Kauzu okolo výborného Galaxy Note 7 s tendenciou k výbuchom sme už dopodrobna zdokumentovali. Mysleli sme si aj, že tento príbeh je definitívne uzatvorený, ale Samsung má iné plány. 

Ešte v októbri minulého roka sme informovali o tom, že Samsung plánuje zlikvidovať všetky stiahnuté Galaxy Note 7 phablety a že kvôli tomu najviac utrpí životné prostredie (samozrejme, utrpela aj reputácia Samsungu a ich zisky v minulom roku, zato sa viac potešil Apple).

Ale ako sa vraví, sľuby sa sľubujú a chlieb sa je. Z Južnej Kórei vyplávali na povrch správy, že Samsung repasuje stiahnuté Note 7, vymieňa batérie za nové a s nižšou kapacitou, a plánuje opravené telefóny predsa len predávať. Samsung stiahol 98 % zo všetkých cca 3 miliónov Galaxy Note 7 zariadení dodaných na trh. Z toho okolo 200 000 kusov bolo rozobratých pri hľadaní príčiny výbuchov, takže firma má niekde na sklade ešte dobre vyše 2,5 milióna Note 7 phabletov.

Podľa správ z Kórei na repasovaní Note 7 spolupracuje niekoľko divízií firmy. Telefón ostane prakticky nezmenený, bude sa predávať s batériou s kapacitou medzi 3000 ÷ 3200 mAh (oproti pôvodným 3500 mAh), čím by sa malo zabrániť ďalším problémom s výbuchmi. Kľúčové komponenty budú použité z pôvodných telefónov, ale Samsung vraj vyrobí nové telá – pravdepodobne len zadné strany, ktoré sa pri rozoberaní môžu ľahko poškodiť. Repasovanie telefónov by malo byť dokončené do mája a mal by sa začať znovu predávať od júna. Avšak nie na našom trhu, ani nikde v Európe či v Amerike.

Opravené telefóny poputujú na trh do Vietnamu, Indie a ďalších rozvíjajúcich sa krajín. Existuje ešte aj možnosť, že firma bude predávať v obmedzenom množstve repasovaný Note 7 aj v Južnej Kórei chvíľu pred zahájením predaja Galaxy Note 8 (podľa našich informácií Samsung plánuje nástupcu v línii Galaxy Note).

Tento krok je pochopiteľný. Samsung tak zníži úder na životné prostredie, mierne zníži svoju 7 miliardovú stratu spôsobenú celou situáciou okolo Note 7 a vyhne sa tak aj hroziacim environmentálnym pokutám zo strany Kórejskej vlády.

Zdroj: ZDNet, Hankyung

Prečítajte si aj:

Samsung zlikviduje Note 7 smartfóny, najviac utrpí životné prostredie