V dnešnej dobe si len ťažko predstavíme, kam by sa ešte telefóny mohli posunúť. Jeden výrobca však s istotou vie, že bude vyrábať kvalitné modely aj naďalej, ide o iPhone od Applu.

Prémiový výkon telefónov, nadštandardné fotoaparáty, ktoré častokrát padnú do ruky aj profesionálom a tiež batérie, s ktorými vydržíme používať naše zariadenia pokojne aj niekoľko dní. Výrobcovia smartfónov sa častokrát predbiehajú, kto vyrobí tú najlepšiu vlajkovú loď, až sa zdá, že už sa nie je kam posúvať. Zatiaľ čo v minulosti bolo bežné, že telefóny medziročne ponúkli veľké zmeny, dnes je to už len o menších úpravách a číslach, ktoré by sme si kedysi ani len nepredstavili. 200-megapixelové fotoaparáty? 120 W nabíjanie? Takéto čísla sa nám ešte pred pár rokmi zdali nepredstaviteľné.

Pri výbere nového smartfónu častokrát pozeráme po tých istých výrobcoch, ktorí tvoria akúsi známku kvality. Bežne ide o spoločnosť Apple, ktorá dlhoročne predstavuje smartfóny zo série iPhone. Apple si zakladá na kvalite, a preto sú ich telefóny častokrát oveľa drahšie ako priemerný Android. Medzi výrobcami Androidov do TOP výrobcov bezpochyby patrí taký Samsung, Xiaomi či HONOR.

iPhone – smartfón, ktorý s nižšími číslami potvrdzuje kvalitu

Ako sme už spomínali prelomové čísla pri fotoaparátoch či nabíjaní, Apple sa za vyššími číslami neponáhľa. Zatiaľ čo minuloročný iPhone 14 ponúkol len 12 Mpx hlavný snímač fotoaparátu, jeho nástupca v podobe iPhone 15 prešiel na 48 Mpx hlavný snímač fotoaparátu. Aj napriek tomu, že Android smartfóny 48 Mpx fotoaparáty ponúkali ešte pred rokom 2020, Apple sa nemá kam ponáhľať. Nie je to len o číslach.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Podľa rebríčka DxOMark, ktorý pravidelne hodnotí smartfóny na základe rôznych testov, sa Apple s modelom iPhone 15 Pro (Max) umiestnil v hodnotení najlepších fotomobilov na krásnej tretej priečke. Mnohí týmito telefónmi nahrádzajú klasické fotoaparáty a nie je sa čomu čudovať. Ak však porovnáme model iPhone 15 Pro (Max) na tretej priečke s modelom Samsung Galaxy S23 Ultra s 200 Mpx fotoaparátom, tak ten sa objavil až na 21. priečke.

Je potrebné sa teda ponáhľať za vyššími číslami v oblasti fotoaparátov? Podľa Applu nie. Posúvať sa je však stále kam, keďže existujú aj lepšie fotomobily, teda aspoň podľa vyššie spomínaného rebríčka. Je však vysoko nepravdepodobné, že Apple svoje iPhony v blízkej dobe poteší väčším počtom megapixelov. Skôr sa sústredí na iné parametre.

Batériu je stále kam posunúť

Kapacita batérie je dlhodobo slabým miestom používateľov iPhonov. Základný model iPhone 15 disponuje kapacitou batérie na úrovni 3349 mAh. Takáto kapacita sa dnes už nenachádza ani len v lacnejších Androidoch. A nech to má Apple akokoľvek prešpekulované s optimalizáciou systému, ktorá by mala udržať batériu s nižšou úrovňou vybíjania, používatelia sú stále nespokojní. Ktorým smerom by sa teda mal Apple uberať pri vylepšovaní telefónov? Práve smerom batérie, prípadne rýchlejšieho nabíjania.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Posledné dve generácie modelov zo série iPhone 14, resp. iPhone 15 ponúkajú nanajvýš 15 W nabíjanie. Takáto hodnota je bežná pri lacných Androidoch. Je však skutočne toto hodnota, ktorá by mala byť v smartfónoch s cenou okolo 1000 eur a viac? Pravdepodobne nie. Tu ale treba Applu ospravedlniť pomalšie nabíjanie pri nižších kapacitách batérie. Nabíjanie týchto telefónov teda netrvá príliš dlho.

Konštrukcia – smerom k titánu

Titánové rámčeky, toto je novinka, ktorú tento rok priniesol model iPhone 15 Pro (Max). Vylepšovanie konštrukcie je nekonečným bojom o to, ktorý materiál je najlepší. Len chvíľu po predstavení série iPhone 15 sa totiž začali internetom šíriť informácie o tom, ako je titánové spracovanie konštrukcie nekvalitné. Nie je to však problémom všetkých modelov a rovnako väčšina používateľov okamžite po kúpe telefónu siahne po ochranných krytoch.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Na konštrukcii sa však stále dá zapracovať a Apple neustále posúva toto odvetvie ďalej. Nie nadarmo sa vraví, že Apple je v tomto akýmsi trendsetterom. Mnohí výrobcovia sa inšpirujú práve u Applu nielen v oblasti dizajnu telefónov, ale aj v rámci systémových funkcií a ďalších oblastí.

USB-C: Konečne!

Ďalšou oblasťou, kam sa Apple v roku 2023 konečne posunul, je príchod USB-C konektora nabíjania. Nabíjanie telefónu po približne dekáde prešlo z lightning konektora na univerzálny štandard blízky aj Androidom. Je však tento spôsob nabíjania finálny? Ťažko dnes určiť, kam sa konektory a nabíjanie posunú v budúcnosti. Apple sa však bezpochyby chce sústrediť aj na bezdrôtové nabíjanie, čo by mohlo v budúcnosti prispieť k úplne bezportovým telefónom.

iPhone 14Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone 14

Apple je v tomto smere revolučným výrobcom, pretože práve táto spoločnosť v minulosti odstránila 3,5 mm jack, následne sa posunula k možnosti eSIM namiesto klasickej karty SIM a bezdrôtové nabíjanie by v budúcnosti mohlo byť niečím, čo by z telefónov odstránilo aj porty nabíjania.

Aká je teda budúcnosť iPhonov?

Apple v prípade série iPhone 15 odviedol dobrú prácu, nakoľko v porovnaní so sériou iPhone 14 priniesol množstvo inovácií. Ide o prémiové telefóny, ktoré si získali srdcia mnohých fanúšikov a veríme, že aj tento rok prinesie skvelé modely zo série iPhone 16. Tie si rovnako majú prejsť menšími zmenami napríklad v podobe nového tlačidla s názvom Capture button.

Pokrok v smartfónoch však už nebude pravdepodobne taký rýchly ako v minulosti. Či už teda ide o Androidy alebo iPhony, nové funkcie a súčasti budú pribúdať. Budúcnosťou sú bezpochyby aj skladateľné smartfóny, telefóny čoraz odolnejšie voči vode a prachu a Apple má tiež ešte stále čo vylepšovať aj v displejoch. Medzigeneračný pokrok však nebude taký rýchly.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.