Napriek svojim problémom s Apple zostáva Qualcomm špičkovým hráčom v oblasti celulárnej konektivity.

Spoločnosť práve predstavila svoj prvý bezdrôtový modem X24, ktorý môže dosiahnuť neuveriteľnú rýchlosť sťahovania až 2 Gbps v 4G LTE sieti. Pri výrobe sa použije 7nm výrobný proces, ktorý je pripravený prísť do „komerčných zariadení“ do konca roka.

Je oveľa rýchlejší ako X20 v Snapdragon 845, ktorý príde s novým Samsung Galaxy S9 na americký trh. Ten môže dosahovať rýchlosť až 1,2 Gbps, rovnako ako súčasný špičkový modem využívaný v Huawei Mate 10 Pro. Nutná je ale podpora rýchlej siete od lokálneho operátora.

Pokiaľ ide o modemy spoločnosti Intel, ktoré sa budú pravdepodobne výhradne používať v nových iPhonoch, tak najrýchlejším zatiaľ doteraz predstaveným je XMM7060. Tento model, ktorý sa môže objaviť v iPhonoch 2018 ponúka rýchlosť maximálne 1,6 Gbps.

Moden X24 môže byť považovaný za 5G, hoci telefóny s ním by stále museli mať súčasne aj 4G LTE modem, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 2 Gbps. Fungovanie by muselo byť podporované s extra rozbočovačom, aby sa mohla využiť akékoľvek služba siete, ktorá bude práve k dispozícii.

Nehovoríme tu len o rýchlostiach, pretože pre reálne skúsenosti so sieťou 5G sa budú musieť používať siete s krátkymi vlnami, ktoré sú využiteľné iba na pokrytie centier miest. Prvým skutočným modem pre 5G sieť je X50, ktorý príde v roku 2019. Ostatné aspekty siete 5G nie sú o nič menej dôležité, ako je extrémne nízka latencia a schopnosť pripojiť oveľa viac zariadení k jednému vysielaču.

Kedy skutočne príde 5G sieť?

Bude to vtedy, akonáhle sa budúci rok predstaví Snapdragon 855 pre Galaxy S10, resp. Galaxy X10. Modem X24 spolu s X50 budú tvoriť akýsi „subsystém”.

Už teraz je možné predpokladať, že prechod na 7nm výrobný proces sa už deje a predstaví sa pri vlajkových lodiach pre rok 2019. Stále je kladený veľký dôraz na výkon a hlavne na výdrž batérie na jedno nabitie.

zdroj: phonearena

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Orange predstavil možnosti 5G sietí. Tvrdí, že ich budovanie bude doteraz najnáročnejším projektom (doplnené)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.