Tento gimbal ponúka za málo peňazí veľa muziky.

Jedným z dlhoročným etalónov v oblasti stabilizátorov pre smartfóny je spoločnosť DJI, ktorá nie tak dávno predstavila šiestu generáciu svojho gimbalu Osmo Mobile 6. Ten však nie je lacný, predáva sa zhruba od 160 eur a aj predchádzajúca piata generácia stále začína na približne 130 eurách.

Mnohým používateľom by ale možno stačilo aj podstatne lacnejšie riešenie. Pre nich je určená táto recenzia, v ktorej sa pozrieme na lacný trojosový stabilizátor Funsnap Capture 2s.

Na úvod sa možno hodí vysvetlenie, prečo som si vybral práve takúto málo známu značku. Dôvodom je skutočnosť, že stabilizátor som chcel prakticky iba na jediný účel – na eliminovanie trasenia živých videí, ktoré niekedy robím cez aplikáciu Facebooku.

Zatiaľ čo napríklad vo verzii pre iOS v nej funguje priamo optická stabilizácia telefónu, androidová aplikácia (aspoň v telefónoch Samsung Galaxy Note 10 Plus a Note 20 Ultra, ktoré používam) ju ignoruje a videá sú nepekne roztrasené.

V slovenských e-shopoch som nenašiel nič, čo by ma zaujalo, takže voľba padla na známy čínsky obchod Aliexpress.com. Pozrel som si viacero recenzií rôznych gimbalov a napokon som zvolil spomínaný Funsnap Capture 2s s dodaním zo španielskeho skladu, teda v rámci Európskej únie bez cla a ďalších poplatkov. Cena bola 59,99 eura, v súčasnosti (13. 1. 2022) je ešte dokonca o necelých päť eur nižšia.

Funsnap Capture 2s - obsah baleniaZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Obsah balenia

Balíček mi bol doručený ani nie za týždeň. Šlo o pomerne veľkú krabicu, v ktorej sa nachádzalo pevné puzdro so samotným stabilizátorom a príslušenstvo. Hneď na prvý pohľad ma zaujala veľkosť zariadenia, ktoré je určite podstatne väčšie než DJI Osmo mobile 4 a Osmo mobile 5, ktoré som používal v predchádzajúcich zamestnaniach.

V balení sa okrem samotného gymbalu nachádza ešte malý tripod, nabíjací microUSB kábel, dve závažia na vyváženie gimbalu pri natáčaní ťažšími telefónmi, karta s grafickým zobrazením základných nastavení a celkom prehľadná príručka.

Za výhodu považujem aj samotné puzdro, ktoré gimbal chráni pri preprave. K DJI OM 5 bolo v balení iba textilné vrecúško, ktoré poskytovalo len minimálnu ochranu.

Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Konštrukcia a dizajn

Ako som už spomenul, Funsnap Capture 2s je robustné zariadenie, podstatne väčšie ako DJI Osmo posledných generácií. Nemám ani jednu z nich na priame porovnanie, ale podľa údajov na internete má zložené DJI OM5 dĺžku necelého 17,5 centimetra. Funsnap meria takmer 30 centimetrov a je to poznať. Celkovo ide o masívne zariadenie s veľkými kĺbmi a elegancia DJI Osmo posledných generácií mu chýba. Dosť mi pripomína druhú generáciu DJI Osmo Mobile 2.

Ku konštrukcii ako takej ale nemám výhrady. Nepôsobí na mňa nejakým zlým dojmom, je pevná a rukoväť vôbec nevŕzga ani pri silnejšom stlačení, čo je problém, ktorý sa sporadicky u niektorých stabilizátorov objaví.

Rukoväť je z „obyčajného“ plastu, horná časť stabilizátora má trochu iný povrch, ktorý je príjemný na dotyk. Výhrady nemám ani k čeľustiam. Dajú sa dobre roztiahnuť, sú dostatočne široké aj na moje veľké Noty a telefón držia pevne. Mali by zvládnuť telefóny do 250 gramov, široké maximálne 92 milimetrov.

Bohužiaľ, nevýhodou konštrukcie je, že po uchytení do čeľustí jeden kĺb prekryje USB-C port na telefóne. Nie je tak možné jeho dobíjanie počas natáčania, ani použitie drôtového mikrofónu. Čeľuste sú na gimbale napevno, nedajú sa pricvaknúť magnetom ako u Osmo 5 a Osmo 6.

Horné rameno stabilizátora sa dá v niekoľkých krokoch vysúvať, čím vlastne upevnený telefón vyvažujete, aby stabilizátor nemal veľa práce. Takto sa mi podarilo moje Noty vyvážiť natoľko, že prídavné závažia som nemusel použiť. Výhodou tiež je, že gimbal vložíte do puzdra aj s roztiahnutým ramenom. Je fajn, že výrobca na to myslel.

Nevýhodou je hmotnosť zariadenia, má zhruba pol kila. Pre porovnanie, DJI Osmo 6 váži len niečo vyše 300 gramov. Ešte treba spomenúť, že tento gimbal nemá teleskopickú tyčku ako posledné generácie Osma.

Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Ovládanie a stabilizácia

Na základnú funkciu gimbalu – stabilizáciu – stačí naozaj len upevniť doň telefón a zapnúť ho. Na natáčanie môžete využiť buď vstavanú aplikáciu vášho telefónu, alebo akúkoľvek inú, napríklad Filmic Pro.

Ak ste už niekedy používali nejaký gimbal, ovládanie vám bude jasné. Gimbal drží telefón v stabilnej polohe, pokiaľ ho viac nahnete alebo vytočíte do strán, začne ho pomaly a plynulo posúvať želaným smerom. Na pohyb do strán sa dá využiť aj malý joystick. Keď stlačíte tlačidlo na prednej strane (od vás), stabilizátor bude fixovať telefón presne na danú scénu aj pri všakovakom vytáčaní. Jediným limitom sú vtedy možnosti jeho kĺbového mechanizmu.

Túto svoju hlavnú úlohu, teda stabilizovať telefón, plní gimbal na výbornú. Nezaznamenal som žiadne trhanie, trasenie či nejaké iné nedostatky v stabilizácii. Ani motorčeky v kĺboch nepočuť pracovať a žiadny nežiaduci zvuk tak video neruší.

Funsnap Capture 2s má iba dve informačné diódy. Jedna zelenou farbou oznamuje, že je batéria nabitá a červenou nutnosť jej dobitia. Pri nabíjaní potom bliká červenou farbou. Druhá dióda, napravo, je o niečo väčšia. Tiež dokáže svietiť zeleno aj červeno. V prvom prípade stabilizátor oznamuje, že je všetko v poriadku, ak však začne blikať červenou, je to signál, že z nejakého dôvodu nedokáže telefón stabilizovať. Treťou možnosťou je neprerušované červené svetlo diódy, ktoré sa rozsvieti pri stlačení predného tlačidla, keď je gimbal zameraný na jednu scénu.

Telefón je možné stabilizovať buď v polohe naležato, alebo v režime portrétu. Druhá možnosť sa dá dosiahnuť dvoma spôsobmi: Buď čeľuste pretočíte o 90 stupňov, alebo dvakrát stlačíte tlačidlo zapínania.

Pri prvom spôsobe však netreba zabudnúť nastaviteľné rameno skrátiť, inak stabilizátor vždy po pár sekundách zblbne a blikaním červenej diódy oznamuje, že telefón nedokáže stabilizovať. Druhý spôsob funguje tiež, ale stabilizátor sa pri ňom nedá držať kolmo, ale takmer vodorovne, inak objektívy telefónu nebudú smerovať dopredu, ale kamsi do oblakov.

Nevýhodou pri natáčaní je, že po prepnutí do režimu širokouhlého fotoaparátu je niekedy v rohu obrazovky vidieť kĺb zariadenia. Dá sa to eliminovať tak, že gimbal držíme vtedy v uhle asi 45 stupňov.

Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Aplikácia

Ak chcete využiť gimbal naplno, podobne ako v prípade iných značiek aj tu musíte použiť aplikáciu výrobcu. Nájdete ju v Google Play aj App Store a nazýva sa Capture 2. Je celkom prehľadná a nemám k nej zásadnejšie výhrady.

Pri prvom spustení ju cez bluetooth spárujete s telefónom a potom už môžete využívať ďalšie ovládacie prvky a doplnkové možnosti gimbalu. Je to tlačidlo s červenou bodkou, ktorým môžete spustiť natáčanie a fotografovať, ako aj koliesko na ľavej strane, ktoré slúži na zoomovanie. Dá sa ním dosiahnuť celkové plynulé približovanie a vzďaľovanie. Mimochodom, obdobné koliesko má až DJI OM 6, predchádzajúce generácie ho nemali.

Capture 2Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

V aplikácii nájdete aj špeciálne možnosti, ako napríklad sledovanie vašej tváre pri nahrávaní. Podľa mojich skúseností ide o dobre použiteľnú funkciu, a gimbal vás bude sledovať, ak, samozrejme, nebudete pohybovať hlavou príliš rýchlo. Rovnako je to ale aj u DJI.

Sledovať sa dá aj objekt či dvojica ľudí. Ďalšími možnosťami aplikácie je napríklad spustenie nahrávania, keď do fotoaparátu ukážete prstami symbol „V“. Viete v nej ale aj nastaviť detaily ako rýchlosť zoomu, rýchlosť joysticku či jeho „premapovanie“, aby napríklad pri pohybe páčkou doľava gimbal smeroval opačne.

Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Batéria

Podľa tvrdenia výrobcu má batéria kapacitu 2200 mAh a vydržať by mala do 12 hodín. Myslím si, že to bude o niečo menej, ale určite pôjde o hodiny, keďže zatiaľ sa mi stabilizátor nepodarilo vybiť ani po niekoľkohodinovom používaní.

Nabitie by malo trvať podľa výrobcu 2,5 hodiny, mne sa gimbal pri prvom nabíjaní nabíjal o hodinu dlhšie. Nevýhodou je už spomínaný starší microUSB konektor.

Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Verdikt

Funsnap Capture 2s považujem za príjemné prekvapenie. Predsa len, za cenu pod 60 eur som očakával viac kompromisov. Po stránke stabilizácie a do veľkej miery aj možností aplikácie sa však celkom vyrovná drahším konkurentom. Vôbec neľutujem, že som mu dal prednosť pred DJI Osmo 5 či 6.

Pochopiteľne, ak by som sa natáčaním videa živil, alebo si ním aspoň zásadne privyrábal, uprednostnil by som asi niektorý z dvojice spomínaných gimbalov, prípadne nejaký Zhiyun. Na natáčanie živých videí na Facebook či bežné použitie je však tento Funsnap viac než dobrou alternatívou a v samotnej stabilizácii podľa mňa nijako nezaostáva za drahšími konkurentmi.

Cena: 55 až 60 eur

Páči sa nám

  • Nízka cena
  • Pevná konštrukcia
  • Dobrá stabilizácia
  • Koliesko na zoomovanie
  • Vydarená aplikácia
  • Pevné puzdro v cene

Nepáči sa nám

  • Veľkosť a väčšia hmotnosť
  • microUSB konektor
  • niekedy pri širokouhlom fotoaparáte vidieť na displeji kĺb zariadenia
  • po prepnutí do režimu portrétu treba gimbal držať takmer vodorovne (neplatí pri otočení čeľustí)

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.