Prinesie čipset Tensor G5 očakávaný výkon?

Nový rebríček najvýkonnejších smartfónov síce naznačuje, že konkurenčné prostredie výrobcov čipov je čoraz vyrovnanejšie, ale Google so svojou sériou Tensor aj naďalej zaostáva. Aktuálne tak medzi najvýkonnejšie smartfóny sveta patria tie, ktoré využívajú jeden z čipsetov Snapdragon 8 Gen 3, Dimensity 9300 / 9300+ alebo Exynos 2400. Hoci smartfóny Google Pixel ponúkajú množstvo výhod, tak ich výkon nikdy neurobil ich konkurencii vrásky na čele. Google svoj vlastný čipset Tensor pritom predstavil v roku 2021 spolu so sériou Pixel 6. Teraz sa však zdá, že s príchodom série Pixel 10 sa veľa vecí zmení aj pri čipoch Google Tensor G5.

Portál PhoneArena informuje, že Google pre čip Tensor G5 ukončil prípravnú fázu komponentu a ten bol odoslaný do TSMC. Táto správa je zaujímavá aj preto, že čipset Tensor G5 sa až do budúceho roka nepredstaví v žiadnom zariadení, až pokým nebude na jeseň debutovať v sérii Google Pixel 10. Čipová sada je založená na druhej generácie 3nm uzla TSMC (N3E) a Google navrhol Tensor G5 s väčším dôrazom na exkluzívne funkcie, ktoré prídu do série Pixel 10.

Tchajwanský TSMC vyrába čipy napr. pre Apple. Zdroj: AppleinsiderZdroj: Appleinsider
Taiwanský TSMC vyrába čipy aj pre Apple

Google si však v prípade modelu Tensor G5 verí, že s týmto čipsetom dokáže konkurovať vlajkovým modelom od Qualcommu, MediaTeku, Samsungu a Applu. Google sa však musí mať na pozore, pretože v prípade Tensor G5 sa musí vyvarovať chýb, ktoré sa objavili v prvej verzii G1 a sporadicky sa objavili aj v neskorších sériách smartfónov Pixel 7 a Pixel 8.

Ešte zaujímavejší je dôvod, prečo Tensor G5 sa objavil už teraz, keď má byť uvedený až so sériou Pixel 10 v roku 2025. Odpoveď znie, že Googlu to umožní v dostatočnom predstihu otestovať nový čip a vykonať akékoľvek opravy, ktoré sa v tomto veľmi dlhom časovom období objavia. To Googlu umožní pre sériu Pixel 10 pripraviť vyladenú čipovú sadu, ktorá bude zodpovedať presným predstavám spoločnosti.

Google pozýva na augustovú udalosť Made by GoogleZdroj: Google
Google pozýva na augustovú udalosť Made by Google

Keďže do predstavenia serie Pixel 10 je veľmi ďaleko, tak teraz je lepšie sústrediť sa na uvedenie série Pixel 9 so 4nm čipovou sadou Tensor G4, ktorá bude obsahovať osem jadier vrátane super-jadra Cortex-X4 s frekvenciou až 3,1 GHz, tri výkonné jadrá Cortex-A720 s frekvenciou až 2,6 GHz a štyri efektívne jadrá Cortex-A520 s maximálnou frekvenciou 1,95 GHz. 

Tensor G4 tentokrát vyrába spoločnosť Samsung Foundry.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.