Obľúbené slúchadlá od Samsungu by zrejme čoskoro mali prísť v novej generácii.

Samsung Galaxy Buds2 sú dobrou voľbou v segmente plne bezdrôtových slúchadiel strednej triedy, kde v ich prospech hovorí okrem iného cena v súčasnosti začínajúca okolo 75 eur. Boli však predstavené už pred takmer dvoma rokmi, v auguste 2021, a aj medzi nimi a prvou generáciou bol dvojročný odstup. To by mohlo naznačovať, že výrobca už chystá predstavenie ich nástupcu. Čo všetko sa o budúcich Galaxy Buds3 zatiaľ vie a čo sa od nich očakáva, zhrnul portál AndroidAuthority.com.

Hneď na úvod treba spomenúť, že Samsung zatiaľ oficiálne neprezradil nič, čo by sa týchto slúchadiel týkalo, takže ide len o fámy a nepotvrdené informácie. Predstavenie Galaxy Buds3 v roku 2023 sa však javí pravdepodobné okrem iného z dôvodu, že v cenovom segmente okolo 60 až 120 dolárov predstavili v poslednej dobe svoje slúchadlá výrobcovia ako Huawei s FreeBuds 5i, Sony s modelom WF-C700N a Oneplus so svojimi Nord Buds 2. Tieto modely prinášajú vylepšené aktívne potlačovanie hluku (ANC) a lepšiu kvalitu zvuku, takže Samsung proste potrebuje niečo, čím by im kontroval.

Galaxy Buds3 Pro to s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú, veď druhú generáciu výrobca predstavil len pred necelým rokom a navyše ide o drahšie slúchadlá. No a ak by k predstaveniu Buds3 niekedy teraz malo naozaj dôjsť, dobrou príležitosťou je napríklad podujatie Galaxy Unpacked, ktoré sa koná 26. júla. Niektoré zdroje však tvrdia, že vtedy bude predstavených dosť iných zariadení a slúchadlá by pri nich až tak nezarezonovali.

Samsung Galaxy Buds2 ProZdroj: Samuel Hindy
Samsung Galaxy Buds2 Pro

Dizajn a špecifikácie

Z hľadiska dizajnu by mohlo prísť k zmene povrchovej úpravy. Galaxy Buds2 majú lesklý povrch, čo v dnešnej dobe nevyzerá až tak dobre a takéto slúchadlá majú tendenciu v prstoch sa kĺzať. Snáď sa teda Bud3 budú ponášať skôr na Buds 2 Pro, ktoré majú matnejší povrch a ergonomickejší dizajn.

Potešila by aj menej robustná, resp. objemná konštrukcia. Úplne ideálne by bolo, ak by dostali nožičky či stopky po vzore Apple AirPods či Huawei FreeBuds Pro, čo by zabezpečilo pohodlnejšie ovládanie aj vyberanie z uší, ale to sa s najväčšou pravdepodobnosťou nestane.

Relatívne široký priestor existuje pri ANC. Zatiaľ čo Buds2 Pro sú v tomto smere vychvaľované a patria medzi najlepšie v danej kategórii, pri základných Buds2 sa veľa používateľov sťažuje, že odhlučnenie nefunguje celkom podľa ich predstáv a nevyrovná sa konkurencii. Aj vzhľadom na nedávno predstavené modely iných výrobcov teda musí Samsung na ANC u Buds3 popracovať.

V slúchadlách Galaxy Buds 3 sa určite objaví aj kodek Seamless spoločnosti Samsung. Ten poslucháčom sľubuje 24-bitové, 48 kHz vzorkovanie zvuku s rýchlosťou až 512 kbps. Inými slovami, naozaj slušné streamovanie hudby vo vysokom rozlíšení. Bohužiaľ, určený bude len pre majiteľov smartfónov značky Samsung, ostatní sa musia spoľahnúť na klasické AAC a SBC. Ideálne by bolo, ak by Samsung pridal aj overený kodek aptX, ale to sa nezdá pravdepodobné.

To, čo by sa malo určite zlepšiť (hoci sa to asi tiež nestane), je lepšia podpora Buds3 na zariadeniach Apple. Tam pre ne neexistuje vhodná podporná aplikácia, čo zároveň znamená, že dlho nedostávali aktualizácie. Chýbajú tiež niektoré funkcie, ktoré applisti nemôžu u týchto slúchadiel využívať. Samsung akoby s Apple používateľmi ani nerátal a plne sa zameriaval na vlastný ekosystém, pričom sa nezdá, že by v tomto smere chystal zmenu.

Samsung Galaxy Buds2 ProZdroj: Samuel Hindy
Samsung Galaxy Buds2 Pro

Cena

Samozrejme, koho z nás by nezaujímala cena. Tu treba rovno povedať, že ak by zostala rovnaká ako pri uvedení Buds2 či dokonca nižšia, bolo by to dosť veľké prekvapenie. U nás sa síce obidve generácie začali predávať za odporúčanú cenu 229 eur, ale na niektorých trhoch bol medzigeneračný rozdiel v cene okolo 30 dolárov (mimochodom, teraz sa Buds 2 Pro dajú zohnať už od 135 eur a Buds Pro od 105 eur, čo sú výborné ceny). Galaxy Buds2 stáli pri uvedení pred dvoma rokmi 169 eur a pri tretej generácii je pravdepodobné zdraženie o 10 až 20 eur.

Na záver ešte pár vylepšení, ktoré by Samsung konečne mohol pridať. Je to napríklad používateľsky nastaviteľný equalizér (teda nielen predvolené profily), ktorý v aplikácii Galaxy Wearable stále chýba. Inšpirovať sa môže u Sony, ktoré túto funkciu vo svojej aplikácii už dávno ponúka. Zlepšiť by sa mala aj kvalita mikrofónov. Tie u Buds2 patria k trochu slabším a je teda priestor na zmenu.

Zdroj: AndroidAuthority.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.