Telekom na špeciálnej tlačovke v Šamoríne zverejnil, ako sa darí jednotlivým značkám telefónov. Rovnako uviedol aj to, aký hardvér sa na Slovensku dobre predáva.

Telekom za prvý polrok tohto roka uviedol 50 kusov nového hardvéru a medzi nimi sú aj notebooky, nositeľné zariadenia a herné konzoly.

Samozrejme, podstatné pre Telekom sú telefóny. Ďaleko najviac sa za obdobie od januára do augusta tohto roka darilo telefónu Samsung Galaxy J5 2017, s odstupom je to Huawei P9 lite mini a nasleduje Samsung Galaxy A8 2018. Z hľadiska značiek sa dobre darí telefónom Motorola, Apple, Nokia ale aj Sony. Špeciálny prípad je práve Nokia 3310, čo je telefón s mechanickými tlačidlami. S touto značkou sa ešte v Telekome stretneme, aktuálne uvedie telefón 8110 4G aj s podporou VoIP a v banánovej farbe.

Značky sú v Telekome zastúpené tak, že veľkých hráčov tvorí skupina Samsung, Huawei, Lenovo/Motorola, úplne samostatne stojí značka Apple. Mobily od týchto výrobcov sa vždy presadia a tvoria základ ponuky tohto operátora. Telekom určite nechce mať jedného dominantného hráča v telefónoch, nie je to správne a je to aj čiastočne rizikové.

Ďalšiu skupinu tvorí Sony, Nokia a Alcatel, čo sú značky, ktorým sa celkom darí predávať svoje produkty cez Telekom a majú potenciál aj do budúcnosti. Tretiu skupinu tvorí LG, HTC, CAT, Landrover, Blackberry a prekvapivo aj Honor, ktoré sa v Telekome predávajú systematicky menej a ich osud je skôr otázny.

Tieto informácie boli uvedené na tlačovej konferencii značky Sony a preto prinášame aj podrobnejší pohľad na jej ponuku a úspešnosť. Jednoznačne najúspešnejším je model Xperia L1, celkom sa ale darí aj vlajkovým lodiam XZ2 a XZ Premium. Veľké očakávania sa vkladajú aj do modelu XZ3, ktorý sa v Telekome začne predávať od októbra a bude k dispozícii v šedej farbe.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.