Experimentátori a pokročilí používatelia môžu vyskúšať inštaláciu ROM súboru.

Samsung pred pár dňami predstavil dva nové phablety. Samsung Galaxy S6 edge+ je väčšou verziou telefónu so zaobleným displejom. Čoskoro sa začne predávať aj u nás a v redakcii ho už testujeme.

Druhý predstavený model, Galaxy Note 5, sa zatiaľ do Európy nechystá. Možnože sa dozvieme niečo nové počas výstavy IFA, aktuálne informácie hovoria o tom, že tento telefón sa na našom trhu nebude predávať. Aspoň zatiaľ.

Komunita šikovných používateľov však vymyslela spôsob, ako vyskúšať niektoré softvérové vylepšenia phabletu aj na telefóne Samsung Galaxy S6. Dotykové pero S-Pen síce nie je k dispozícii, takže plnohodnotný potenciál phabletu na svojej S6-ke nedosiahnete, avšak ako tvrdí používateľ s prezývkou arter97, ROMka pre Note 5 ponúka lepšiu optimalizáciu batérie aj celkovej prevádzky, vylepšené ovládanie fotoaparátu, opravy chýb a zopár ďalších drobností.

Netreba dodávať, že ide o neoficiálny port (snímač odtlačkov prstov vo verzii 1 nefunguje a fotoaparát je nestabilný) a jeho inštalácia vyžaduje určité znalosti. Telefón bude potrebné „rootnúť“ a hoci je návod pomerne priamočiary, môžu sa objaviť komplikácie. V horšom prípade sa môže telefón dočasne alebo natrvalo znefunkčniť.

V redakcii s ROMkou pre Note 5 neplánujeme experimentovať, avšak ak si ju niekto chce vyskúšať na svojej S6-ke, všetky potrebné informácie na stránkach XDA fóra.

Inštalácia (v pôvodnom znení):

1. Install ClockworkMod(or PhilZ) recovery
2. Put ROM on your SD card
3. Enter recovery
4. Perform a full data wipe(except you’re running previous versions of back-to-n0t3)
5. Flash ROM
6. Flash custom kernel that supports Note 5 firmware (mandatory)
7. Flash SuperSU (optional)

Zdroj: XDA

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit