Karta nie je určená na hranie, pomôže pri tvorbe Hollywoodských filmov.

AMD predstavilo na konferencii Siggraph 2016 portfólio cenovo dostupných grafických kariet do pracovných staníc. Spoločnosť taktiež oznámila model Radeon Pro SSG, ktorý síce nespadá do kategórie cenovo dostupných, jeho parametre vám však pravdepodobne vyrazia dych.

V prvom rade, grafická karta má 1 TB grafickej pamäte. Priznávame, že porovnávame jablká s hruškami, ale najlepšie herné karty dnes ponúkajú 8 GB grafickej pamäte (resp. 12 GB, ak chcete ísť do extrému). Radeon Pro SSG nie je karta navrhnutá pre hráčov, ocenia ju profesionáli, ktorí v Hollywoode vytvárajú filmy. Tí môžu ukladať dáta lokálne, priamo v grafickej karte. Preto je vo výbave až 1 TB pamäte. Dáta nie je nutné neustále posielať do systémovej pamäte a späť. Vďaka tomu sa podarilo znížiť latenciu až 10-násobne.

AMD v rámci predstavenia novej karty spravilo malý test. Spoločnosť na pódiu prezentovala dve pracovné stanice. Obe mali vo výbave tie najlepšie komponenty na trhu a renderovali video v rozlíšení 8K. Iba jedna z nich bola vybavená kartou Radeon Pro SSG a v tomto prípade sa video renderovalo rýchlosťou 30 snímok – kvôli zapnutému obmedzeniu. Po jeho vypnutí dosahovalo zariadenie rýchlosť až 90 snímok za sekundu – alebo inak povedané, 4,5 GB dát za sekundu. Pre porovnanie, pracovná stanica bez karty od AMD renderovala video rýchlosťou 17 snímok za sekundu.

Výrobca cenu karty neoznámil. Doplnené: Vývojárska verzia karty stojí 10 tisíc dolárov.

Zdroj: TomsHardware

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit