Ten pohľad stojí za to.

Pri fotografovaní je niekedy treba väčší odstup na to, aby sme zachytili scénu dostatočne pôsobivo. Osobitne to platí napríklad o fotografovaní či natáčaní videí z drona, keď objekty na scéne vidíme z úplne inej perspektívy, ako keď stojíme na zemi.

Čo však ísť ešte oveľa, oveľa ďalej a fotografovať priamo z obežnej dráhy? Jedna takáto mimoriadne úchvatná fotografia sa aktuálne podarilo astronautovi Joshovi Cassadovi, ktorý z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) odfotografoval polárnu žiaru a obrázok zverejnil na Twitteri. Informuje o tom portál Bgr.com.

Keďže ISS sa sa pohybuje na obežnej dráhe v priemere 400 kilometrov nad zemským povrchom, astronauti majú nezriedka jedinečné možnosti pohľadu na našu materskú planétu. Tentoraz to bola práve polárna žiara, ktorú Cassada opísal len dvoma slovami – absolútne neskutočné.

Samozrejme, toto nie je jediná tohtotýždňová novinka z vesmírnej stanice. NASA a SpaceX stále pracujú na štarte misie Crew-6, ktorá bola zrušená len dve minúty pred štartom a na stanicu má dopraviť ďalších štyroch astronautov.

Okrem toho pri ISS zakotvila ruská raketa Sojuz MS-23 bez posádky, ktorá má zo stanice odviezť trojicu kozmonautov, ktorí tam dočasne uviazli. Príčinou bolo poškodenie pôvodného návratového modulu mikrometeoritom, ktorý spôsobil jeho netesnosť.

Zdroj: Bgr.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.