Pri voľbe amatérskeho teleskopu je potrebné vopred zvážiť účel, na ktorý ho chceme používať.

Záujemcovia o kvalitné amatérske pozorovanie vesmíru by mali rátať so vstupnou investíciou za ďalekohľad na úrovni pár tisíc eur. Existujú síce aj oveľa lacnejšie zariadenia za niekoľko stoviek eur, potenciálnemu amatérskemu astronómovi však pozorovanie skôr znechutia.

Pre Touchit.sk sa na tom zhodli vedúci sekretariátu Slovenského zväzu astronómov Pavol Rapavý a Karol Havrila, vedúci Hvezdárne Rimavská Sobota, ktorá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

Základom je podľa nich nutnosť odpovedať si na začiatku na pár otázok.

„Veľa ľudí sa nás na toto pýta a robíme takéto poradenstvo. Človek však v prvom rade musí zvážiť, koľko chce do teleskopu investovať a čo chce pozorovať,“ konkretizoval Rapavý.

Ľudia sa pri kúpe pozorovacieho ďalekohľadu totiž neraz rozhodujú impulzívne na základe napríklad zľavovej akcie v nejakom obchodnom reťazci, kde môže teleskop stáť napríklad 300 eur. Ide však o zariadenie, ktoré záujemcu zrejme napokon sklame, ak nemá skutočne nízke očakávania.

„Na druhej strane, nie je vhodné investovať ani príliš veľa, lebo pozorovanie ho napokon môže prestať baviť a pôjde o vyhodené peniaze,“ podotkol Rapavý.

Ďalekohľady sa líšia napríklad ohniskovou vzdialenosťou, prípadne tým, či ide o zrkadlové, alebo šošovkové zariadenia. Iné teleskopy sa hodia na pozorovanie planét a iné ďalšie objekty nočnej oblohy. Pri výbere je veľmi podstatné prihliadnuť aj na to, či chce záujemca naozaj len pozorovať, alebo aj fotografovať.

Zrejme základnou voľbou je rozhodnutie, či sa prikloniť k ďalekohľadu s manuálnym ovládaním, alebo automatickému. Obloha totiž nie je statická, stále sa pohybuje a pozorovateľ s ďalekohľadom sa tomu musí prispôsobiť.

„S najjednoduchším manuálnym ovládaním so štandardnou výbavou sa ešte nejako vieme zmestiť do pár stovák eur, ale keď sa dostávame do úrovní automatického zariadenia, ide už o tisícky eur,“ povedal Havrila.

Niektoré drahé a vybavené modely majú potom aj vlastný GPS modul, ktorý automaticky nájde zadaný objekt na oblohe a automaticky ho udržuje v poli pozorovania.

Ako teda postupovať v prípade záujmu o kúpu vlastného vesmírneho ďalekohľadu? Najlepšie je najprv navštíviť niektorú zo slovenskej siete hvezdární a planetárií, v čom patrí Slovensko k špičke, a pozorovanie si tam priamo vyskúšať, či je to činnosť, ktorú chceme robiť častejšie.

Zamestnanci hvezdární robia aj odborno-poradenskú činnosť a záujemcom radi osobne poradia s kúpou i prípadným nastavením ďalekohľadov.

„Poznáme predajcov, o ktorých vieme, že sú seriózni a záujemcov na nich odkazujeme. Neradi však uvádzame presné typy ďalekohľadov, keďže to záleží od osobných preferencií,“ zakončil Rapavý.

Zdroj: vlastné, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.