Windows 10 pre počítače aj mobily, iOS 9 a Android 6.0.

Najdôležitejšou udalosťou na trhu s operačnými systémami bolo vydanie novej verzie systému Windows. Microsoft ponúka Windows 10 počas prvého roka bezplatne používateľom systémov Windows 7 a 8. Inovovať zadarmo môžete do 29. júla 2016.

Windows10Avion-6

Udalosťou roka bolo uvedenie Windows 10 na trh

Windows 10 kombinuje to najlepšie z predchádzajúcich verzií 7 a 8. Sedmičkou sa inšpiroval z hľadiska rozhrania pracovnej plochy, z osmičky zobral obchod s aplikáciami a rozhranie pre dotykové zariadenia, ktoré vylepšil. Microsoft sa už nesnaží zjednotiť dva svety, namiesto toho ponúka rozhranie pre každý z nich. Nová verzia systému je dnes nainštalovaná na viac ako 200 miliónoch zariadení. Zlepšovanie ponuky aplikácie vo Windows Obchode však prebieha veľmi pomaly.

Používateľské rozhranie v režime tablet. O ňom viac v samostatnom článku

Používateľské rozhranie v režime tablet. Je to samostatná funkcia

Windows 10 príliš veľa noviniek, ktoré by výraznejšie zmenili používanie počítačov, nepriniesol. Jednou z takýchto funkcií je integrácia virtuálnej asistentky Cortana. Tá však na Slovensku nie je zatiaľ dostupná. Ak ju chcete používať, treba zmeniť región operačného systému. Windows aplikácie sú však vo všeobecnosti použiteľnejšie.

Najhlavnejšia novinka systému Windows 10. Windows aplikácie v okne. Na screenshote je prehliadač Chrome, v ňom prehliadač Edge (ako Windows aplikácia) a v ňom Windows aplikácia ICQ

Najhlavnejšia novinka systému Windows 10. Windows aplikácie v okne. Na screenshote je prehliadač Chrome, v ňom prehliadač Edge (ako Windows aplikácia) a v ňom Windows aplikácia ICQ

V podobnom duchu sa nesie aj Windows 10 pre telefóny. Ten sa dostane „vo veľkom“ na trh začiatkom roka 2016, aktuálne je dostupný iba pre Lumie 950 a 550. Oproti Windows Phone 8 veľa zmien neprináša, skôr ide o kozmetické úpravy a zmeny v používateľskom rozhraní. Ak ste nevedeli prísť na chuť systému Windows Phone 8, 10-ka to nezmení. A stále budete nadávať na nedostatok aplikácií. Súčasťou mobilnej verzie Windows 10 je funkcia Continuum, ktorá má potenciál, ale počítač zatiaľ nenahradí.

MicrosoftLumia-4

Continuum je dobrá funkcia, ale počítač nenahradí

V duchu kozmetických úprav sa niesli aj ostatné mobilné operačné systémy. iOS 9 aj Android 6.0. Apple sa snažil optimalizovať svoj systém z hľadiska prevádzky a veľkosti aplikácií. Pridal novú aplikáciu News, ale tá je dostupná iba pre vybrané regióny. Ak ju chcete používať na Slovensku, treba zmeniť región zariadenia. iOS 9 podporuje aj 3D Touch, čo je funkcia, ktorá reaguje na silu dotyku na displej. Počet aplikácií, ktoré funkciu podporujú, pribúda. Najvýraznejšia novinka iOS 9, lepší multitasking, je aktuálne dostupný iba pre iPady. Apple vylepšil aj systém OS X.

Autor: Computer Bild

Apple vylepšil multitasking. Ale iba pre iPady

iOS 9 aj Android 6.0 sa prezentujú ako inteligentnejšie systémy, ktoré často dokážu vopred reagovať na požiadavky používateľov. Tieto funkcie sú však na Slovensku dostupné iba v značne oklieštenej podobe. iOS napríklad nevie odporučiť zaujímavé miesta vo vašom okolí na Slovensku. Dodajme, že Google zlepšil výdrž batérie Android zariadení v režime standby vylepšil svojho asistenta o funkciu Now on Tap. Ten má priniesť spomínanú inteligenciu. Ak chcete funkciu používať, treba zmeniť nastavenie jazyka zariadenia. So slovenčinou si nerozumie.

Android-6.0-Marshmallow_nowat

Nový Android vylepšil výdrž batérie a takisto pridal užitočné nastavenia povolení pre aplikácie

Tento rok bol celkovo chudobnejší na výraznejšie inovácie. Novinky boli najmä kozmetického razu, výrobcovia takisto optimalizovali svoje produkty. Mnohé z nových funkcií operačných systémov nie sú pre náš región dostupné. Po zmene niektorých nastavení ich môžete využívať, ale prínos z hľadiska používateľského zážitka nie je veľký. V prípade systémov iOS a Android nové verzie neprekvapili, od mobilnej verzie systému Windows 10 sme však čakali výraznejšie vylepšenia.

windows10continuum_vyd5_nowat

Od Windows 10 Mobile sme čakali výraznejšie novinky

Prečítajte si tiež

Aký bol rok 2015: Smartfóny

Aký bol rok 2015: Tablety

Aký bol rok 2015: Notebooky

Aký bol rok 2015: Inteligentné hodiny

Aký bol rok 2015: Herné konzoly

Aký bol rok 2015: Hry

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit