Naznačujú to najnovšie úniky.

Doplnené 4. 12. 2018: Nový čipset dostane definitívne označenie – Snapdragon 855.

High-end čip Snapdragon 855 dostane do výbavy modem Snapdragon X50. Je skonštruovaný tak, aby zodpovedal požiadavkám na pripojenie do 5G siete. CPU bude obsahovať tri klastre s najsilnejším jadrom (jadrami) taktovaným na 2,84 GHz, GPU bude Adreno 640.

S týmito novými informáciami prišiel známy leakster Roland Quandt. Dnes začína spoločnosť Qualcomm svoj výročný summit na Havaji, takže za pár hodín sa dozvieme všetky potrebné detaily o novinkách a vlajkovom čipsete pre rok 2019.

Zdroj: WinFuture

Pôvodný článok 29. 11. 2018: Spoločnosť Qualcomm sa pripravuje na predstavenie ďalšej generácie čipsetov Snapdragon. Začiatkom decembra sa na Snapdragon Technology Summit dozvieme aj novinky, ktoré budú dôležité pre výrobcov smartfónov, operátorov a dokonca výrobcov notebookov. V období od 4. – 6. decembra bude ostro sledovaná aj téma o pripravovanom spustení 5G siete a riešeniach, ktoré súvisia s touto problematikou.

Momentálne sa nachádzame v momente, kedy by mohol Qualcomm opätovne zmeniť označovanie svojich čipsetov, čomu už naznačovali dávnejšie úniky. Pred pár rokmi sme sa stretávali s čipsetmi s označením S1 / S2 / S3 / S4 a do tohto roka sme boli zvyknutí na súčasné označovanie v sériách 200/400/600/700/800. Toto označovanie by malo byť čoskoro tiež ukončené, čomu naznačujú aj nedávne benchmarkové testy, kde sa objavil čip s označením Snapdragon 8150.

Doteraz sme takmer s istotou predpokladali, že pripravovaný high-end čipset ponesie označenie práve Snapdragon 8150. Najnovšie správy toto tvrdenie vyvracajú a tvrdia, že označenie Snapdragon 8150 bolo iba interné pomenovanie a nie finálne označenie.

Na druhej strane informácia o mylnom označení nového vlajkového čipu, neponúka žiadne alternatívne pomenovanie pripravovaného Snapdragonu. S označením Snapdragon 855 sme sa “rozlúčili” už dávnejšie a vzhľadom na nové 5G čipy sa spoločnosť Qualcomm rozhodla pomenovať nový modelový rad inak. Na tento účel poslúžia namiesto troch, až štyri číslice.

Najnovšie informácie takisto odporúčajú, aby sme príliš nedôverovali predchádzajúcim špekuláciám o rozdelení CPU v kombinácii 1 + 3 + 4 jadrá. Všetko môže byť nakoniec úplne inak. Qualcomm zrejme pracuje aj na ďalšom čipe, špeciálne navrhnutom pre notebooky so systémom Windows. Spoločnosť používa vnútorné kódové označenie sm8180, ale nebuďme prekvapení, pokiaľ sa tento čip bude nakoniec volať inak, ako Snapdragon 8180.

Zdroj: PCMag

Prečítajte si aj:

Kirin 980: Huawei predstavil prvý 7nm procesor, výkon bude využívať flexibilnejšie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.