte si tiež

Aký bol rok 2015: Smartfóny

Aký bol rok 2015: Tablety

Aký bol rok 2015: Notebooky

Aký bol rok 2015: Inteligentné hodiny

Aký bol rok 2015: Herné konzoly

Náš tip: Skôr, ako si reproduktor kúpite mali by ste ho počuť. Lepšie raz počuť ako dvakrát vidieť.

Technológia NFC zatiaľ nie je takou samozrejmosťou, no oproti roku 2014 sa rozšírila do viacerých reproduktorov, nielen medzi drahšie, povedzme 200 eurové modely. Nie je to podľa nás podstatná technológia, no posúva režim párovania na úroveň vhodnú pre absolútneho technologického začiatočníka.

V roku 2015 sa čoraz viac začali objavovať dizajnové skvosty v na poli malých mono reproduktorov aj rozmernejších stereo reproduktorov. Niektoré svietia a blikajú v štýle prehrávanej hudbe, iné sú zase kompaktné až tak, že sa dajú zavesiť na krúžok od kľúčov.

x-mini-we-gunmetal-4-500x500_nowat

X-mini WE – reproduktor aj ako kľúčenka

Výrobcovia však čoraz viac dbajú na zvýšenie odolnosti svojich zariadení. Mnohé sú odolné voči striekajúcej vode, do iných môžete vodu priamo naliať a basové meniče ju „vytrasú“ von. Stačí zvoliť správne nastavenie basov a výber hudobného žánru. Táto ochrana je prirodzená, pretože sú to sami výrobcovia, ktorí ukazujú svoje reproduktory na fotografiách vonku, na párty, pri bazéne.

creativewoof3_nowat

Creative Woof3, ktorý sa zmestí do dlane a hrá nad pomery dobre

Revolúcia sa nekonala v akumulátoroch. Je to prirodzené keďže tá sa nijak výrazným spôsobom nedotkla ani oblasti smartfónov. Ak je reproduktor veľký, výrobca tam môže umiestniť napríklad 6000 mAh akumulátor, ktorý umožní prehrávanie hudby zhruba po dobu ôsmich hodín.

Niektoré reproduktory umožňujú zapojenie za sebou prostredníctvom AUX kábla. Môžete si tak vytvoriť rozšírené stereo prehrávanie. Táto možnosť existuje aj pri bezdrôtovom pripojení a potrebujete na to zväčša aplikáciu pre mobilný telefón. Tam si dva reproduktory spárujete tak, aby každý hral jeden kanál sterea alebo budete duplikovať rovnaký obsah do oboch zariadení.

image_111825_58_v1_nowat

Harman/Kardon Esquire 2 ako luxusný reproduktor s možnosťou telefonovania

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.