Logitech ponúka kompletný prémiový video konferenčný systém Rally s modulárnou architektúrou. Vyskúšali sme jeho funkciu a mali sme požičané bohato vybavené riešenie s označením Logitech Rally Plus + MS Teams TAP + NUC i7. To je špeciálne prispôsobené na video konferenciu pomocou Microsoft Teams, ale dá sa využiť aj univerzálnejšie.

S týmto balíkom premeníte akúkoľvek miestnosť na profesionálne tímové konferenčné štúdio so spoľahlivým pripojením, ľahkým zdieľaním obsahu a centrálnym ovládaním miestnosti pre online stretnutia.

Základ úspechu konferencie – dobre vidieť

Kamera Logitech Rally ponúka Ultra-HD 4K rozlíšenie, modulárne audio komponenty, rozsiahle možnosti riadenia PTZ (otočenie, nakláňanie a zoom) na kamere a technológiu Logitech RightSense. Kamera tak automaticky nastavuje parametre snímania účastníkov konferencie, optimalizuje farbu a jas pre tváre účastníkov. Kamera umožňuje otáčanie: ±90°, nakláňanie
+50°/-90°, 15× HD zoom, zorné pole 90° zorné a má aj funkciu automatického zaostrenia. Jej súčasťou je aj diaľkové ovládanie a proti ukradnutiu je chránená portom Kensington. Objektív kamery sa na zaistenie maximálnej ochrany súkromia v dobe nečinnosti uloží do polohy -90° a teda kamera v týchto chvíľach nedokáže prenášať žiadny obraz z miestnosti.

Logitech Rally kamera so 4K rozlíšením

Logitech Rally kamera so 4K rozlíšením a diaľkovým ovládaním

Nie je vás dobre počuť – to sa s Logitech Rally nestane

Súčasťou dodávky sú mikrofóny a reproduktory Rally, čo prináša zrozumiteľnosť hlasu a odstraňuje tradičný problém pri  video konferenciách. Systém Logitech Rally však celkovo uľahčuje a spríjemňuje video konferencie a dobre si poradí aj so zvukom.

Mikrofón Mic Pod tak umožňuje kvalitne snímať zvuk v priemere do 4,5 metra. Mikrofóny sú vybavené funkciou automatického potlačenia akustickej ozveny a automaticky aj detegujú hlasovú aktivitu plus potláčajú okolitý hluk. V dodávke, ktorú sme testovali sú dva takéto mikrofóny, čo plne vyhovuje pre 16 účastníkov pri video konferencii. Reťazovo je možné maximálne prepojiť 7 takýchto účastníkov, čo vyhovuje pre až 46 účastníkov.

Mikrofón Rally a TAP na realizáciu konferencie

Mikrofón Rally a TAP na realizáciu konferencie

Ďalšou súčasťou dodávky sú dva výkonné 76 mm reproduktory a pripájajú sa pomocou mini XLR káblu kvôli vyššej kvalite reprodukovaného zvuku. Generujú veľmi dobrý zvuk.

Do zasadačiek rôznych veľkostí prípadne do učební tak prináša Rally štúdiovú kvalitu obrazu, čistý zvuk a vlastne plne automatizované snímanie videokonferencií. Navyše, celé toto riešenie je škálovateľné, a teda ho možno plne prispôsobiť aktuálnej veľkosti vášho priestoru a počtu účastníkov.

Oddelené reproduktory od mikrofónov v rodine Logitech Rally

Oddelené reproduktory od mikrofónov v rodine Logitech Rally

A nech to dobre vyzerá

Všetky komponenty zo stavebnice Rally sú vyhotovené tak, aby dobre zapadli do profesionálneho prostredia, majú elegantný dizajn a celok je dodávaný vrátane kompletnej kabeláže. Vo výbave sme našli aj prehľadné návody a schémy, ako celý systém zapojiť.

Balenie obsahuje všetky potrebné káble a prichytávacie mechanizmy tak, aby to, čo nie je treba vidieť ani vidieť nebolo. Takto sa dosahuje elegantný vzhľad miestnosti bez kopy káblov. Na stole je potom len prepojovací tablet s označením TAP, vidíte tiež mikrofón Mic Pod s tlačidlom za stíšenie snímania zvuku. Na prvý pohľad tak vidíte, či sa hlas k protistrane prenáša alebo nie. Okrem toho vidíte reproduktory, kameru Rally a prezentačnú plochu, obe pred rokovacím stolom. Dobre premyslený káblový manažment umožňuje inštaláciu v prostredí rôzneho typu.

