Hardvér od Qualcommu je výkonnejší ako ten od Intelu. Minimálne čo sa týka rýchlosti prenosu dát v miestach so slabším pokrytím.

Vedeli ste, že nie každý model iPhonu X je vyrábaný rovnocenne? To, že výrobcovia smartfónov používajú v modeloch s rovnakým označením rozličné komponenty v závislosti od cieľového trhu, je všeobecne známe. Výnimkou nie je ani Apple, ktorého dodávateľmi modemov do modelu X sú známi poprední hráči v oblasti mikroprocesorov, americké spoločnosti Qualcomm a Intel. Ktorý modem, respektíve prevodník signálu sa ukrýva vo vnútri toho vášho? To záleží od distribútora, respektíve operátora, ktorý vám ho predal. Napríklad v USA sú iPhony X u operátorov AT&T a T–Mobile vybavené hardvérom od Intelu, zatiaľ čo zákazníci Sprintu a Verizonu majú „pod kapotou“ desiatej generácie iPhonu modem od Qualcommu.

Zaujímavú štúdiu si analytickou a testovacou spoločnosťou Cellular Insights nechal vypracovať uznávaný technologický portál PCMag. Cieľom štúdie bolo porovnanie výkonnosti jednotlivých modelov v LTE sieti (označovanej aj ako 4G). Konkrétne bolo testované LTE pásmo 4, ktoré je používané všetkými veľkými operátormi v USA, Kanade i Latinskej Amerike. A čo výsledok?

Testy ukázali, že pokiaľ sa iPhone X nachádza v slabšom pokrytí signálu LTE siete, víťazí modem od Qualcommu. Pri dostatočnej úrovni signálu boli na tom obaja súperi podobne s dosahovanými rýchlosťami tesne pod 200 Mbit/s. Hardvér od Qualcommu začínal mať postupne navrch pri poklese úrovne signálu. Kým pri poklese na hodnotu -87 dBm si iPhone X s Qualcomm modemom udržoval stabilne nadpriemernú rýchlosť, rýchlosť prenosu dát na iPhone X s Intel modemom v porovnaní s ním výrazne poklesla. Pre oba typy modemov sa ukázala kritickou hranicou hodnota signálu -129 dBm, respektíve -130 dBm, kedy oba prestali úplne pracovať.

Napriek týmto pozitívnym výsledkom v prospech Qualcommu je budúca spolupráca dvoch technologických gigantov nejasná. Aktuálne sú totiž Apple a Qualcomm nie len partnermi, ale i protivníkmi potom, čo Qualcomm zažaloval Apple za porušenie patentov a žiada súdy o úplné zastavenie produkcie iPhonov.

Zdroj: Cnet

 

Mohlo by vás zaujímať:

VIDEO: Ondrejov svet – ako sa dostal Apple k cene nového iPhone X