Celé týždne nebolo jasné, ako sa astronauti vrátia domov.

Ruská vesmírna agentúra Roskozmos pošle k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) novú raketu s kozmickou loďou Sojuz zo Zeme, aby domov dopravila trojicu astronautov,ktorí majú v súčasnosti problém vrátiť sa späť z vesmíru.

Ich pôvodnú kozmickú loď Sojuz, ktorou na ISS pricestovali, totiž počas kotvenia pri stanici zasiahol meteoroid a spôsobil netesnosť jej chladiaceho systému. Hoci šlo o dieru s priemerom iba jeden milimeter, na chladiacom systéme došlo k nezanedbateľným škodám a tým sa Sojuz stal nespôsobilým na prepravu kozmonautov, pretože pri návrate na Zem by mohlo dôjsť k ohrozeniu ich životov.

Na návrat trojice astronautov sa zvažovali viaceré možnosti. Americká vesmírna agentúra NASA rokovala so SpaceX o možnosti prípadného vyslania jej vesmírnej lode Crew Dragon, ktorá by trojicu dopravila na Zem. Mohli tiež využiť ďalší Crew Dragon, ktorý je ako záchranný modul zakotvený priamo pri ISS. Ak by však ním traja kozmonauti odleteli, zvyšná štvorica ľudí na ISS by zostala bez možnosti núdzového opustenia stanice v prípade kritickej situácie.

Stopa výfukových plynov rakety SojuzZdroj: Twitter.com/Bob 'Farmer' Hines
Stopa výfukových plynov rakety Sojuz

Treba ale zdôrazniť, že k takémuto scenáru zatiaľ nedošlo a celá posádka na ISS má dostatok zásob a nehrozí jej žiadne nebezpečenstvo. Vďaka novej kozmickej lodi Sojuz, ktorá k ISS zamieri prázdna, im zostane k dispozícii aj záchranný modul Crew Dragon pre prípad potreby.

ISS má už väčšinu svojej existencie za sebou, keďže jej fungovanie sa datuje od vypustenia prvého modulu Zaria v roku 1998 a prevádzkovanie stanice je aktuálne naplánované do roku 2030. Podľa Wikipedie už dvakrát ale došlo k jeho predĺženiu, keďže pôvodne sa s ISS rátalo len do roku 2016 a následne do roku 2024.

V roku 2031 by ISS mala byť riadene nasmerovaná do atmosféry tak, aby zhorela v atmosfére a jej zvyšky dopadli do neobývaných oblastí Tichého oceána. Nahradiť by ju mali orbitálne stanice súkromných subjektov a prípadne aj stanica na obežnej dráhe Mesiaca či rovno lunárna základňa.

Zdroje: TheGuardian.com,Wikipedia.org

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.