Priekopník e-mobility, spoločnosť GreenWay získa investíciu vo výške až 85 miliónov EUR na rast a expanziu siete. Veľká investícia umožní spoločnosti GreenWay udržať a ďalej rozvinúť pozíciu regionálneho lídra v oblasti e-mobility.

Investícia prichádza v čase, keď nedostatok zemného plynu a rozkolísané ceny elektriny dokazujú nutnosť moderných energetických riešení.

Hlavné body novej investície

•  Medzinárodné infraštruktúrne investičné fondy Helios Energy Investments a Generation Capital poskytnú investície vo výške 85 miliónov EUR na rast spoločnosti GreenWay.

• Na investícii sa podieľajú tiež existujúci akcionári janom, a.s. a Neulogy Ventures.

• Kapitál bude použitý na inštalovanie väčšieho počtu nabíjacích miest,  rozšírenie siete a posilnenie technických a IT kapacít spoločnosti s cieľom ďalej zlepšovať služby zákazníkov a používateľov siete GreenWay.

• Ide o najväčšiu známu investíciu a prvú investíciu medzinárodného infraštruktúrneho fondu do infraštruktúry nabíjania elektromobilov v strednej a východnej Európe.

• Sieť spoločnosti GreenWay dnes predstavuje 447, prevažne rýchlonabíjacích staníc. V GreenWay je registrovaných 29 613 klientov.

• Spoločnosť GreenWay takisto prevádzkuje nabíjaciu infraštruktúru pre významných partnerov či automobilky, ako sú IKEA, Žabka, InPost, Mercedes, Kia a mnoho ďalších.

Helios Energy Investments (Helios) a Generation Capital (GC) uzavreli zmluvu so spoločnosťou GreenWay Holding o investícii viac ako 85 miliónov EUR do spoločnosti na financovanie jej dlhodobého rastu. K investícii sa pripojili existujúci akcionári janom, a.s. a Neulogy Ventures. Ide o najväčšiu známu investíciu do nabíjacej infraštruktúry v strednej a východnej Európe a takisto silný prejav dôvery v dlhodobý rast e-mobility a v spoločnosť, ktorá je jednotku v tejto oblasti v našom regióne.

Veľký objem finančných prostriedkov odráža silné základy GreenWay – vedúce postavenie na trhu, hlboké know-how v odvetví, odborne zdatný a aktívny tím, vedenie orientované na budúcnosť, pevnú organizáciu firmy, celkové zameranie na zákazníka a jasnú víziu transformácie sektora mobility v prospech zlepšenia životného prostredia.

Investícia prichádza v dobe, ktorá praje prechodu na elektromobily. V roku 2021 zo všetkých predaných nových automobilov v Európe bola 1/5 elektrifikovaných (BEV alebo hybridy) , čo predstavuje približne 2 milióny vozidiel v porovnaní s 1,3 miliónmi v roku 2020. Spoločnosť GreenWay a jej partneri vidia obrovský potenciál v regióne CEE s viac ako 100 miliónov obyvateľov. Rovnako ako je tomu pri elektrických automobiloch aj európsky trh s nabíjacou infraštruktúrou rastie exponenciálne a rýchlo sa konsoliduje.

Peter Badík, spoluzakladateľ a predseda predstavenstva GreenWay Holding k tejto investícii povedal:

„Spoločnosť GreenWay sme založili s cieľom vybudovať Európu, ktorá je čistejšia, zdravšia a menej závislá od fosílnych palív. Dôležitou súčasťou tejto vízie je vybudovanie infraštruktúry, ktorá umožní rýchle prijatie elektromobilov. Menšia závislosť od dovozu fosílnych palív je obzvlášť dôležitá v čase, keď zažívame problémy s dodávkami zemného plynu, nárast cien energií a politické nepokoje, ktoré sa týkajú najmä strednej a východnej Európy.

Peter Badík, CEO GreenWay

Teší ma, že GC a Helios sa pridávajú k tomuto poslaniu. Táto investícia nám dáva pevný finančný základ v čase, keď sa trh s poskytovaním nabíjania začína konsolidovať. Ako nezávislý hráč budeme mať dobrú pozíciu, aby sme mohli pružne reagovať a využiť príležitosti, ktoré tieto zmeny prinášajú.

Značnú časť prostriedkov investujeme do ďalšieho rozvoja tímu a rozšírenia nabíjacej siete. Budeme intenzívne investovať do zlepšovania našich IT a technických schopností, ktoré sú teraz, spoločne s budovaním fyzickej infraštruktúry, stredobodom našej stratégie.

Keď sa obzriem, ako ďaleko sme sa dostali od inštalácie prvých nabíjačiek na Slovensku a v Poľsku až po súčasnosť, som hrdý na všetko, čo tím spoločnosti GreenWay dokázal. Nedokázali by sme to bez podpory a spolupráce s ostatnými priekopníkmi  elektromobility  v tomto regióne, ktorí s nami ušli každý  elektrokilometer. . Spolu s celou komunitou elektromobilistov máme pred sebou ešte veľa spoločných ciest a mnoho ďalších ľudí, ktorých musíme zobrať na palubu.“