Naznačuje to aktuálna situácia.

Slovo Exynos v používateľoch Samsung zariadení vyvoláva zmiešané pocity. Ide o tradične horúcu tému, ktorá každoročne rozdeľuje používateľov na tých s čipsetom Snapdragon, a tých, ktorí nemali toľko šťastia. Aj keď v roku 2023 bola séria Galaxy S23 celosvetovo uvedená výhradne iba s čipsetom Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, tak tento rok sa európski používatelia modelov Galaxy S24 a S24+ musia uspokojiť s čipsetom Exynos 2400. Hoci už počas tohto roka sa hovorilo, že celá budúcoročná séria Galaxy S25 dostane čipovú sadu Exynos 2500, tak sa zdá, že realita bude nakoniec iná, krajšia.

Portál GSMArena na základe správy analytika Ming-Chi Kua informoval, že všetky modely radu Samsung Galaxy S25 budú poháňané čipsetom Snapdragon 8 Gen 4. Kuo tvrdí, že pripravovaný vlajkový čip Samsungu, s pravdepodobným názvom Exynos 2500, by mohli pri prechode na 3nm výrobný proces postihnúť problémy pri výrobe, čo môže ovplyvniť schopnosť Samsungu vyrábať tieto čipy pre vlajkovú sériu Galaxy S25 v dostatočnom množstve.

Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra

Tento stav by tak mohol výrazne pomôcť spoločnosti Qualcomm, ktorá by bola jediným dodávateľom čipových sád pre celú sériu Galaxy S25. To znamená, že všetky modely série Galaxy S25 bez ohľadu na trh, budú poháňané Snapdragonom 8 Gen 4, ktorý sa na trhu objaví už túto jeseň.

Hoci uvedená správa veľa fanúšikov značky určite poteší, tak táto situácia môže mať aj negatívny vplyv na vývoj ceny celej série Galaxy S25. Očakáva sa, že cena čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4 bude opäť vyššia, ako pri aktuálnej generácii.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4Zdroj: SmartPrix
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4

Majte však na pamäti, že do predstavenia série Galaxy S25 zostáva približne pol roka, čiže plány spoločnosti sa môžu časom meniť. Aj preto skôr odporúčame sa zamerať na najbližšiu veľkú udalosť spoločnosti Samsung, ktorá sa bude konať 10. júla v Paríži.

Spoločnosť na blížiacom sa Galaxy Unpacked predstaví nové skladateľné zariadenia Galaxy Z Flip6 a Galaxy Z Fold6, hodinky série Galaxy Watch7, nové Galaxy Watch Ultra, ale aj slúchadlá Galaxy Buds3 a Galaxy Buds3 Pro.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.