Keď sa nedá zbieranie dát vypnúť, má to svoj dôvod.

Kauza ohľadom „špehovania“ používateľov systémom Windows 10 postupne utícha. Pôvodné reakcie boli prehnané aj kvôli článkom, ktoré chceli vyvolať senzáciu (napr. tento). Postupne sa však objavili ďalšie články, ktoré svoje tvrdenia podložili aj vlastným prieskumom. Ten dokázal, že Windows 10 nerobí nič, čo by nemal. Spomeňme analýzy, ktoré spravila ArsTechnica a root.cz. Microsoft takisto reagoval, prostredníctvom blogu. Téme „špehovania“ systému sa venujeme v novembrovom vydaní nášho magazínu. Pár testov sme spravili aj v redakcii.

Otázky tohto typu však zaujímajú aj portál PC World, ktorý sa rozprával s korporátnym viceprezidentom Microsoftu. Joe Belfiore vysvetľuje zbieranie a odoslanie informácií do Microsoftu nasledovne:

Pokiaľ sme neumožnili niektoré funkcie (ktoré zbierajú dáta) vypnúť, urobili sme to pre dobro systému. Informácie, ktoré máme k dispozícii, sú veľmi užitočné, keď systém spadne alebo nepracuje tak, ako by mal. Pomáhajú nám vylepšovať celý ekosystém a zlepšovať zážitok všetkých používateľov – nie je to niečo, čo by malo byť zásadným problémom z hľadiska súkromia.“

Belfiore však pripustil, že používatelia reagujú na niektoré funkcie veľmi citlivo a prisľúbil, že Microsoft ich bude počúvať, aby našiel optimálnu rovnováhu.

Dodajme, že základné nastavenia súkromia si môžete veľmi jednoducho skontrolovať v nastaveniach. K dispozícii sú aj pokročilé nástroje.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit