Najnovšia čipová sada prichádza s vyšším grafickým výkonom a vylepšenou efektivitou.

Tesne pred summitom spoločnosti Qualcomm, unikli správy o definitívnom pomenovaní nového high-end čipsetu Snapdragon. Pred pár mesiacmi sme sa spoliehali na osvedčené označovanie čipov, pričom počas leta sa dostali na verejnosť správy, že práve s príchodom 5G technológie, by sa mali pripravované čipy začať označovať po novom. Na to mali slúžiť štvorciferné čísla.

Nakoniec sa ukázalo, že interné označovanie je síce štvorciferné, ale nakoniec sa predsalen dočkáme Snapdragonu 855 a nie Snapdragonu 8150Hlavným ťahákom je nový 7nm výrobný proces, ktorý by mal výrazne zlepšiť životnosť batérie a súčasne zlepšiť výkon. To sa samozrejme vždy očakáva s príchodom novej generácie. Spoločnosť tiež informovala aj o vylepšeniach v oblasti AI s tým, že môžeme v porovnaní s predchádzajúcou platformou, očakávať vylepšenie výkonu umelej inteligencie až trojnásobne.

K dispozícii je nový vyhradený obrazový procesor, ktorý teraz dokáže spracovať hĺbkové mapovanie rýchlosťou až 60 snímok za sekundu, čo by malo výrazne zlepšiť aplikáciu rozšírenej reality. Nový obrazový procesor tiež umožňuje záznam videa v 4K HDR pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, a to iba s 25% doposiaľ používanej energie. Na konferencii spoločnosť predstavila aj ďalšie dve zaujímavé novinky. Prvou je ultrazvukový snímač odtlačkov prstov – Qualcomm 3D Sonic Sensor, ktorý dokáže detekovať prsty aj v prípade, že sú mokré alebo pokryté nečistotami.

Očakávanou súčasťou summitu, bolo predstavenia riešení aj v oblasti 5G. Qualcomm nebude integrovať do každej čipovej sady Snapdragon 855 modem X50. Namiesto toho sa bude využívať modem X24, ktorý dokáže dosiahnuť teoretickú rýchlosť sťahovania až 2 Gbps. Modem X50 bude samozrejme pripravený na pripojenie k hardvéru výrobcov telefónov, ktorí by v roku 2019 chceli integrovať podporu pre 5G sieť aj do svojich zariadení.

V budúcom roku sa očakáva, že veľká časť vlajkových lodí, bude využívať práve čipset od Qualcommu – Snapdragon 855. Pokiaľ vás zaujíma, čo sa dialo počas prvého dňa Qualcomm summitu, tak si to môžete pozrieť vo videu nižšie.

Zdroj: TheVerge, PocketNow

Prečítajte si aj:

Aké využitie prinesie 5G?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.