Údajne sa tak stane v druhej polovici tohto roka.

Čínska spoločnosť už niekoľko rokov zápasí s neľahkou situáciou, do ktorej ju dostali sankcie uvalené USA. Okrem významných problémov so softvérom, gigant zápasí aj s hardvérovými obmedzeniami, čoho výsledkom je menej časté uvádzanie vlajkových telefónov. V rokoch 2021 a 2022 to bol každoročne iba jeden vlajkový telefón, pričom v predchádzajúcich rokoch sa ich začiatkom veľa fanúšikov značky tešilo práve na fotomobily série P. Zatiaľ najnovším počinom spoločnosti je vlajkový model Huawei P60 Pro, ktorý bol predstavený iba nedávno.

Huawei P60 ProZdroj: Huawei
Huawei P60 Pro

Pripomeňme si, že zatiaľ posledný model série Mate bol na trh uvedený v septembri 2022, avšak teraz sa zdá, že jeho pokračovanie je tu čo nevidieť. Portál PhoneArena informuje, že predstavenie série Mate 60 bude v treťom kvartáli tohto roka, a bude sa snažiť nadviazať na svojho vynikajúceho predchodcu.

Stále bez 5G

Na internet unikli informácie aj o technickej výbave, ktorá bude zahŕňať upravenú verziu čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2. V tomto prípade však nepôjde o upgrade, ako pri verzii Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, ale o absanciu 5G, čiže obmedzenia zo strany USA majú na Huawei stále veľký dopad.

Telefóny spoločnosti Huawei sú však aj naďalej jasným dôkazom pokroku v oblasti mobilnej fotografie, čo spoločnosť potvrdila aj pri sérii P60. Tá totiž obsahuje variabilnú clonu pre hlavné fotoaparáty. Clonu mohol používateľ meniť pomocou 10 polôh v rozsahu od f/1.4 do f/4, alebo nechať všetko na automatiku. Nie je tak prekvapením, že druhá generácia tejto technológie by sa mala objaviť práve v sérii Mate 60.

Satelitné pripojenie a Dynamic island

Pre čínsky trh sa údajne pripravujú verzie s podporou satelitného pripojenia, pričom používatelia budú môcť odosielať a prijímať textové správy aj v oblastiach bez mobilného signálu. Ďalšie zlepšenie sa očakáva aj pri funkcii nízkej spotreby, ktorá modelu Mate 50 Pro iba s 1 % batérie umožňovala uskutočniť 12 minút telefonických hovorov alebo tri hodiny pohotovostného režimu. Aj preto sa očakáva, že táto funkcia sa objaví aj v tohtoročnom pokračovaní série Mate. Nedávno sa objavili aj správy, že Huawei plánuje do svojich telefónov zakomponovať aj jednu z najžiadanejších funkcií série iPhone 14 Pro.

Huawei sa musel od roku 2019 vysporiadať s množstvom prekážok, ktoré však mali aj pozitívny vplyv na ďalší technologický vývoj spoločnosti. Minuloročný Mate 50 Pro totiž do svoje výbavy dostal ochranné sklo Huawei Kunlun, ktoré displej chráni pred poškriabaním a pred pádmi. Ďalším jasným dôkazom sily a pokroku spoločnosti Huawei je fotografická platforma XMAGE, ktorá má v plnej miere nahradiť technológie spoločnosti Leica, keďže tá sa rozhodla ukončiť partnerstvo s Huawei.

Huawei Mate 50 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei Mate 50 Pro

Hoci Huawei už nedokáže v predajoch obsadzovať popredné priečky (aspoň v EÚ), tak s touto spoločnosť je potrebné stále počítať, pretože vyrába jedny z najpokročilejších telefónov na trhu. Škoda iba, že mimo domovskej Číny je používateľský zážitok degradovaný chýbajúcimi Google službami, avšak stále sa nájdu používatelia, ktorí sa s tým vedia vysporiadať a nájdu si cestu menšieho odporu a Google služby aj do aktuálnych Huawei telefónov dostanú. Už teraz sa však môžeme tešiť na najinovatívnejší a najpokročilejší telefón tohto roka, ktorým Mate 60 bez pochýb bude. 

Pokým sa tak stane, tak si prečítajte recenziu na nedávno predstavený vlajkový model Honor Magic5 Pro, ktorý aj na Slovensko prináša odkaz spoločnosti Huawei, avšak aj s Google službami. Jeho hlavným konkurentom sú napríklad telefóny Samsung Galaxy S23+, S23 Ultra alebo Xiaomi 13 Pro.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.