Konferencia aj s perifériami

Súčasťou dodávky je Displej Hub a Table Hub a tieto prepájajú všetky ostatné káble. Tie sú ukryté pod stolom aj spolu s miniatúrnym počítačom Intel NUC i7, ktorý je potrebný na riadenie celého rokovania. Oba spomenuté rozbočovače sú pripojené pomocou 5 metrového kábla CAT6 (môže sa použiť do dĺžky až 50 metrov) a sami ponúka celý rad konektorov.

Logitech Rally pri testovacej video prezentácii

Logitech Rally pri testovacej video prezentácii, pod displejom je Rally reproduktor a vpredu kamera Rally

Práve pomocou nich je možné pripojiť periférie k celému systému – napr. USB kľúč ale aj celý notebook či smartfón. Čaro tohto systému je, že tieto periférie dokáže dobre spracovať  a vy naozaj môžete realizovať svoju prezentáciu zo svojho notebooku a prenášať ju v super kvalite obrazu a zvuku kamkoľvek.

Počítač Intel NUC i7 riadi celý proces komunikácie

Počítač Intel NUC i7 riadi celý proces komunikácie

Kamera detailnejšie

Funkcia RightSight na kamere Rally pomocou umelej inteligencie rozozná účastníkov konferencie a to bez ohľadu na ich vzdialenosť od objektívu. Funkcia RightLight dokáže rozlíšiť tváre účastníkov od pozadia a vytvoriť tak prirodzene vyzerajúce odtiene pleti. Samozrejme, v dobe „rúškovej“ sa to až tak nevyužije, ale veď ona zase pominie a naše tváre budú na video konferencii vyzerať normálne. Kamera sa dokáže otáčať a nakláňať a tak sleduje prípadný pohyb hovoriaceho alebo sa prepne na iného človeka, ak začne hovoriť.

Kamera Logitech Rally automaticky vylepšuje podanie tvárí a zaostruje na hovoriaceho

Kamera Logitech Rally automaticky vylepšuje podanie tvárí a zaostruje na hovoriaceho

Zvuky detailnejšie

K tomu pristupuje funkcia RightSound, ktorá je určená na vytvorenie čistého zvuku s potlačením hluku na pozadí, efektu echo ako aj s automatickým vyvážením hlasitosti hlasu vrátane zamerania sa na človeka, ktorý aktuálne hovorí. Aj preto je možné v konferencii použiť viacero mikrofónov (max. 7) a tieto sa medzi sebou automaticky prepínajú tak, aby sa zachytil čo najkvalitnejší zvuk. Opäť nezávisle od toho, kto práve hovorí a ako ďaleko je od najbližšieho mikrofónu.

Rodina Rally Plus s dvoma mikrofónmi a reproduktormi

Rodina Rally Plus s dvoma mikrofónmi a reproduktormi

Logitech Rally používa priestorovo oddelené mikrofóny a reproduktory. Ideálne je totiž mať reproduktory umiestnené blízko prezentačného displeja, lebo zvuk je v tomto prípade lepšie prepojený s obrazom. Hlasy účastníkov, ktorí sú pripojení na diaľku pritom prichádzajú z prednej časti miestnosti, čo odpovedá skutočnosti a preto ich ľudský mozog intuitívne lepšie spracuje.

Vyhodnotenie

Logitech Rally sme si vyskúšali na príklade video konferencie a s kvalitou obrazu aj zvuku sme boli veľmi spokojní. Inštaláciu systému je lepšie zveriť špecializovanej firme resp. osloviť integrátora tohto riešenia. Výhodou je, že toto je robustný systém, ktorý funguje aj v drsnejších podmienkach, výborná je kvalita káblov ale aj prepojovacích adaptérov. T všetko dáva dobrý predpoklad na to, že vaša video konferencia bude na vašej strane bez výpadkov, ideálne ak sa koná cez systém Microsoft Teams. Na tento systém je celá táto dodávka špecializovaná. A to predovšetkým svojím komponentom TAP s licenciou na Microsoft Teams a možnosťou mimoriadne jednoduchej realizácie schôdzky, pri ktorej sa potrebujete vidieť a počuť.

Logitech TAP ako dotykové zariadenie na jednoduché ovládanie video konferencie

Logitech TAP ako dotykové zariadenie na jednoduché ovládanie video konferencie

V nasledovanej časti si povieme o systéme Logitech Swytch, ktorý umožňuje ešte viac posilniť univerzálne použitie Logitech Rally napr. v prípade schôdzky konanej cez Cisco Webex alebo Zoom.

Cena: 7488 eur za Logitech Rally Plus + MS Teams TAP + NUC i7

Zapožičal. AV Integra

Článok vznikol v spolupráci s firmami: 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.