Vyžadujú OLED displej.

Samsung Galaxy S8 je výborný telefón, avšak má jeden nedostatok. Snímač odtlačkov prstov je umiestnený na chrbte, hneď vedľa fotoaparátu. Toto riešenie nie je najpraktickejšie, avšak Samsung nemohol spraviť nič iné. Technológie na zabudovanie snímača odtlačkov prstov do displeja ešte nie sú na dostatočne rozvinutej úrovni.

Budúci rok by sa však mala situácia zmeniť. Qualcomm oznámil, že od leta 2018 sa začnú na trhu objavovať smartfóny, ktoré obsahujú snímač priamo v displeji. Takéto čítačky odtlačkov prstov budú využívať ultrazvuk k tomu, aby rozpoznali odtlačok prsta a vďaka tomu môžu byť umiestnené aj priamo v displeji. Podmienkou je OLED panel s hrúbkou maximálne 1200 μm. V prípade LCD displeja nebude technológia fungovať. Ultrazvukový senzor odtlačkov prstov však ponúkne aj extra funkcie. Okrem odomykania telefónov dokáže rozpoznať tep srdca a krvný obeh.

Ultrazvukový snímač zmeria aj srdcový tep

Qualcomm tvrdí, že jeho snímač odtlačkov prstov je rovnako rýchly ako existujúce riešenia v prémiových telefónoch. Snímač funguje aj pri vypnutom displeji a aj pod vodou.

Výrobca oznámil aj dvojicu ďalších snímačov, ktoré môžu byť umiestnené pod kovom a sklom (nie však pod displejom) a využívajú totožnú ultrazvukovú technológiu. Smartfóny s touto technológiou prídu na trh skôr, začiatkom budúceho roka.

Prvé zariadenia so snímačom pod displejom prídu na trh v lete 2018

Zdroj: Android Police

Prečítajte si aj:

Quick Charge 4+: Qualcomm opäť zrýchlil a zefektívnil rýchle nabíjanie

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit