Najlepší a najproduktívnejší Phablet súčasnosti Samsung Galaxy Note 7 sa už onedlho dostane na pulty predajní.

Je známe, že Samsung vyrába svoje vlajkové lode v dvoch vyhotoveniach čipových súprav. Inak tomu nebolo ani pri súčasných top modeloch Samsung Galaxy S7 / S7 edge, ktoré sú vyrábané v dvoch verziách. Jedna je s čipom od spoločnosti Qualcomm, určená pre americký a kórejský trh. A druhá verzia je s čipom vlastnej produkcie Samsung Electronics, určená pre Európu, čiže aj Slovensko.

Note7PreClanok2-1

Samsung v tejto politike pokračuje a Note 7 je taktiež vyrábaný v dvoch verziách čipových súprav. Otázkou je, ktorá z nich je výkonnejšia, alebo sú obe rovnaké? Rozdiely medzi nimi samozrejme sú, aj keď treba povedať, že Note7, či už v jednej alebo druhej verzii, je momentálne najvýkonnejším smartfónom vôbec. Tu je zbytočné rozmýšľať, či to bude dostatočne výkonný smartfón, je to ten najvýkonnejší pracovný nástroj, aký si môžete v súčasnosti kúpiť. Samozrejme, jeho cenovka nie je najnižšia – 849 Eur, ale kto vie, čo chce a vie, čo znamená Samsung rady Note, rozmýšľať asi nebude.

Note7-1

Prejdime k jednotlivým verziám a výsledkom z benchmarkov. Samsung Galaxy Note 7 je vyrábaný v nasledovných verziách. Pre americký trh je to čipová súprava Qualcomm Snapdragon 820 a pre Európu je určená čipová súprava Samsung Exynos 8890 (obdobné riešenie ako u Galaxy S7 / S7 edge).

Note7PreClanokTit-1

Zaujímavosťou je, že Snapragon 820 je vyvíjaný v priamej spolupráci so Samsung Electronics, dokonca časť z nich pre Qualcomm Samsung aj vyrába. To však ale neznamená, že ide o dva takmer totožné čipy, v skutočnosti sú medzi nimi naozaj rozdiely.

GalaxyNote7Farby

Špecifikácia dvoch variant Samsung Galaxy Note 7

Snapdragon vs Exynos_nowat

Testy benchmarkov boli na všetkých zariadeniach spustené tri krát a výsledky v tabuľkách sú ich priemerom. Do testu zapojili „chlapci“ z www.phonearena.com aj Samsung Galaxy S7 edgeSamsung Galaxy Note 5.

benchmark Note 7_nowat

Benchmark Note7_1_nowat

Niet pochýb o tom, že obe čipové súpravy patria medzi tie najvýkonnejšie na trhu. No ako ste mohli v niektorých prípadoch postrehnúť, najmä čo sa grafického výkonu týka, mal Snapdragon 820 navrch oproti Exynos 8890. Ako je však vidieť, Exynos zas bodoval v iných testoch, kde mal vyššie skóre. Výsledok testov môže znieť aj takto. Verzia so Snapdragon 820 uspokojí „Grafických nadšencov“, teda aspoň podľa benchmarkov. A verzia s Exynos 8890 by mala byť pohotovejšia v každodennom používaní.

Note7-10

Skutočnosť je však taká, že je veľmi nepravdepodobné, aby sme v reálnom, bežnom používaní zbadali akýkoľvek rozdiely medzi týmito verziami. Obe zariadenia sú „beštie“ nabité, len tým najlepším hardvérom.

Zdroj: www.phonearena.com

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE